Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κόβει τις γέφυρες με το Ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κόβει τις γέφυρες με το Ποτάμι

Με χροιά τελεσίγραφου και προφανή σκοπό να πιέσει τον Στ. Θεοδωράκη να λάβει τις αποφάσεις του, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σπεύδει να του καταλογίσει το “πάγωμα” των εξελίξεων με τη στάση αναμονής που κρατά και να του στείλει το μήνυμα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα προχωρήσει με ή χωρίς το Ποτάμι. Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι την απόφαση θα λάβουν τα στελέχη του Ποταμιού σε δέκα ημέρες και προανήγγειλε ότι στην περίπτωση αποχώρησης από τον φορέα το Ποτάμι θα υπάρχει τουλάχιστον έως την εκλογική αναμέτρηση.

Συνάντηση Γεννηματά με Θεοχαρόπουλο

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρά τις αναφορές που περιλαμβάνει για “αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις” και “ενότητα”. Αναφορές που ενδεχομένως να μην υπήρχαν καν εάν δεν είχε προηγηθεί η συνάντηση του Θ. Θεοχαρόπουλου με τη Φ. Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που κι εκείνος διατηρεί ανοιχτά και σταθερά τη θέση του υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό -και μάλιστα με απόφαση της Κ.Ε. του κόμματός του-, φαίνεται να προσπαθεί να λειτουργήσει για να πέσουν οι τόνοι, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την ενότητα του εγχειρήματος. Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πολύ περισσότερο προσπαθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό το ιδιότυπο blame game που διαδραματίζεται μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, παρά να ρίξει γέφυρες συνεννόησης προς το Ποτάμι για την παραμονή του.

“Ενώνουμε δυνάμεις της κοινωνίας απέναντι στις συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε τον πλουραλισμό ιδεών. Παράλληλα, όμως, μέσα από τις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις, υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για ενότητα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τονίζει: “Συζητήσεις για ‘αποχωρήσεις εν αναμονή’ δεν βοηθούν και σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή Κεντροαριστερά". Συμπληρώνει ότι "οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν πολιτική ενότητα, υπερβάσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον".

Καθώς και ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου τάσσονται δημόσια και επίμονα υπέρ της συμφωνίας, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι τα “πυρά” της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών του συγκεντρώθηκαν από την αρχή στον επικεφαλής του Ποταμιού, όπου και παραμένουν στοχευμένα. “Όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή, αν ψηφιστεί, θα είναι μια θετική εξέλιξη και θα συμβάλουμε σε αυτό” δήλωσε (ρ/σ Πρακτορείο) ο Γ. Μαυρωτάς.

Χθες, ο Στ. Θεοδωράκης έδειξε (ρ/σ Αθήνα 984) ότι το “Μακεδονικό” δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή, δηλώνοντας ότι νιώθει πως όλοι όσοι είναι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. “Ορισμένοι είναι οχυρωμένοι στις παλιές τους δυνάμεις” ανέφερε, επιμένοντας ότι η άποψη κάποιων για το “Μακεδονικό” έρχεται από το παρελθόν. “Όλοι έχουμε την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα" δήλωσε για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μίλησε για αποτυχία ανανέωσης “του ίδιου μας του εαυτού”.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει, “εάν δεν έχουμε απήχηση, προφανώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αυτό αφορά την εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου” διευκρίνισε. Είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς αν το Ποτάμι “φλερτάρει” με την ιδέα αυτόνομης πορείας ή ενός τύπου άλλου συμμαχιών, απάντησε ότι “όλα θα κριθούν από τη δυναμική που έχει το Ποτάμι στην κοινωνία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL