Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
"Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" στα εργασιακά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" στα εργασιακά...

Μιλώντας για τις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι, "όταν μιλάμε για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, στην πραγματικότητα μιλάμε για αυξήσεις στους μισθούς με τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης"

Αν κάτι μπήκε σε παρένθεση μετά τον Αύγουστο του 2015, αυτό δεν ήταν άλλο από το περίφημο "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" του ΣΥΡΙΖΑ. Και με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου, το κομμάτι των εργασιακών επανέρχεται, τουλάχιστον στα βασικά, όπως περιγράφεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Για του λόγου το αληθές, έχουμε και λέμε: επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων, βρισκόμαστε λίγο πριν ξεδιπλωθεί το σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναρρυθμίζονται μια σειρά διατάξεις (αδήλωτη εργασία, εργολαβίες) οι οποίες πριν την κρίση περιγράφονταν, και σωστά, ως "εργασιακός μεσαίωνας". Σε πολιτικό επίπεδο, αυτές οι προβλέψεις επικαιροποιούν ξανά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το (ιδεολογικό) πεδίο αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί ξεπερασμένο το οκτάωρο και βέλτιστη πρακτική τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με καθηλωμένο τον εισαγωγικό κατώτατο μισθό.

Έρχονται κατώτατος μισθός και ΣΣΕ

Στις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα Στο Κόκκινο 105,5. Όπως υποστήριξε, "όλα δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι για να γίνει η ανατροπή, να υπάρξουν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Είναι πολύ κρίσιμο ότι, όταν μιλάμε και για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, στην πραγματικότητα μιλάμε για αυξήσεις στους μισθούς με τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης» τόνισε, προσθέτοντας ότι "πολύ γρήγορα θα αποτυπωθεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην αγορά εργασίας με τη δυνατότητα που θα έχουν οι συνδικαλιστικοί φορείς να κατοχυρώσουν αυξήσεις και δικαιώματα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τη σύμβαση και όχι να υιοθετούν όρους σε επιχειρησιακό επίπεδο, χειρότερους από τους όρους της κλαδικής σύμβασης. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα των συνδικάτων να διεκδικήσουν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης ακόμα καλύτερους όρους".

Η παρέμβαση για τις εργολαβίες

Η αντιπαράθεση για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Θετικά αντιμετωπίστηκαν οι ρυθμίσεις για τις εργολαβίες και την «ενοικίαση» εργαζομένων, καθώς αναγνωρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων τόνισαν ότι οι εργολαβίες θα πρέπει να καταργηθούν οριστικά. Θετικοί ήταν σε γενικές γραμμές οι φορείς και στο ζήτημα της σύνδεσης των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με τη συμμόρφωση του εργοδότη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε εργολαβίες τόνισαν τον πολλαπλασιασμό της αξιοποίησης της συγκεκριμένης πρακτικής από τους εργοδότες γιατί έτσι «διευκολύνονται» η ευελιξία στην εργασία και η στέρηση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων. Από τη μεριά αρκετών από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων επισημάνθηκε ότι η διάταξη για τη συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου για τους εργαζόμενους είναι «ανεφάρμοστη».

Απαντώντας, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε: «Μη μου λέτε ότι είναι ανεφάρμοστο. Είναι μια χαρά εφαρμόσιμο και ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», παραθέτοντας μάλιστα τον σχετικό κατάλογο.

Σχετικά με το ζήτημα της σύνδεσης του προστίμου για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε τη σημασία του προσωπικού κινήτρου εργαζομένου να καταγγείλει την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να καταφέρει να προσληφθεί, ενώ ο Κλ. Χατζηνικολαΐδης από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετέφερε την εμπειρία των επιθεωρητών, ότι με τα σημερινά δεδομένα, μετά τον έλεγχο η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων απολύονται. Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι αναμένονται οι προσλήψεις ακόμα 240 νέων ατόμων στο ΣΕΠΕ ώστε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις που κατήργησε ο Γ. Βρούτσης, ενώ το ΣΕΠΕ θα λάβει και 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, αυστηρές παρατηρήσεις στον ΣΕΒ έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τον ότι στρέφεται κατά των μικρών επιχειρήσεων για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, αλλά δεν βλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στον ΣΕΒ «στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας διεκδικούν να πάρουν το πρωτάθλημα. Αυτό δεν το βρήκαμε ούτε στο εμπόριο ούτε στον τουρισμό, το έχουμε βρει σε τράπεζες» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL