Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γερμανία / Γερμανία: Έχει χαθεί η μπάλα... στο μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Έχει χαθεί η μπάλα... στο μεταναστευτικό

Η Μέρκελ στέλνει το σήμα ότι προσπαθεί να βρει μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και ο Ζέεχοφερ εγκαλείται ως “προσφυγοφάγος”. Πώς λοιπόν θα συνυπάρξουν στην ίδια κυβέρνηση και δη με κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Το πολιτικό προσωπικό στη Γερμανία, της Άνγκελα Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, είναι φανατικά ποδοσφαιρόφιλο. Υπό κανονικές συνθήκες όλοι θα ήταν στημένοι χθες στο Βερολίνο να παρακολουθήσουν το κρίσιμο ματς της εθνικής τους ομάδας με τη Νότια Κορέα, που έληξε τόσο άδοξα. Κι όμως, δεν βίωσαν σε πραγματικό χρόνο την απογοήτευση από τον αποκλεισμό της Γερμανίας στο Μουντιάλ εξαιτίας του καυγά για το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Την ώρα του αγώνα η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) διαβουλευόταν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επί του σχεδίου απόφασης της επικείμενης συνόδου κορυφής για την πολιτική ασύλου.

Και ο υπουργός της των Εσωτερικών και πρόεδρος των “αδελφών” Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ κλήθηκε εσπευσμένα στη Βουλή για να τοποθετηθεί μετά από αίτημα της Αριστεράς στο θέμα του γερμανικού ναυαγοσωστικού Lifeline, που επί μέρες θαλασσοδερνόταν με 230 πρόσφυγες στο κατάστρωμα, χωρίς να του επιτρέπεται να πιάσει λιμάνι, πριν τελικά το αποδεχτεί η Μάλτα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ζέεχοφερ είχε ζητήσει να διωχθεί ποινικά το πλήρωμα του Lifeline.

Αυτά τα παράλληλα... ραντεβού έχουν τον συμβολισμό τους. Η μεν Μέρκελ στέλνει το σήμα ότι προσπαθεί να βρει μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, ο δε Ζέεχοφερ εγκαλείται ως “προσφυγοφάγος”. Πώς λοιπόν θα συνυπάρξουν στην ίδια κυβέρνηση - και δη με κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα; Πώς θα βρεθεί διέξοδος από την κυβερνητική κρίση που συνταράσσει τη χώρα των μακαρίων;

Για την ώρα η απάντηση εγγράφεται στον χώρο του αοράτου. Ο Ζέεχοφερ επιμένει ότι από την Κυριακή θα στείλει την ομοσπονδιακή αστυνομία να διώχνει τους πρόσφυγες στα σύνορα. Η Μέρκελ αφήνει να εννοηθεί ότι, εάν το κάνει, θα τον αποπέμψει. Ο επίτιμος πρόεδρος της CSU Έντμουντ Στόιμπερ δήλωσε ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για την αποπομπή του διαδόχου του στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει τη θέση της CSU στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου εάν τα σπάσουν - δεν του το πρότεινε και κανείς. Και το φιλοθέαμον κοινό έχει από χθες βράδυ μέχρι και την Κυριακή την ευκαιρία να παρακολουθεί στους δέκτες του -τώρα που αποκλείστηκε και η Γερμανία και θα μειωθεί κάπως το ενδιαφέρον για το Μουντιάλ- τις προαναγγελθείσες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της κυβερνητικής κρίσης.

Στο μεταξύ τοποθετήθηκαν επί του θέματος και οι δύο χώρες που έχουν σύνορα με τη Βαυαρία -άρα τις αφορά άμεσα το τελεσίγραφο του Ζέεχοφερ στη Μέρκελ. Η Αυστρία ανακοίνωσε διά του ακροδεξιού ομολόγου του Ζέεχοφερ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Και η Τσεχία προειδοποίησε διά του πρωθυπουργού της Αντρέι Μπάμπις ότι το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων συνεπάγεται το τέλος της συνθήκης του Σένγκεν. Δηλαδή το τέλος των ανοιχτών συνόρων στην Ε.Ε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε πει τις προάλλες στην Πολωνία: “Η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μόνο ως μια ήπειρος με ανοιχτά σύνορα. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Όταν μαλώναμε ακόμη για τα σύνορα στην Ευρώπη, δεν υπήρχε ούτε σταθερότητα ούτε ειρήνη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL