Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
"Η ΝΔ κινείται πλέον εκτός λογικής και εκτός πολιτικής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η ΝΔ κινείται πλέον εκτός λογικής και εκτός πολιτικής"

Για την πολιτική αντιπαράθεση, έτσι όπως εξελίσσεται ως προς το θέμα των πυρκαγιών, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Μενέλαος Γκίβαλος, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συνδέσει τις πυρκαγιές με την μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα, ο Μ. Γκίβαλος σχολίασε:

«Η μανία, η λυσσώδης αντίδραση, αυτή η ολομέτωπη επίθεση προς κάθε επιλογή της κυβέρνησης, έχει φθάσει σε ακραίο σημείο. Τόσο ακραίο, ώστε δεν ακυρώνονται, πλέον, μόνο τα ίδια  τα πολιτικά επιχειρήματα που εκπέμπονται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και από το ΚΙΝΑΛ. Έχει διαρραγεί η σχέση τους με την ίδια τη λογική (…).  Η λογική του ‘να καταστρέψουμε τα πάντα’, ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης, οδηγεί ακόμη και σε αυτά τα εξωφρενικά που έχουμε ακούσει, όπως πχ τα βρεγμένα μπλουζάκια… Νομίζω πως εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική, θα πρέπει να αφήσουμε σε άλλες επιστήμες την ερμηνεία του φαινομένου…»

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ο καθηγητής:

«Η ΝΔ έχει εγκαταλείψει, ουσιαστικά,  το χώρο της πολιτικής. Δεν ασχολείται καν με τα προβλήματα της χώρας, δεν εισέρχεται σε μία αντιπαράθεση για αυτά, με κάποια συγκροτημένα επιχειρήματα. Τι κάνει, αντ’ αυτού;  Περιμένει μήπως συμβεί κάτι, περιμένει να ζητήσουν νέα σκληρά μέτρα οι δανειστές, περιμένει το 4ο μνημόνιο, περιμένει πότε θα πέσει η κυβέρνηση (…). Η ΝΔ έφθασε σε σημείο να υβρίζει τον Πιέρ Μοσκοβισί, επειδή είπε για την ελληνική οικονομία κάποια καλά λόγια, που τα λένε πλέον όλοι, των Γερμανών συμπεριλαμβανομένων».

«Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά κάθε διαθέσιμη σανίδα»  

Σύμφωνα με τον Μ. Γκίβαλο, «η πολιορκία για την πτώση της κυβέρνησης γίνεται εκτός του πλαισίου της πολιτικής», με αποτέλεσμα αυτόν το ρόλο να τον έχουν αναλάβει πρωτίστως «η διαπλοκή, οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης».

Για πρώτη φορά η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται  εκτός πολιτικής, είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το κατάντημα οδήγησαν τη χώρα τα μνημόνια και ο νεοφιλελευθερσμός. Να έχει αναλάβει αντιπολιτευτική δράση «ό,τι χειρότερο, απεχθέστερο, έχει ‘φυτρώσει’ στον τόπο».

Ο Μ. Γκίβαλος ρωτήθηκε εάν, κατά την άποψή του, ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με μια τέτοια γραμμή πλεύσης συσπειρώνει το κόμμα του. Απάντησε, μεταξύ άλλων:

«Για αυτό πολλά έχουν ειπωθεί (…). Έχει λεχθεί, ως εξήγηση ή ελαφρυντικό, ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ενδυνάμωση της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και πως, ως εκ τούτου, τηρεί τέτοια γραμμή, για να μην αφήσει περιθώρια. Δεν νομίζω όμως ότι πρόκειται για αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατηθεί από κάθε διαθέσιμη σανίδα, με στόχο την εξουσία. Αν πίστευε πχ ότι αυτόν τον στόχο θα τον εξυπηρετούσε καλύτερα, οδηγώντας το κόμμα του προς τα κεντροδεξιά, θα το  έκανε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνιστά κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία «η μετάλλαξη που έχει υποστεί η ΝΔ», έχοντας μετατραπεί σε ένα κόμμα που συνενώνει τα ισχυρότατα ακροδεξιά πρότυπα με τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό. «Για αυτό είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αντιδράσει η ίδια η κοινωνία σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL