Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η γραμμή Μιχαλολιάκου και το παιχνίδι με τη συνταγματική νομιμότητα / Προσχηματική η διαγραφή Μπαρμπαρούση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γραμμή Μιχαλολιάκου και το παιχνίδι με τη συνταγματική νομιμότητα / Προσχηματική η διαγραφή Μπαρμπαρούση (Video)

Πριν μία εβδομάδα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης καλούσε από το βήμα της Βουλής "τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία" και φώναζε, καταχειροκροτούμενος φυσικά από τους συναδέλφους του βουλευτές της Χ.Α. "τα κεφάλια σας στις Πρέσπες".

Το πράγμα όμως χάλασε όταν οι πληροφορίες για επικείμενη δίωξη, του για παράβαση του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας έφτασαν στον αρχηγό της Χ.Α. Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, πιστός στην πρακτική "όταν το πράγμα στραβώσει, δίνουμε όποιον εκτεθεί, εμείς να κρατηθούμε εκτός", όπως έχει φανεί και με άλλες υποθέσεις της Χ.Α., έσπευσε να διαγράψει τον Κ. Μπαρμπαρούση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ως "εκτός γραμμής".

Όμως ο Κώστας Μπαρμπαρούσης μόνο "εκτός γραμμής" δεν ήταν -όπως ούτε και "παρασυρμένος πατριώτης" που, πάνω στη "συναισθηματική φούντωση", σε μια "λεκτική υπερβολή" ζητούσε πραξικόπημα, καθώς ήταν φανερό ότι διάβαζε κείμενο- και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής όπως ξεδιπλώνεται δικάσιμο τη δικάσιμο στη δίκη της που γίνεται αυτή τη στιγμή. Και η δίκη έχει φτάσει στο σημείο κατά το οποίο προβάλλονται βίντεο από τους σκληρούς δίσκους βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., όπου είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μεταξά και της χούντας της 21ης Απριλίου. Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι η Χ.Α. έχει ζήσει μεταξύ "νομιμότητας" και νύχτας, δρώντας σαν μια παρακρατική συμμορία που, μόλις κάποιος δικός της πιαστεί, αποποιούνται κάθε σχέση μαζί του. Όμως τα στοιχεία στη δίκη αποκαλύπτουν πια το αληθινό πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από νομικίστικες λεπτομέρειες ή την απροθυμία δικαστικών και αστυνομικών αρχών μέχρι πρόσφατα.

Και κάπου εκεί πρέπει να θυμηθούμε και την αποκάλυψη της εφημερίδας μας τον Οκτώβριο του 2014, με τη βιντεοσκοπημένη αρχική εισήγηση του "αρχηγού" της Χ.Α. σε συγκέντρωση χρυσαυγιτών στη Λαμία το καλοκαίρι του 2011, όπου μιλά χωρίς περιστροφές για τον "στρατηγικό στόχο" της οργάνωσης, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της εξουσίας, το οποίο για τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους ομοϊδεάτες του σημαίνει ταυτόχρονα και "την κατάργηση της δημοκρατίας".

Ανάλογες αποκαλύψεις έχει κάνει και η "Εφημερίδα των Συντακτών", με τον Μιχαλολιάκο να μιλά για κατάλυση του συντάγματος και κατάργηση των εκλογών. Δεν πρόκειται δηλαδή για τυχαία αποστροφή του λόγου, αλλά για τη "γραμμή" που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στις συγκεντρώσεις της Χ.Α. και που μάλιστα επαναλαμβάνεται ακόμα και με τις ίδιες σχεδόν φράσεις.

Παράλληλα, ο Ν. Μιχαλολιάκος παρουσιάζει τη Χ.Α. όχι απλώς ως εθνικιστικό "κίνημα", όπως θέλουν να χαρακτηρίζονται, αλλά εθνικοσοσιαλιστικό, καθώς, εκτός από τις ρητές αναφορές του Ν. Μιχαλολιάκου, στο βίντεο που έχουμε φέρει στο φως ο "αρχηγός" μιλά συνεχώς με παραδείγματα από τον Γκέμπελς και τον Χίτλερ για να υποδείξει στους ομοϊδεάτες του ότι ακολουθώντας εκείνα τα παραδείγματα θα δράσουν σε σχέση με το ποιον μπορούν να θεωρούν χρυσαυγίτη ή πώς πρέπει να χειρίζονται θέματα θρησκείας, στα οποία μπλέκει το Ευαγγέλιο με τους "αρχαίους θεούς", που και αυτούς τους "σέβεται", κατά δήλωσή του πάντα.

"Να πάρουμε την εξουσία σημαίνει να καταργήσουμε τη δημοκρατία"

Και το πλέον ενδιαφέρον για τη συγκυρία είναι ότι στο συγκεκριμένο βίντεο που η "Αυγή" της Κυριακής είχε αποκαλύψει -και αποτελούσε κατά πηγές, μέρος της δικογραφίας της δίκης της Χ.Α.- ο Ν. Μιχαλολιάκος ξεκινά μιλώντας για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις 24 Ιουλίου του 2011 σε πορεία στη Φλώρινα για την "ελληνικότητα της Μακεδονίας" που διοργάνωσαν η εφημερίδα “Στόχος” και ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος, σύμφωνα με το site της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας της Χ.Α. Ωστόσο, για τον Ν. Μιχαλολιάκο το θέμα δεν ήταν μόνο η Μακεδονία.

Συγκεκριμένα: "Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα, εμείς βοηθήσαμε, δεν πρωτοστατήσαμε και επειδή δεν κλέβουμε δόξες άλλων, το γράψαμε και στο Διαδίκτυο ότι την πρωτοβουλία την είχαν αυτοί και αυτοί [...] ήταν καλή η παρουσία και της Χρυσής Αυγής εκεί στη Φλώρινα, γιατί ήταν πολύ σημαντικό ότι ήταν μια εκδήλωση κατά της δημοκρατίας εντός ή εκτός εισαγωγικών. Εμένα και εκτός εισαγωγικών δεν με πειράζει προσωπικώς. Δεν έχω δηλώσει δημοκράτης ουδέποτε. Και είναι παρήγορο ότι άτομα που δεν βρίσκονται ακριβώς στον χώρο μας, τον εθνικιστικό, αν θέλετε εθνικοσοσιαλιστικό, έρχονται κοντά μας και έχουν καλή διάθεση.

Βεβαίως, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί πλήρως ή δεν θέλουν να ενταχθούν, δεν μας ενδιαφέρει εν τοιαύτη περίπτωση να ενταχθούν στη Χ.Α. Είτε είναι δυνατόν αυτές οι λαϊκές μάζες να βρίσκονται κοντά μας, είτε από πλευράς μιας ολόθερμης δηλαδή προσχωρήσεως προς το κίνημά μας, είτε θα μας ψηφίσουν και λοιπά, δεν σημαίνει ότι είναι χρυσαυγίτες ή δεν θα γίνουν ποτέ χρυσαυγίτες. Αλίμονο δηλαδή αν πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το πράγμα. Ιδεολόγοι ήταν πάντοτε λίγοι, είναι γεγονός αυτό το πράγμα, και μαχητές πρώτης γραμμής.

Εδώ στην ίδια τη Γερμανία του Χίτλερ, γράφει ο Γκαίμπελς στο ημερολόγιο για τις βιολέτες του Μαγιού, πήραν την εξουσία Ιανουάριο του '33 και αμέσως άρχισαν και γραφόντουσαν στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, πλάκωσαν λέει οι βιολέτες του Μαγιού, έτσι τους είπε, δηλαδή όλους αυτούς τους καινούργιους, που ... εκείνη την εποχή, σε εκείνη τη χώρα, με εκείνους τους ανθρώπους. Μάλιστα, λέει ότι φαίνεται όλη η Γερμανία να φλέγεται. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι λίγες φλόγες οι οποίες καίνε και όλοι οι άλλοι αντανακλούν τη λάμψη τους. Έτσι και εσείς που είστε εδώ, μέσα σε αυτό το γραφείο, είστε οι φλόγες της Χρυσής Αυγής, συναγωνιστές και συναγωνίστριες και όλοι οι άλλοι που θα μας ακολουθήσουν, φαίνεται πως θα μας ακολουθήσουν διότι δεν έχουν άλλη επιλογή, θα αντανακλούν τη λάμψη μας.

Ο στρατηγικός, ο απώτερος στόχος είναι να πάρουμε την εξουσία, δεν υπάρχει άλλος. Έτσι; Να πάρουμε την εξουσία σημαίνει να καταργήσουμε τη δημοκρατία, δηλαδή κάπου λίγο - πολύ, δεν το κρύβω και προσωπικά, ακόμη και στην ορκωμοσία που έγινε στον Δήμο Αθηναίων, παλάμισα το Ευαγγέλιο, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει Θεός σε αυτό το έθνος, αυτό το κράτος, πρέπει να είναι θεϊκής εκπορεύσεως η εξουσία σε αυτόν τον τόπο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL