Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ιστορικά ντοκουμέντα από τα αρχεία των υπουργικών συμβουλίων της χούντας δημοσιοποίησε ο Νίκος Βούτσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορικά ντοκουμέντα από τα αρχεία των υπουργικών συμβουλίων της χούντας δημοσιοποίησε ο Νίκος Βούτσης

Τρία «εμβληματικά ντοκουμέντα» από τα αρχεία των υπουργικών συμβουλίων της χούντας που βρέθηκαν χαμένα στο κτίριο της Βουλής δημοσιοποίησε ο Νίκος Βούτσης. Αφορμή για την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής αποτέλεσε η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι τον  Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τέσσερις τόμοι με ντοκουμέντα από το Φάκελο της Κύπρου.

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν:

1) απόφαση του Αρχηγού ΓΕΣ να απαγορεύσει δίσκους της Μελίνας Μερκούρη,

2) τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Β. Ελλάδα τον Μάρτιο λίγο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα

3) πρακτικά συνεδρίασης του χουντικού υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974 υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» μετά την τουρκική εισβολή και πράξη υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 1,5 σε κλειστό δωμάτιο της Βουλής βρέθηκαν φάκελοι με αρχεία του υπουργικού συμβουλίου και άλλα έγγραφα τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία των επιστημόνων.

Όσον αφορά τον Φάκελο της Κύπρου ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτοι 4 τόμοι του με απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής. Θα περιλαμβάνει στοιχεία από την Εξεταστική Επιτροπή του 1986 ενώ θα ακολουθήσουν «μερικές δεκάδες τόμων τους επόμενους μήνες».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι η τραγική επέτειος της απόβασης στην Κύπρο και της συνέχισης και μεγέθυνσης της τραγωδίας που έλαβε χώρα τότε, με την κατάληψη και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος του Κυπριακού εδάφους, από τις δυνάμεις εισβολής. Βεβαίως από το πραξικόπημα είχε ξεκινήσει η τραγωδία λίγες ημέρες πριν και το κυριότερο είναι ότι έχουνε περάσει 44 χρόνια από τότε και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Συντάκτης: Η ΑΥΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL