Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Η επιστολή της Εφης Αχτσιόγλου στην Αυστριακή ομολογό της Μπ. Κλάιν - "Το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον" / Έφη Αχτσιόγλου: Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην Ευρώπη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιστολή της Εφης Αχτσιόγλου στην Αυστριακή ομολογό της Μπ. Κλάιν - "Το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον" / Έφη Αχτσιόγλου: Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην Ευρώπη...

Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας ετοιμάζεται να χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο για την απασχόληση ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται έως και για 12 ώρες την ημέρα, μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο, έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων και τις ογκώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που προειδοποιούν ότι θα πολεμήσουν με κάθε μέσο μια τέτοια ιστορική οπισθοδρόμηση που ουσιαστικά έχει στόχο την πλήρη κατάργηση της οκτάωρης ημερήσιας εργασίας.

Σε αυτή την συγκυρία και με την ευκαιρία της πρόσκλησης της αυστριακής κυβέρνησης για επικείμενη σύγκλιση των υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. στη Βιέννη, έχει ιδιαίτερη σημασία η απάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην ομόλογό της υπουργό Μπεάτε Χάρτινγκερ Κλάιν.

Η Έφη Αχτσιόγλου, αποδεχόμενη την πρόσκληση, υπογραμμίζει στην απάντησή της "τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ειδικά στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων", καταλήγοντας στις ευρωπαϊκές αρχές στις οποίες είναι προσηλωμένη η ελληνική κυβέρνηση.

"...Θεμελιώδη δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση είναι με όλη της την καρδιά προσηλωμένη στο να στηρίζει και να επεκτείνει αυτά τα δικαιώματα".

Η "Αυγή" της Κυριακής έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει την απάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εργασίας, που έχει ως εξής:

"Αγαπητή υπουργέ,

Με μεγάλη χαρά αποδέχομαι την πρόσκλησή σας για την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στη Βιέννη.

Σε μια εποχή προκλήσεων για το μέλλον της Ευρώπης και της εργασίας, πιστεύω ακράδαντα ότι μπροστά μας βρίσκεται μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου να διατηρήσουμε και να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ειδικά στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μπορούν να αναπτυχθούν στη βάση συγκεκριμένων αξιών που μοιραζόμαστε κι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο.

Θεμελιώδη δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι με όλη της την καρδιά προσηλωμένη στο να στηρίζει και να επεκτείνει αυτά τα δικαιώματα.


Μετά τιμής,

Έφη Αχτσιόγλου"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL