Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Μίνι σύνοδος για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνι σύνοδος για το προσφυγικό

Σε έκτακτη συνάντηση για το προσφυγικό κάλεσε τους ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται άμεσα στο ζήτημα την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με χθεσινή του ανακοίνωση. Στόχος είναι να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο εν όψει της συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, οπότε λήγει η άτυπη προθεσμία για τη λήψη αποφάσεων για το κοινό σύστημα ασύλου.

Στη μίνι σύνοδο θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιούνκερ, η πρόσκληση απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται για μια «ευρωπαϊκή λύση».

Αν και οι μεταναστευτικές πιέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2015, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι χώρες του Βίσεγκραντ, συνεπικουρούμενες από την Αυστρία και τους Γερμανούς χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας -και εταίρους της Μέρκελ στην κυβέρνηση-, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους σε όποιον επιμερισμό ευθυνών στο εν λόγω ζήτημα, παρά τις πιέσεις της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες πρώτης υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θεωρούν πως η συνέχιση της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου θα πρέπει να συνοδεύεται από επίδειξη αλληλεγγύης μέσω μιας δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο σε περιόδους κρίσης.

Μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή, ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε μάλιστα την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτόσημη με την ελληνική. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς κάποιες χώρες προωθούν τη «μη λύση». Η ελληνική πλευρά, όμως, εξήγησε, υποστηρίζει τις προσπάθειες της βουλγαρικής προεδρίας να υπάρξει συμβιβασμός και θεωρεί πως, παρά τη διάσταση απόψεων, το προτεινόμενο κείμενο αποτελεί βάση για συζήτηση.

Ωστόσο, από τη γαλλογερμανική δήλωση της Τρίτης προκύπτει ότι η άμεση επιστροφή των αιτούντων άσυλων στη χώρα όπου κατέθεσαν την αίτηση παραμένει προτεραιότητα για την ενδεχόμενη συμφωνία. Προκειμένου, λοιπόν, να αρθεί το αδιέξοδο, όλα δείχνουν ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθούν οι «νέες» ιδέες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι, όπως είναι η δημιουργία επονομαζόμενων «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» (regional disembarkation platforms), δηλαδή hotspots εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας με στόχο να θωρακιστούν περαιτέρω τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δ. Βίτσας χθες, δήλωσε, πάντως, την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «αλλαγής της ατζέντας» από τη συζήτηση για την «αλληλεγγύη και τον επιμερισμό ευθυνών στη θωράκιση και τον φόβο». Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα θα πρέπει να έχει τρεις άξονες: νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, κυρίως μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης, ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινό σύστημα ασύλου που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργοί αιτίες της μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL