Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Με 13 φρέσκα πρόσωπα η νέα κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 13 φρέσκα πρόσωπα η νέα κυβέρνηση

Γενναίο άνοιγμα, όχι μόνο στη γενιά των σαραντάρηδων, αλλά και των τριαντάρηδων, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με το νέο υπουργικό σχήμα. Στη νέα κυβέρνηση υπάρχουν 13 νέα πρόσωπα, ενώ αισθητά μικρότερος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών.

Τα 13 νέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος είναι: Παναγιώτης Ρήγας, Μιχάλης Καλογήρου, Λευτέρης Κρέτσος, Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Στάθης Γιαννακίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Δημαράς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Κατερίνα Παπακώστα, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Στα νέα πρόσωπα είναι και ο Ακρίτας Καϊδατζής.

Π. Ρήγας: Ο δάσκαλος της άμυνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας συνεχίζει την “παράδοση” να βρίσκονται ισχυρά πολιτικά πρόσωπα δίπλα στον Πάνο Καμμένο (παλαιότερα ήταν ο Δημήτρης Βίτσας και ο Φώτης Κουβέλης). Την αξιοποίησή του στην κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Ρήγας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και εργάστηκε ως δάσκαλος με ειδίκευση την ειδική αγωγή στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πολιτικά ξεκίνησε από την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ενώ ήταν μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή τους. Δύο φορές εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Οκτώβριο 2015 και Οκτώβριο 2016).

Μ. Καλογήρου: Χαμηλών τόνων

Ο γεννημένος το 1975 (στην Αθήνα) υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως χθες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Σπούδασε νομικά στη Φότζια της Ιταλίας, εξειδικεύτηκε σε ζητήματα μέσων ενημέρωσης και συνεργάστηκε με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη και του Σ. Φέλιου, καθώς και στην ομάδα του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους Ναζί.

Χαμηλών τόνων, ο Μ. Καλογήρου είναι συντάκτης των νόμων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Τον Μάιο του 2015 ο Αλ. Τσίπρας τον διόρισε στη Διυπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Είναι μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού από μαθητής.

Λ. Κρέτσος: Αναβάθμιση

Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο Λευτέρης Κρέτσος “μετακόμισε” στο γραφείο του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Είναι διδάκτωρ Εργασιακών Σχέσεων και επίκουρος καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς. Στην Ελλάδα εργάστηκε στη ΓΣΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, ως εθνικός απεσταλμένος της Ελλάδας, ενώ έγραψε τα βιβλία «Ριζοσπαστικά συνδικάτα στην Ευρώπη και το μέλλον της συλλογικής εκπροσώπησης» και «Νέοι εργαζόμενοι και συνδικάτα».

Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, προετοίμασε την αναλυτική αναφορά που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες το 2013 αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων στην Ελλάδα.

Στ. Αραχωβίτης: Ο γεωπόνος

Επαγγελματίας γεωπόνος στη Λακωνία είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Γεννημένος το 1972 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων.

Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων, καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία - τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων. Ήταν γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων (2004-2005) και είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.

Όλ. Τελιγιορίδου: Η κτηνίατρος

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά (γεννηθείσα το 1966). Είναι κτηνίατρος, εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου. Η πολιτική της πορεία ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ (ήταν υποψήφια στην Α' Θεσσαλονίκης το 1993 και το 1996), από το οποίο αποχώρησε το 1998. Είναι βουλευτής Καστοριάς από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μ. Νοτοπούλου: Η νεότερη

Το νεαρότερο μέλος της κυβέρνησης είναι η γεννημένη το 1988 Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία έως χθες ήταν προϊσταμένη του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Καταγόμενη από τη Θεσσαλονίκη, η νέα υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας.

Συμμετείχε στα κινήματα και τις δράσεις αλληλεγγύης. Είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Είναι μέλος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στ. Γιαννακίδης: Οικονομολόγος

Στα 33 του χρόνια ο οικονομολόγος Στάθης Γιαννακίδης ορκίζεται υφυπουργός Οικονομίας. Είναι από τη νέα γενιά βουλευτών (εξελέγη το 2015) και ξεκίνησε από τη Νεολαία του Συνασπισμού. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στη Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μ. Μπόλαρης: Στο ΥΠΕΞ

Από τα έμπειρα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης εκλέγεται βουλευτής Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Σεπτέμβριος 2015 - Νοέμβριος 2016).

Η πολιτική του πορεία στο ΠΑΣΟΚ τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 όταν διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Με το ΠΑΣΟΚ εξελέγη βουλευτής Σερρών από το 2004 έως το 2009, ενώ ήταν και υπουργός. Είναι δικηγόρος με σπουδές στη Νομική του ΑΠΘ και μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Roosevelt (Public Administration, Σικάγο).

Γ. Δημαράς: Οικολόγος στο Περιβάλλον

Από τους πρώτους οικολόγους βουλευτές, που εξελέγη από το 1993, είναι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς. Είναι από τη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα (συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε).

Γεννήθηκε το 1946 στον Άγιο Γεώργιο - Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο ΤΣΜΕΔΕ και τους μηχανικούς, αλλά κυρίως συμμετείχε στα οικολογικά κινήματα. Είναι στέλεχος στους Οικολόγους Πράσινους και συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Από το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι από τα στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10.2.2012 γιατί διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε, και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Νοεμβρίου 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω διαφωνίας της με τα νέα μέτρα και τη συνολική πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Η 55χρονη δικηγόρος από την Αθήνα (αλλά με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και τη Μεσσηνία) βρισκόταν στο ΠΑΣΟΚ από το 1986 (ως επιστημονικός συνεργάτης στην Ευρωβουλή), ενώ το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009-2010), αν. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012) και βουλευτής Β' Αθήνας (2007-2012). Διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής (2004-2007) και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006).

Μ. Ζορμπά: Από τον χώρο του βιβλίου και της Κεντροαριστεράς

Από τον χώρο του βιβλίου προέρχεται η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε στη Νομική Αθηνών, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007). Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει Πολιτισμική Θεωρία και Πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Μεταξύ άλλων διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και ευρωβουλευτής (2000-2004) - περίοδο κατά την οποία συνέταξε έκθεση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική βιομηχανία. Είναι πρόεδρος στο Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το 2008-09 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας και αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό "Μεταρρύθμιση". Βιβλία της: "Η κρατική πολιτική για το βιβλίο" (Οδυσσέας, 1995), "Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες" (Οδυσσέας, 2004).

Κ. Παπακώστα: Από τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση της Αριστεράς

Η κόντρα της με τον Άδωνι Γεωργιάδη έφερε εκτός Ν.Δ. την Κατερίνα Παπακώστα “ανοίγοντας” τον δρόμο για τη θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη Ν.Δ. εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Από το 1997 ήταν στην Κ.Ε. της Ν.Δ. και, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διέγραψε, δημιούργησε (τον Ιούλιο) το κόμμα Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ). Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961, είναι δικηγόρος, παντρεμένη με τον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών.

Μ. Χρυσοβελώνη: Ξανά στην κυβέρνηση

Στέλεχος των ΑΝ.ΕΛΛ., η Βολιώτισσα υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη ήταν βουλευτής Μαγνησίας την περίοδο 2012-2015. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2016 ορίστηκε υφυπουργός Μεταφορών, απ' όπου τον Νοέμβριο μετακινήθηκε στο κόμμα. Γεννήθηκε το 1962, είναι δικηγόρος Βόλου και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ακρ. Καϊδατζής: Ο συνταγματολόγος της κυβέρνησης

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974 και είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Αννοβέρου και Βρέμης. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ (2001-2003) και στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (2005-2006) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Νομικής ΑΠΘ. Κυριότερο έργο του το «Συνταγματικά όρια και δεσμεύσεις των ιδιωτικοποιήσεων» και συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Ιστορία των Ελλήνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL