Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Χρ. Βερναρδάκης: Τα πάντα είναι αναστρέψιμα με στήριξη από τις κοινωνικές δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Βερναρδάκης: Τα πάντα είναι αναστρέψιμα με στήριξη από τις κοινωνικές δυνάμεις

«Από αυτή την τριετία βγαίνουμε σοφότεροι, ικανότεροι σε ιδέες και ανθρώπινο δυναμικό. Προφανώς, έχουμε κάθε λόγο από εδώ και πέρα να αισιοδοξούμε, ότι μπορεί η χώρα να πάει καλά. Η άρση της εποπτείας ανοίγει πολύ μεγάλο πεδίο» για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο εξής, εκτίμησε ο κ. Βερναρδάκης, αναφερόμενος στο τέλος τη μνημονιακής περιόδου.

Για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν στο μέλλον οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ο ίδιος σημείωσε ότι «καταναγκασμοί υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν και σε άλλες χώρες ... τα περιθώρια δεν θα είναι άπειρα, θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πολιτική μέσα στα όρια που έχουμε ... Έχουμε τους περιορισμούς που παράγονται από ένα μεγάλο πλέγμα εξαρτήσεων, οικονομικών και πολιτικών σε διεθνές επίπεδο, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να χαράξουμε εθνικές πολιτικές και να δημιουργήσουμε πόρους για την κοινωνία και τους ανθρώπους που υπέφεραν περισσότερο αυτή την περίοδο».

Έτσι, όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, «όταν έχεις πια πολιτική αυτονομία, τα πάντα είναι αναστρέψιμα, δεν υπάρχουν θέσφατα ... αυτή την στιγμή έχουμε αυτές τις δυνατότητες, όλα στην πολιτική είναι ανοιχτά, αποτέλεσμα διαπάλης. Η σημερινή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην σταδιακή άρση διάφορων καταναγκασμών. Θέλει περισσότερο χώρο και στήριξη από τις κοινωνικές δυνάμεις, είναι μία νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να θέσουμε υπόψιν της κοινωνίας και των οργανωμένων δομών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε από 'δώ και πέρα». 

«Πράγματι λοιπόν, πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις θα πρέπει -και πρέπει- να επαναδιαπραγματευτούν και αυτό θα γίνει», όπως τόνισε.

Η διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς, προοδευτικού και συντηρητικού, ξαναγίνεται κύρια

Σχολιάζοντας τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα στην μετάμνημονιακή περίοδο, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «η διάκριση προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, Αριστεράς και Δεξιάς, δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, είναι βασική διάκριση της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών μετα-νεωτερικών κοινωνιών. Θα συνεχίσει να υπάρχει και ξαναγίνεται κύρια».

«Όπως την δεκαετία του '40 η Αριστερά βρήκε συμμάχους ακόμη και στην Εκκλησία, έτσι και το '10 βρήκε συμμάχους, συνομιλητές, συνοδοιπόρους, σε άλλους πολιτικούς χώρους», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «είναι όμως προφανές ότι η αυτή η περίοδος τελειώνει». 

Την τελευταία τριετία, «η Αριστερά κέρδισε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της Δεξιάς, που βλέπουν σήμερα με τελείως διαφορετικό μάτι την προσπάθεια που έκανε η Αριστερά, που έγινε ηγεμονική δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή υπερβαίνοντας τις κλασικές, προμνημονιακές πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες. Προφανώς, τώρα αυτό το πλαίσιο χρειάζεται ένα διαφορετικό "χωνευτήρι", μία διαφορετική σύνθεση».

«Άρα πρέπει μία ηγεμονική δύναμη, που θέλει να πάρει τις ευθύνες του Έθνους στα χέρια της με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο, με δημοκρατικές αξίες ελευθερίας και ισότητας, να λάβει υπόψιν της όλη αυτή την κοσμογονία και να ενσωματώσει στην λειτουργία της και την άποψή της, αυτή την δυναμική. Έτσι η Αριστερά θα παραμείνει ηγεμονική δύναμη και δεν θα κλειστεί σε ένα πλαίσιο αυταρέσκειας και εκλογικών ορίων, έτσι θα γίνει μεγάλη, εθνική πολιτική δύναμη, που θα πάρει την ευθύνη της διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, να φτιάξει μία καινούργια κοινωνία», κατέληξε.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL