Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το αποχαιρετιστήριο Eurogroup με την "ιστορική συμφωνία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αποχαιρετιστήριο Eurogroup με την "ιστορική συμφωνία"

Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στην πρώτη του συνεδρίαση του Eurogroup, μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Εκεί ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 δεν θα είναι 6% του ΑΕΠ, αλλά 12,5%. Η δημόσια «κατσάδα» του τότε προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία» ήταν η πρώτη πράξη ενός οκτάχρονου δράματος που συνεχιζόταν ανελλιπώς κάθε μήνα, σε κάθε προγραμματισμένο ή έκτακτο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έκτοτε, η Ελλάδα δανείστηκε σχεδόν 250 δισ., άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς, «συγκατοίκησε» σε προγράμματα με άλλες τρεις χώρες, πέσανε κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη και η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το λεγόμενο Eurogroup, έγινε τίτλος εκατοντάδες χιλιάδες φορές, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου.

Ο επίλογος του εν λόγω δράματος γράφτηκε και πάλι στο Λουξεμβούργο τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν, σχεδόν συγκινημένος, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο είπε τη φράση «αυτό ήταν» και παραδέχτηκε ενώπιον όλων ότι η Ελλάδα «στέκεται πια στα πόδια της». «Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς ένα Eurogroup στο οποίο δεν συζητήθηκε η Ελλάδα» σχολίασε ο ίδιος χαριτολογώντας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Eurogroup δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

Το «αποχαιρετιστήριο» Eurogroup της ελληνικής κρίσης είχε πολλά γνώριμα χαρακτηριστικά με την πλειονότητα των συνεδριάσεων της τελευταίας οκταετίας και δύο διαφορές.

Πρώτα-πρώτα, η μαραθώνια διάρκειά του. Στα οκτώ χρόνια του Μνημονίου, τα Eurogroup μέχρι... πρωίας ήταν ουκ ολίγα. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση κυκλοφορούσε η ιδέα να γίνει μια συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για το ελληνικό ζήτημα νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και μετά να συνεχίσουν οι υπουργοί με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας. Το σενάριο αυτό ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Άλλωστε, οι πολύωρες, δραματικές διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την «ιστορική» συνεδρίαση, όπως τη χαρακτήρισαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες.

Οι μάχες Αθήνας - Βερολίνου

Με άλλα λόγια, παρά το εξαρχής θετικό κλίμα, Γερμανία και Ελλάδα βρέθηκαν γρήγορα σε θέση μάχης όσον αφορά κυρίως την περίοδο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων του μεγαλύτερου μέρους των δανείων του δεύτερου προγράμματος και το ύψος της τελευταίας δόσης.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ήταν το γνωστό. Το Βερολίνο, που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ξεκινάει από μια πολύ συντηρητική θέση, κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για το ελληνικό χρέος σε μια συγκυρία εσωτερικών πιέσεων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να σκληρύνει τη θέση του λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συμφωνία. Αυτό ενόχλησε, όπως σημειώνουν πηγές της Ευρωζώνης, την Αθήνα, η οποία, συνεπικουρούμενη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή αλλά και την προεδρία του Eurogroup, διεκδίκησε και πήρε τελικά μια δίκαιη συμφωνία, στη βάση όμως της εκπλήρωσης από μέρους της όλων των υποχρεώσεών της.

Τριμερής και πρόταση Λεμέρ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση που έγινε τελικώς αποδεκτή (δεκαετής επιμήκυνση, δεκαετής περίοδος χάριτος και 15 δισ. δόση) προήλθε από το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και έγινε αποδεκτή πολύ γρήγορα από τη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι. Μέχρι τότε όμως είχαν μεσολαβήσει -κατά το πρότυπο και προηγούμενων διαπραγματεύσεων- τριμερείς συναντήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας στο περιθώριο της κανονικής συνεδρίασης, προτάσεις που πηγαινοέρχονταν και... σκληρά παζάρια που ολοκληρώθηκαν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες, δοκιμάζοντας για ακόμα μία φορά τις αντοχές των δημοσιογράφων.

Χωρίς Σόιμπλε

Η πρώτη, ωστόσο, μεγάλη διαφορά σε αυτό το κρίσιμο Eurogroup ήταν η απουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως εκτιμούν κάποιοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «κουβαλούσε» τους περιορισμούς που του είχε φορτώσει το κόμμα του, το CDU, το οποίο ήθελε εξαρχής την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος σοσιαλδημοκράτης υπουργός δεν είχε την «υποχρέωση» της συμμετοχής του ΔΝΤ και ήταν πιο εύκολο να επιτύχει μια συμφωνία.

Απλώς... Σύμφωνο Σταθερότητας

Αυτό φάνηκε, σύμφωνα με αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή, και στα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2023, καθώς η τελική δέσμευση της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά ότι θα σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, το 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 που περιλαμβάνεται στη συμφωνία είναι κατά μέσο όρο αυτό που θα εφαρμόζει η Ελλάδα και ο ακριβής στόχος θα κρίνεται από την Επιτροπή κάθε χρόνο με βάση τα δεδομένα της εποχής.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Τέλος, η μεγάλη διαφορά του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας είναι ότι όλες οι πλευρές, ακόμα και οι παραδοσιακοί «εχθροί» της Ελλάδας, παραδέχτηκαν ότι η χώρα γύρισε επιτέλους σελίδα, το χρέος της είναι βιώσιμο και πλέον αποτελεί ισότιμο συνομιλητή. Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Σεντένο της συμφωνίας τα ξημερώματα της Παρασκευής οδήγησε σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα όλων των υπουργών εντός της αίθουσας. Έπειτα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων, λιτότητας και αντιπαραθέσεων, δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικό τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL