Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Οικολόγοι - Πράσινοι: Σκληρή κριτική στους δήμους για την ανακύκλωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικολόγοι - Πράσινοι: Σκληρή κριτική στους δήμους για την ανακύκλωση

Έντονη κριτική για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η ανακύκλωση των απορριμμάτων άσκησαν οι Οικολόγοι - Πράσινοι, κριτική που στράφηκε κυρίως προς τους δήμους. Ξεχωριστή θέση στην κριτική τους κατά την σχετική συνέντευξη Τύπου είχε ο Δήμος Αθηναίων για την κάκιστη επίδοσή του. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι τόνισαν ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση συναντά αντιστάσεις κατά την υλοποίησή του από «τοπικά συστήματα» κι επισήμαναν ότι ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να δεσμευτούν για την εφαρμογή των στόχων ανακύκλωσης.

«Θα ψήφιζε κανείς έναν δήμαρχο που πετάει την περιουσία του δήμου στα σκουπίδια;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης κάνοντας αναφορά στο σημαντικό όφελος που θα έφερνε στους δήμους η εμπορία των ανακυκλώσιμων υλικών αν εφαρμοζόταν όπως έπρεπε η διαδικασία της διαλογής στην πηγή. «Είμαστε πολύ χαλαροί» σημείωσε αυτοκριτικά ο βουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Γ. Δημαράς υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόστιμα σε δήμους με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης σε συνδυασμό με θετικά κίνητρα για τους δήμους που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

«Ούτε τηλέφωνο» από τον Δήμο Αθηναίων στον ΕΟΑΝ

Οι Οικολόγοι - Πράσινοι δεν παρέλειψαν να κάνουν σκληρή κριτική για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης ειδικά στον Δήμο Αθηναίων. Η συνεκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Ευθυμιάτου μίλησε για «ντροπή», καθώς ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας είναι από τους χειρότερους. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δ. Πολιτόπουλος τόνισε ότι αυτή η χαμηλή επίδοση είναι «επιλογή» και σημείωσε ότι κατά τα 2,5 χρόνια της θητείας του ο Δήμος Αθηναίων «δεν μας έχει πάρει ούτε τηλέφωνο».

Αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

«Μνημόνιο 28 ετών» χαρακτήρισε το πρόσφατο «φαραωνικό» ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο η περιφερειακής σύμβουλος Δ. Λυμπεροπούλου, η οποία αναρωτήθηκε πού αλλού στην Ευρώπη ακολουθείται το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Η Χρ. Ευθυμιάτου εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το αν το ΣΔΙΤ καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς κινείται μακριά από τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Χρ. Ευθυμιάτου: Σε κίνδυνο η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών

Η Χρ. Ευθυμιάτου ζήτησε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής συντονισμού των πολιτικών ανακύκλωσης και προειδοποίησε ότι η απροθυμία ουσιαστικών αλλαγών στους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων θέτει σε κίνδυνο τόσο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών όσο και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μάλιστα, επισήμανε ότι αν η διαλογή στην πηγή είχε φτάσει στο 20%-25% από το 17%-18% που είναι σήμερα, οι ποσότητες που θα εξοικονομούνταν αντιστοιχούν στον όγκο των σκουπιδιών που απειλούν Φυλή, Πύργο και Λευκίμμη.

Δ. Πολιτόπουλος: Θα επιτευχθούν οι στόχοι για την πλαστική σακούλα

Ο Δ. Πολιτόπουλος εξιστόρησε τις αντιδράσεις που υπήρχαν για τον νόμο για την ανακύκλωση και τις απειλές για «κατάργηση στην πράξη». Ο Δ. Πολιτόπουλος τόνισε ότι το κλείσιμο της αγοράς της Κίνας, που ήταν η μόνη που δεχόταν μέχρι τώρα ανακυκλώσιμα υλικά χαμηλής ποιότητας, κάνει επιτακτική την ανάγκη παραγωγής υλικών υψηλής ποιότητας. Σε σχέση με τους στόχους για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ο Δ. Πολιτόπουλος σχολίασε ότι «ταξιδεύουμε σωστά».

Φ. Γκανούλης: Στα όριά του ο μπλε κάδος

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων - Πράσινων Φ. Γκανούλης σημείωσε ότι ο «μπλε κάδος έχει φτάσει στα όριά του» και πρέπει να προωθηθούν τα τέσσερα ρεύματα με ξεχωριστούς κάδους για γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, αλλά και ο καφέ κάδος για τα οργανικά απορρίμματα. Ο συντονιστής της Ε.Γ. των Οικολόγων - Πράσινων Μ. Βέμης αντέτεινε στις ισχυρές αντιστάσεις για την ανακύκλωση την ανταπόκριση της κοινωνίας στις πολιτικές για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL