Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
"Το σύστημα εκβιάζει, υποκλέπτει, παρακολουθεί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Το σύστημα εκβιάζει, υποκλέπτει, παρακολουθεί"

κάθονται κάτω από το γραφείο της για να βλέπουν ποιος μπαίνει! - Δημοσιογράφος εμφανίστηκε ως καταγγέλλων για να επιχειρήσει εκβιασμό! - Στο ΚΕΕΛΠΝΟ χάθηκαν έγγραφα και πρωτόκολλο από το 2012

Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία θύμισε χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς κατά την ακρόαση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου η συζήτηση στράφηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Novartis. Η Μ. Παπασπύρου κατήγγειλε παρακολουθήσεις, υποκλοπές και εκβιασμούς κάνοντας τρεις αποκαλύψεις:

* "Δημοσιογράφος, εμφανιζόμενος ως καταγγέλλων, έφτασε στο σημείο, μέσω αποστολής μηνύματος στο επίσημο mail της υπηρεσίας, να μου τάσσει προθεσμία μετά την οποία θα εντάξει σε δημοσίευμά του ατεκμηρίωτες και αποσπασματικές απόψεις περί δήθεν πολεοδομικών παραβάσεων προ εικοσαετίας που αφορούν την οικογενειακή μου κατοικία"!

* Ο server από τον οποίο περνούσαν και τα e-mails της είχε μεταφερθεί σε εταιρεία τουριστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα στελέχη της ΓΕΔΔ να υποκλέπτουν την υπηρεσιακή της ηλεκτρονική αλληλογραφία, φιλτράροντας τις πληροφορίες που απευθύνονταν στη Μ. Παπασπύρου!

* Υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθούσαν τους επιθεωρητές της ΓΕΔΔ και την ίδια προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι επισκέπτονταν στο γραφείο της! "Ήταν κάτω από το γραφείο για να βλέπουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει!" τόνισε.

Αυτά είναι ορισμένα από τα "τεχνάσματα" που από το 2016 και μετά χρησιμοποιούνται με "στρατηγικό στόχο" την υποβάθμιση της ΓΕΔΔ, είπε η γενική επιθεωρήτρια και πρόσθεσε: "Η κινητοποίηση δυσφημιστικών και υβριστικών μηχανισμών διακίνησης δημοσιευμάτων σε ορισμένα μέσα του Τύπου, η υποκίνηση και προβολή καταγγελιών που προέρχονται από φορείς και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με εισαγγελικές έρευνες και, τέλος, οι μεθοδεύσεις που κατατείνουν στην καθυστέρηση και στον αποπροσανατολισμό των ερευνών είναι ορισμένα από αυτά τα τεχνάσματα".

Βενιζέλος - Γεωργαντάς: Γιατί μιλάτε δημόσια;

Η κριτική από τα κόμματα είναι "από ήπια έως ανύπαρκτη και ευγενέστατη. Λένε διάφοροι καταγγελλόμενοι διάφορα. Εσάς τι σας ξενίζει;" σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος! Όπως και η Ν.Δ., έτσι και ο Ευ. Βενιζέλος είχε πρόβλημα επειδή η Μ. Παπασπύρου έδωσε συνεντεύξεις για τα fake news και την παρεμπόδιση του έργου της. "Ειδικός προανακριτικός υπάλληλος μπορεί να δίνει συνεντεύξεις και να αποκαλύπτει δικές του εκδοχές περί της πορείας μιας προκαταρτικής εξέτασης η οποία ενεργεί ως προ στηθείς της εισαγγελικής αρχής;" ρώτησε ο Ευ. Βενιζέλος. "Θεωρείτε σωστό ένας επιθεωρητής να προαναγγέλλει ποινικές διώξεις πριν αυτές γίνουν;" ρώτησε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς.

"Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι ανακριτικός υπάλληλος. Είναι μονοπρόσωπο διοικητικό όργανο με υποχρέωση εκ του νόμου να ενημερώνει τους πολίτες και είναι ο μόνος που μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες" του απάντησε η Μ. Παπασπύρου. "Στις συνεντεύξεις μιλώ για γενικά θέματα. Για παράδειγμα, όταν είχαμε δυσκολία στη συλλογή των εγγράφων φυσικά και μίλησα. Έχουν χαθεί τα έγγραφα της περιόδου από το 2012 και μετά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει χαθεί το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ" πρόσθεσε. Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας παρατήρησε: "Δεν ακούω κανένα σχόλιο τώρα από την άλλη πλευρά".

Η Μ. Παπασπύρου υπογράμμισε ότι "δεν έχω προαναγγείλει ποτέ διώξεις. Αυτό που είπα είναι ότι το πόρισμά μου θα ήταν έτοιμο τον Μάιο και επίσης είπα πότε και εάν θα γίνουν διώξεις". "Το είπατε. Ήμουν μάρτυρας. Μπροστά μου το είπατε" επέμεινε ο Γ. Γεωργαντάς.

Bullying στην επιθεωρήτρια

Ένταση υπήρξε όταν ο Ευ. Βενιζέλος πίεσε τη Μ. Παπασπύρου να χαρακτηρίσει το έγγραφο που έστειλε στον Άρειο Πάγο για δικαστική απόφαση που δεν είχε εκτελεστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η απόφαση αφορούσε την εταιρεία φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ που με δικαστική απόφαση θα έπρεπε να αντικατασταθεί από αστυνομική δύναμη. Επί ώρα ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριζε πως η Μ. Παπασπύρου παρήγγειλε πειθαρχικό έλεγχο του δικαστή, αλλά η Μ. Παπασπύρου ξεκαθάρισε ότι απλώς έστειλε την απόφαση στον Άρειο Πάγο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε τη συνεδρίαση λέγοντας ότι ασκείται bullying στη γενική επιθεωρήτρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL