Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις

"Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας". Η φοβερή αυτή διαταγή του στρατηγού Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ προς τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έδωσε το σύνθημα για τη διάπραξη ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ' Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943 ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας δολοφόνησε άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, 401 άμαχους πολίτες (461 συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της κατοχής). Μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους. Παράλληλα, ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε και στη συνέχεια κατέστρεψε τα χωριά της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας. Η Βιάννος βυθίστηκε στο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον μαρτυρικό αυτό τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν και κλήθηκαν να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά.

Ευλόγως, ο Σεπτέμβριος για τα χωριά της επαρχίας Βιάννου είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τις αποφράδες εκείνες μέρες, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου, 14-16.9.2018). Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αντιστασιακοί, εκπρόσωποι ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών δήμων από όλη την Ελλάδα, διαπρεπείς επιστήμονες, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία Γερμανών δημοκρατών που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών: μεταξύ άλλων αναμένεται να δώσουν το "παρών" οι ομάδες "AK Distomo" (νομικοί με έδρα το Αμβούργο), "Angreifbare Traditionspflege" (ιστορικοί με έδρα το Βούπερταλ), "Initiative Germany must pay" (με έδρα το Βερολίνο). Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η ιστορία του Ολοκαυτώματος της Βιάννου καθώς και των μεγαλύτερων ελληνικών ολοκαυτωμάτων, θα γίνει διεισδυτική προσέγγιση της προσπάθειας λογοκρισίας και παραχάραξης της Ιστορίας της κατοχής και της αντίστασης, θα εξεταστούν αναλυτικά οι ιστορικές, πολιτικές και νομικές πτυχές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Θα επιχειρηθεί, τέλος, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πολιτικής, κινηματικής και νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14.9 και ώρα 11.30 π.μ. και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15.9.2018 στις 8 μ.μ. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους ο Μανώλης Γλέζος. Επίσης θα διαβαστεί μήνυμα του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιφασιστών (FIR) Γερμανού Dr. Ulrich Schneider. Μεταξύ των ομιλητών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου ξεχωρίζει η παρουσία του καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργου Μαργαρίτη.

Θα συμμετάσχουν, επίσης, σημαντικοί νομικοί και ιστορικοί της νεότερης γενιάς, καθώς επίσης και βουλευτές και ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο π. πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα βραβευθούν ο διαπρεπής Γερμανός ιστορικός Dr. Martin Seckendorf, ο Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Παρμακέλης, καθώς και ο αείμνηστος Γεώργιος Μπαριτάκης (για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου Βιάννου.

Στο συνέδριο της Βιάννου ο πρόεδρος της Βουλής

Με παρέμβασή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που την Κυριακή θα παραστεί στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, επισήμανε και τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το θέμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα όσα έχει γράψει σε άρθρο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

"Πρόσφατα έκανε δηλώσεις δεσμευτικές ο πρωθυπουργός και το έχω πει και εγώ επανειλημμένα. Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, σε όλες τις πτυχές, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό, και σε νομικό επίπεδο" δήλωσε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: "Έχει πρόσφατα γράψει άρθρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δήλωσε και ο πρωθυπουργός και έχω και εγώ επανειλημμένα κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Είναι σαφές, και το έχω πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά Μνημόνια να θεωρηθεί πως συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα, για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, με ενδεχόμενες απαιτήσεις - χρηματικές, υλικές- εκείνων των προγραμμάτων". "Είναι εξαιρετικό και αναλυτικό το πόρισμα, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2018" είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι είναι απαίτηση δεκαετιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL