Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Επιστρέφουν στον ρυθμό των καναλιών, μοιράζοντας ρόλους / Ποινικές ευθύνες και παραιτήσεις θέλουν στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστρέφουν στον ρυθμό των καναλιών, μοιράζοντας ρόλους / Ποινικές ευθύνες και παραιτήσεις θέλουν στη Ν.Δ.

Από ποινικές ευθύνες και παραιτήσεις έως και σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής ετοιμάζεται να ζητήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Από σήμερα η Ν.Δ. σπεύδει να ακολουθήσει τον ρυθμό που επιβάλλουν στον δημόσιο λόγο ο ΣΚΑΪ και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη.

Χθες ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την ασφάλειά του και χωρίς κάμερες, επισκέφθηκε το οικόπεδο όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι νεκροί και συνομίλησε με διασώστες αλλά και κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μοσχάτο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον καθορισμό της τακτικής του κόμματος με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Όπως είχε γράψει από χθες η "Αυγή", ο στόχος της Ν.Δ. θα είναι η παραίτηση υπουργού. Ακόμη φαίνεται πως εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη εναντίον μελών της κυβέρνησης και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Από τους υποστηρικτές της αναζήτησης ποινικών ευθυνών ήταν ο Μ. Βορίδης, ο οποίος χθες έδωσε το στίγμα του στη Βουλή λέγοντας ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες και "θα είμαστε εξαιρετικά αναλυτικοί σε αυτές".

Οι επιλογές της Ν.Δ. για την ποινικοποίηση της καταστροφής είναι είτε η σύσταση Εξεταστικής ή Προκαταρκτικής Επιτροπής είτε η κατάθεση μήνυσης. Την τελική επιλογή θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Περιμένοντας τη Γεννηματά

Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. θα παίξει και η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία, όπως γνωρίζει η Ν.Δ., δέχεται εισηγήσεις από το επικοινωνιακό της επιτελείο να μεταβεί στα καμένα και να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Πάντως στη σύσκεψη εκφράστηκαν φόβοι ότι η ποινικοποίηση θα αποβεί ατελέσφορη και ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να χαθεί το πολιτικό μομέντουμ για τη ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκκρεμεί έρευνα της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση ευθυνών, που σημαίνει ότι τυχόν μήνυση της Ν.Δ. θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε υποσύνολο της έρευνας που έχει ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να είναι προβληματισμένος ως προς την πολιτική αποτελεσματικότητα της μήνυσης. Βεβαίως, το ίδιο αναποτελεσματική μπορεί να αποβεί και η πρόταση να συσταθεί Εξεταστική ή Προκαταρκτική Επιτροπή, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να την απορρίψει ή σε περίπτωση σύστασης της Επιτροπής να μην προκύψει πολιτική κεφαλαιοποίηση για τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. έχουν οργανώσει επικοινωνιακή επίθεση σήμερα μοιράζοντας ρόλους και στέλνοντας συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάθε κανάλι.

Ζητάει ό,τι συμφώνησε ο Αλ. Χαρίτσης

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα στο Facebook, θυμίζοντας την προ ημερών φράση του "δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις", προϊδέασε: "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι". Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον καθηγητή Κ. Συνολάκη "να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας" και ότι ζήτησε από τον Γιούνκερ να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επισημαίνεται πάντως ότι ο αν. υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία για το θέμα των πυρκαγιών με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέτσου. Συμφωνήθηκε μάλιστα ότι θα δοθούν άμεσα σημαντικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και εντός των επόμενων, λίγων, ημερών θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τέλος, σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό πρότεινε από κοινού να ζητήσουν από το Ίδρυμα Νιάρχος "να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων" ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί απαραίτητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL