Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Οπωσδήποτε" συμφωνία για το χρέος την Πέμπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οπωσδήποτε" συμφωνία για το χρέος την Πέμπτη

Βέβαιος για μια συμφωνία «με θετικό μήνυμα τόσο προς τις αγορές όσο και προς την κοινή γνώμη» δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης. Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν μπει στο τελικό στάδιο, ο Γάλλος επίτροπος τονίζει ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι «το ΔΝΤ έχει πειστεί από τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να την εγκρίνει».

«Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ εκφράζει την άποψη ότι «το ΔΝΤ έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες της Ελλάδας να ανακτήσει τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές» και ότι «έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό».

Για τις Βρυξέλλες, η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική διαφορά στα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς, όπως αναφέρει και ο Π. Μοσκοβισί, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια «αξιόπιστη συμφωνία» στο Eurogroup σε «εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει ακόμα οριστική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Στόχος όλων είναι να υπάρξει μια «αξιόπιστη» και «ρεαλιστική» λύση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προβλέπονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και της 15ης Ιουνίου 2017.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση των ωριμάνσεων, την εξαγορά των ακριβών δανείων (ΔΝΤ και ΕΚΤ) και τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης της εξυπηρέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι τελικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης αφορούν κυρίως την ακριβή περίοδο επέκτασης των ωριμάνσεων (σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. θα είναι πιθανότατα κάτω από δέκα χρόνια, αλλά όχι κοντά στη μέχρι τώρα θέση της Γερμανίας που είναι μέχρι πέντε έτη), τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, αλλά και το κατά πόσο θα υπάρχουν προϋποθέσεις πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στο μέλλον.

Εκτός από τα μέτρα για το χρέος, το Eurogroup της Πέμπτης θα αποφασίσει για το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, καθώς και για το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM (11-12 δισ.) στη βάση των παραπάνω αλλά και της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όπως ανέφερε χθες με δήλωσή του στο Twitter o πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Επίσης, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του θέση, συμπεριλαμβανομένης της δικής του έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο του λεγόμενου άρθρου ΙV.

Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το Eurogroup της Πέμπτης «μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας και μια σημαντική δοκιμασία για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη «οφείλει οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο να είναι σημαντικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL