Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
"Μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και να κάνουμε βήματα προς τη νέα εποχή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και να κάνουμε βήματα προς τη νέα εποχή"

Μέσα σε δύο εβδομάδες, με τη συμφωνία για το χρέος και την έγκριση του αναπτυξιακού σχεδίου, δείξαμε ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και χρονίζοντα όπως το Μακεδονικό και υπαρξιακής σημασίας όπως η απελευθέρωση από τα μνημόνια και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε μία νέα εποχή, είπε ο αναπληρωτής υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Σχολιάζοντας την απόφαση που επετεύχθη στο Eurogroup, ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ευκαιρία για τρελούς πανηγυρισμούς, αλλά δεδομένης της συγκυρίας πετύχαμε περίπου ό,τι ζητούσαμε, δηλαδή μετάθεση αποπληρωμών για το χρέος μετά το 2032 και επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Ο Γ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι το συνολικό κέρδος ως το 2022 θα είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από την μετάθεση των πληρωμών και την εξοικονόμηση των τόκων και 1,2 δισ. ευρώ από την επιστροφή».

«Η χθεσινή απόφαση είναι σημαντική όχι μόνο γιατί βάζει ένα τέλος στην περιπέτεια των μνημονίων, όχι μόνο γιατί ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους στο μέλλον, αλλά ακριβώς γιατί οι εταίροι μας έκαναν αποδεκτό το πρόγραμμα ολιστικής ανάπτυξης που προτείναμε, παρά τις αντιπολιτευτικές φωνές ότι δεν αξίζει ούτε το χαρτί που είναι γραμμένο. Σε δύο εβδομάδες, έχουμε δείξει ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και χρονίζοντα όπως το Μακεδονικό και υπαρξιακής σημασίας όπως η απελευθέρωση από τα μνημόνια και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε μία νέα εποχή», όπως τόνισε σε άλλο σημείο.

Όπως είπε, «είμαστε σε μία νέα σελίδα, το δείχνει και ο ξένος Τύπος που υποδέχθηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης. Ούτε υπερέβαλε, ούτε είχε λόγο να είναι φιλικός προς την κυβέρνησή μας. Είναι πράγματι μία νέα εποχή».

Κατά τον ίδιο, τα μεγάλα ζητούμενα της επόμενης ημέρας είναι να δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο που να μην βασίζεται πια μόνο στην δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αλλά:

να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και το γεωπολιτικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται (σε ενέργεια, μεταφορές, logistics κτλ.)

να ενταχθεί στις αλυσίδες προστιθέμενης αξίας, κυρίως αξιοποιώντας το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας, την πιο μορφωμένη γενιά νέων Ελλήνων από καταβολής ελληνικού κράτους, επαναπατρίζοντας κάποιους από αυτούς που έχουν φύγει

να διανέμει ισομερώς προς τα κάτω τα κέρδη από αυτή την ανάπτυξη, όχι μόνο στους λίγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL