Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μογκερίνι: Όλη η Ευρώπη αναγνωρίζει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μογκερίνι: Όλη η Ευρώπη αναγνωρίζει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε στις 15.00 ώρα Ελλάδας, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εγκαινίασε το 2004 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στο Lancaster House του Λονδίνου, συμμετέχουν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι ηγέτες όλων των βαλκανικών κρατών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οροσερχόμενη στο Lancaster House, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της ανέφερε πως σήμερα «τιμούμε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων», «μια ιστορική συμφωνία», «ένα ιστορικό βήμα», όπως είπε, το οποίο αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη , του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του ΠεριφερειακούΓραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.

Θα ακολουθήσει η 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις και η Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL