Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ο εύθραυστος συμβιβασμός της κατακερματισμένης Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εύθραυστος συμβιβασμός της κατακερματισμένης Ευρώπης

Γιατί πρέπει να ξέρει ένας Ιταλός, Έλληνας, Εσθονός ή Πορτογάλος δημοσιογράφος το όνομα του Χορστ Ζέεχοφερ; Εδώ δεν θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να ξέρει όλα τα ονόματα των υπουργών στη ίδια τη χώρα του. Κι όμως, στην προχτεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι έμαθαν να προφέρουν σωστά το όνομα του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αυτού του ιδιόμορφου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που υπάρχει μόνο στη Βαυαρία. Έμαθαν να το προφέρουν διότι η μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική παροχής ασύλου των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έμοιαζε να εξαρτάται από τη σφοδρή επιθυμία του να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία του κόμματός του σε ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. "βασανίζεται" επειδή κάποιο κράτος - μέλος της έχει εκλογές. Ούτε η πρώτη φορά που όλα είτε πρέπει να περιμένουν είτε αίφνης να επιταχυνθούν επειδή στη Γερμανία έχει κάποιο κρατίδιο εκλογές. Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τέτοιες καθυστερήσεις, επειδή οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ δεν ήθελαν να χάσουν ψήφους στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας - κι έτσι έμαθαν και οι πλέον αγεωγράφητοι στη χώρα μας την ύπαρξη αυτού του κρατιδίου.

Το δίπολο

Αυτή τη φορά, όμως, η γερμανική... ιδιαιτερότητα είχε μια άλλη ποιότητα. Διότι έβγαζε μέσα από μία μόνο χώρα το δίπολο που κυριάρχησε σ’ αυτή τη σύνοδο, με την καγκελάριο Μέρκελ να συντάσσεται με το στρατόπεδο αυτών που ήθελαν ευρωπαϊκή λύση, που θυμούνταν ότι υπάρχει κάτι που λέγεται διεθνές δίκαιο, απέναντι στο στρατόπεδο -στο οποίο ανήκει και ο υπουργός της- αυτών που θέλουν κλειστά σύνορα και φρουρούμενα στρατόπεδα προσφύγων, για να μην τα ονομάσουμε "συγκέντρωσης", έξω από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Με λίγα λόγια -κι όσο κι αν δεν αρέσει σε πολιτικούς αναλυτές τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου-, η Μέρκελ ήταν πιο κοντά στις προοδευτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στις φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, και απέναντι στον άξονα Βίσεγκραντ - Αυστρία. Ο πιο σκληρός διαπραγματευτής σ’ αυτή τη σύνοδο, η οποία κατέληξε σε έναν εύθραυστο συμβιβασμό -ο οποίος πιθανότατα πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί-, ήταν ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Τζουζέπε Κόντε περίπου συμμάχησε με το Βίσεγκραντ, στη λογική τού "έξω οι μετανάστες", αν και η χώρα του πληρώνει το ίδιο, ίσως και ακόμη πιο σκληρά από την Ελλάδα, την επιδεικτική έλλειψη αλληλεγγύης των Όρμπαν και σία. Και κατάφερε να επιβάλει να εγγραφεί στο κείμενο συμπερασμάτων ένα κονδύλιο για την Αφρική, ώστε να χρηματοδοτηθούν "ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής" προσφύγων στο έδαφός της. Εάν υποθέσουμε ότι βρεθεί χώρα της Βόρειας Αφρικής που θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

Το επόμενο στοίχημα

Η αλήθεια είναι ότι το ακροδεξιό λαϊκιστικό στρατόπεδο κέρδισε πόντους σ’ αυτή τη σύνοδο, αλλά όχι και την παρτίδα. Όχι ακόμα, τουλάχιστον. Ήταν επιτυχία του ότι η συζήτηση στήθηκε σε ένα βαθμό στη βάση της "Ευρώπης - φρούριο", αλλά αποφεύχθηκε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση ένα ναυάγιο, που θα επέτρεπε το κλείσιμο των συνόρων, εντός της Ε.Ε. Αυτό αφενός θα ήταν καταστροφικό για τις χώρες πρώτης υποδοχής, στην περίπτωση που ενταθούν και πάλι οι προσφυγικές ροές -καθώς φέτος οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το πρώτο πεντάμηνο στην Ευρώπη ήταν 32.800, αριθμός που καμία σχέση δεν έχει με το ένα και πλέον εκατομμύριο του 2015-, αφετέρου σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων εντός της Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα το ευρωπαϊκό μέτωπο που είναι υπέρ μιας αλληλέγγυας και ανθρωπιστικής διαχείρισης στο προσφυγικό θα πρέπει να δώσει μάχη για μια ενιαία πολιτική ασύλου. Και θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, που σήμερα επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Η συμφωνία με τη Γερμανία

Κι επειδή πολύς λόγος έγινε χθες για το "ξεπούλημα" του Τσίπρα -μήπως και του Σάντσεθ;- στη Μέρκελ, επαναλαμβάνουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Ισπανίας: Η συμφωνία λέει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι που αιτούνται άσυλο, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ή την Ισπανία στην τράπεζα δεδομένων Eurodac και εντοπιστούν στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας θα στέλνονται πίσω στην Ελλάδα και την Ισπανία. Αυτό ίσχυε και χθες από τις διατάξεις του Δουβλίνου. Λέει, όμως, ακόμη ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει σταδιακά το πρόγραμμα επανένωσης οικογενειών, αποδεχόμενη τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ισπανία κι έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι οι επανενώσεις οικογενειών είχαν σχεδόν "παγώσει" επί μήνες, μέχρι που συμφώνησε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός να τις ξεκινήσει και πάλι από τον Ιούλιο, με οροφή τα 1.000 άτομα τον μήνα.

Με λίγα λόγια η συμφωνία αυτή δεν λέει τίποτε καινούργιο -και οι "δευτερευόντως μετακινούμενοι" θα επέστρεφαν, έστω με πιο αργό ρυθμό, και οι οικογένειες θα έσμιγαν και πάλι, ίσως με κάποια καθυστέρηση. Αλλά επειδή η πολιτική είναι και θέμα συμβόλων, η συμφωνία αυτή μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη Μέρκελ έναντι του "προσφυγοφάγου" υπουργού της των Εσωτερικών. Επιπλέον, με αριθμητικούς όρους και από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες της συμφωνίας, πιθανότατα στις αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα θα παίρνει πίσω μερικές δεκάδες αιτούντες άσυλο τον μήνα, ενώ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί μακριά από τις οικογένειές τους θα βρουν τον δρόμο για τους δικούς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL