Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Αισιόδοξοι οι οίκοι για χρέος, ανάπτυξη, ομόλογα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιόδοξοι οι οίκοι για χρέος, ανάπτυξη, ομόλογα

Ψήφο εμπιστοσύνης όσον αφορά το αξιόχρεο της Ελλάδας, τα ελληνικά ομόλογα και το έδαφος για επενδύσεις στη χώρα, δίνουν οι αγορές, είτε πρόκειται για οίκους αξιολόγησης είτε για χρηματοοικονομικούς οίκους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αργή, πλην σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων και έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν χθες σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του δεκαετούς τίτλου βρέθηκε στο 4,04%, από κλείσιμο προχθές στο 4,15%.

Χθες ήταν η σειρά τριών τραπεζικών κολοσσών, της Bank of America, της HSBC και της UBS, να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για την ελληνική οικονομία.

Ευοίωνες συνθήκες

Οι ευοίωνες συνθήκες για ανάπτυξη, το επαρκέστατο ταμειακό απόθεμα, η δομή χρέους και η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα αποτελούν για τη UBS τους βασικούς λόγους για τους οποίους βελτιώνεται η αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και η τοποθέτησή τους σε αυτά θεωρείται μια ελκυστική επιλογή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο "More upside for Greek bonds after the debt relief" (Περαιτέρω άνοδος για τα ελληνικά ομόλογα μετά την ελάφρυνση του χρέους), η UBS διαπιστώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των αντίστοιχων τίτλων των χωρών της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, ενώ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2018.

Όπως εκτιμά ο οίκος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, θα συνεχιστεί το "ράλι" στα ομόλογα για μια σειρά λόγων που δεν σχετίζονται μόνο με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και στα εξής:

* Πρώτον, στο ότι είναι δυνατές θετικές μακροοικονομικές εκπλήξεις που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους.

* Δεύτερον, στο μεγάλο ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει πάνω από δύο χρόνια χρηματοδοτικών αναγκών.

* Τρίτον, στη δομή του χρέους της Ελλάδας η οποία παραμένει πολύ ελκυστική.

* Τέταρτον, στον χαμηλό πολιτικό κίνδυνο.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Αισιόδοξα δηλώνουν στελέχη της Bank of America - Merrill Lynch που βρέθηκαν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα σε έκθεσή της, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται να έχουν ατονίσει σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.

Στην έκθεσή τους τα στελέχη της ΒοΑ σημειώνουν ότι από τις συναντήσεις τους ήταν εμφανές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, έστω κι αν αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Περισσότερα θετικά από αρνητικά

Σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία, η HSBC σημειώνει ότι το Eurogroup έπραξε τα απαραίτητα για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και πλέον η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη.

Όπως τονίζει η HSBC, η απόφαση του Eurogroup προσφέρει μια καλή βάση για το μέλλον και εξαρτάται πλέον από τη χώρα να βελτιώσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπογράφει τη βιωσιμότητα μπορεί να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε ό,τι αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη, τις μεγάλες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης και την πιθανότητα διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης. Μπορεί επίσης να περιορίσει το εύρος πιθανής μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα δημιουργώντας κάποια αβεβαιότητα για το πόσο χρέος θα μπορούσε να εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, τα "θετικά" υπερτερούν των "αρνητικών". Η χώρα εξέρχεται από το πρόγραμμα με "μαξιλάρι" 24 δισ. ευρώ και η μέση ωρίμανση του χρέους ξεπερνά τα είκοσι χρόνια. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξει η χώρα στις αγορές ότι μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό, τονίζει, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν θετικό κύκλο βελτιωμένης βιωσιμότητας χρέους και χαμηλότερων επιτοκίων.

Αναλύοντας τη λύση που δόθηκε στο χρέος, η HSBC τονίζει ότι η επέκταση των ωριμάνσεων είναι αρκετή για να καλύψει το κριτήριο (ετήσιες πληρωμές σε ποσοστό κάτω του 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα κάτω του 20% του ΑΕΠ) τουλάχιστον με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κομισιόν (1,5%). Αντίθετα, δεν αρκεί αν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι 1%.

Η HSBC σχολιάζει επίσης για την πολιτική κατάσταση στη χώρα ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την τετραετία, να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει (συντάξεις-αφορολόγητο) αλλά και να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχει για παροχές καθώς και να μοιράσει εκ νέου "κοινωνικό μέρισμα" στο τέλος της χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL