Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Π. Μοσκοβισί: Να σας πω εγώ γιατί δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Μοσκοβισί: Να σας πω εγώ γιατί δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο!

"Ξεσπάθωσε" ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί ακούγοντας χθες στη Βουλή την αντιπολιτευτική κριτική για τέταρτο Μνημόνιο και διαιώνιση της λιτότητας και την απόπειρα απαξίωσης της ρύθμισης του χρέους. "Το λέω δημόσια ότι δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα αυτό το οποίο κάνουμε. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ" ξεκαθάρισε ο Π. Μοσκοβισί.

"Η Ελλάδα θα είναι μια νορμάλ χώρα"

Αλλά και το στιγμιότυπο στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, όταν θέλησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, ήταν χαρακτηριστικό. "Θα εξηγήσω εγώ γιατί δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο" τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. Και συνέχισε: "Γιατί δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις. Γιατί δεν έχουμε την εποπτεία 'τύπου τρόικας'. Η τρόικα δεν είναι άνθρωποι που θα αλλάξουν το 'μπλε κοστούμι' για να βάλουν 'το λευκό κοστούμι'. Η Ελλάδα θα μπει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο όπως κάθε χώρα. Θα συζητά τον προϋπολογισμό της γιατί και οι άλλες χώρες συζητούν τον προϋπολογισμό τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι' αυτό δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο".

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι "το ίδιο συμβαίνει με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο. Μπορεί να είναι πιο ενισχυμένη η εποπτεία γιατί είναι περίπλοκη η κατάσταση, αλλά 'ενισχυμένη' δεν σημαίνει ότι θα ερχόμαστε εδώ με το ίδιο πνεύμα και με την ίδια νοοτροπία και επιμένω, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορείτε να πείτε ότι θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές και επ' άπειρον. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο".

"Η Ελλάδα θα είναι μια νορμάλ χώρα. Δεν είναι προπαγάνδα αυτό το πράγμα, είναι αλήθεια. Ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύει και για την Ελλάδα και γι' αυτό δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο" υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Μάλιστα έδωσε έμφαση στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι "έπειτα από μακρά περίοδο ύφεσης, έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα 1,4% το 2017. Αυτό θα είναι ακόμα περισσότερο για το 2018, προβλέπουμε 1,9%. Και ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό, πιστεύουμε ότι θα αγγίξει το 3% το 2019".

Κ. Χατζηδάκης: Τέταρτο Μνημόνιο

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης είχε πει στον επίτροπο: "Μπορούμε να το βαπτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο Μνημόνιο". Επίσης, είχε θέσει ζήτημα "αποκατάστασης της εμπιστοσύνης" (δηλαδή επανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία) για να υπάρξουν επενδύσεις και έξοδος στις αγορές, διαφωνώντας με τον πυρήνα των απόψεων του Μοσκοβισί.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Διαρκές Μνημόνιο

Στο ίδιο κλίμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που επίσης αντιπαρατέθηκε με τον επίτροπο: "Δεν θα μαλώσουμε πώς θα βαφτίσουμε τα νέα μέτρα και τις τυχόν νέες δεσμεύσεις της χώρας. Σας άκουσα να λέτε ότι δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο. Οι δεσμεύσεις, όμως, για τα επόμενα χρόνια, η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, πώς να τα ονομάσουμε; Διαρκή λιτότητα; Διαρκές Μνημόνιο;".

Γ. Αμυράς: Μεταλλαγμένο Μνημόνιο

Στο κλίμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. "Δεν μιλάμε για τέταρτο Μνημόνιο, μιλάμε για μεταλλαγμένο Μνημόνιο, το χειρότερο, από αυτό που δεν το εντοπίζει η επιστήμη και δεν ξέρεις πως θα το βρεις μπροστά σου" είπε.

"'Ας κρατήσουν οι χοροί' λέει ένα τραγούδι, γιατί οι δυσκολίες δεν τελείωσαν. Τα Μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν. Από τους μνημονιακούς νόμους δεν έχει καταργηθεί κανείς. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι μπροστά μας με νέα μέτρα" ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτιμώντας πως "τα Μνημόνια ήρθαν να μείνουν και θα παραμένουν για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό".

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ευρωπαϊστής

Ο επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι αυτά τα τρία χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ότι σε μεγάλο μέρος είναι δική του επιτυχία η συμφωνία του Eurogroup.

"Παρόλο που είχαμε μεγάλες διαφωνίες -και συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες- με τον Π. Μοσκοβισί, πάντα αισθανόμουν πως αντιπροσώπευε το υπερεθνικό, το τι είναι καλό για την Ευρώπη. Και επειδή και εδώ και σε πολλές χώρες πολλά ακούμε για ευρωπαϊσμό, αλλά λίγους ευρωπαϊστές βλέπουμε, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Κομισιόν τον υπερεθνικό της ρόλο" τόνισε από την πλευρά του ο Ευκλ. Τσακαλώτος ευχαριστώντας τον Π. Μοσκοβισί.

Γ. Κατρούγκαλος: Νέα πολιτική πλειοψηφία

"Το μεγάλο διακύβευμα, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης, να συμπέσει με έναν αναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Γι’ αυτό τον λόγο προφανώς χρειάζεται μια νέα πολιτική πλειοψηφία όλων των προοδευτικών δυνάμεων αυτών που δεν θέλουν την Ευρώπη ούτε οργανωμένη σαν 'σκαντζόχοιρο' απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, αλλά ούτε και δέσμια των τυφλών δυνάμεων της αγοράς" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ένα ισχυρό αναπτυξιακό 'σοκ' το οποίο θα συμβάλει στην αλλαγή σελίδας στο πεδίο της παραγωγικής οικονομίας. Σ' αυτό το νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα, λοιπόν, θα πρέπει όλοι μας να συμμετάσχουμε με θετικό τρόπο" επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και πρόσθεσε: "Αυτό σημαίνει ότι πολιτικές ακραίας λιτότητας θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν με τρόπο δημοσιονομικά υπεύθυνο, ώστε να βιώσει ο ελληνικός λαός την αλλαγή πολιτικού και οικονομικού παραδείγματος που συντελέστηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος".

Την ανάγκη να υπάρξουν "τρόποι διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος ασφάλισης χωρίς ένταση της λιτότητας" σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Μανιός, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Δουζίνας επισήμανε ότι "με το τέλος του τρίτου προγράμματος, με τη συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα ιστορική και πολιτική περίοδο".

"Με τη συμφωνία έχουμε τον χώρο για την άσκηση θετικής πολιτικής σε κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται, αλλά και προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της κρίσης" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ζητώντας στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL