Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δριμύ κατηγορώ Αλ. Τσίπρα - "Όμηρος της Ακροδεξιάς" ο πρόεδρος της Ν.Δ., "νομιμοποιεί το φίδι να βγει από το αυγό του" - Ο Σαμαράς έχτισε πολιτική καριέρα πουλώντας πατριωτισμό, ενώ υπήρξε ενδοτικός εκεί που έπρεπε να είναι αδιάλλακτος / Οπορτουνιστής ο Μητσοτάκης, έμπορος πατριωτισμού ο Σαμαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμύ κατηγορώ Αλ. Τσίπρα - "Όμηρος της Ακροδεξιάς" ο πρόεδρος της Ν.Δ., "νομιμοποιεί το φίδι να βγει από το αυγό του" - Ο Σαμαράς έχτισε πολιτική καριέρα πουλώντας πατριωτισμό, ενώ υπήρξε ενδοτικός εκεί που έπρεπε να είναι αδιάλλακτος / Οπορτουνιστής ο Μητσοτάκης, έμπορος πατριωτισμού ο Σαμαράς

Τιμωρία για τον οπορτουνισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προσκόλλησή του στον αυθεντικό εθνικισμό ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω, ενώ «αποκαθήλωσε» και τον Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζοντας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι αποδέχθηκε το όνομα «Μακεδονία» και δεν διεκδίκησε ποτέ γλώσσα και ταυτότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας «έπιασε» το ολίσθημα Μητσοτάκη να μιλήσει για ψευδεπίγραφο εθνικισμό. «Δεν καταγγείλατε τον εθνικισμό, αλλά τον ψευδεπίγραφο! Γιατί, προφανώς, τον original τον υιοθετείτε, τον έχετε στην παράταξή σας», του είπε μέσα σε χειροκροτήματα.

Το πολιτικό συμπέρασμα του πρωθυπουργού για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι: «Με την ανεύθυνη στάση σας στο 'Μακεδονικό' επιλέξατε να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας εν γνώσει σας. Με τις πανομοιότυπες καθρεπτικές τοποθετήσεις σας με τους εθνικιστές του VMRO περί ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο, εμπρηστικό, εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία. Το κάνετε αυτό προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη που, ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του Αντ. Σαμαρά, δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του και μάλιστα μέσα στο κοινοβούλιο. Έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες στην απέλπιδα προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξή σας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη.

Η Ν.Δ. φοβάται την έξοδο από τα Μνημόνια

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Ν.Δ. κατέθεσε τώρα πρόταση δυσπιστίας διότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης, πριν να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια». Μάλιστα επεσήμανε ότι πλέον και στο εξωτερικό αντιλήφθηκαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι «πολιτικός οπορτουνιστής» που συμπεριφέρεται όχι βάσει αρχών, αλλά με βάση τη συγκυρία. Και ταυτόχρονα επιδιώκει η Ελλάδα να παραμείνει «καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα στα Μνημόνια».

"Ιταμοί" κατά Παυλόπουλου

Με δριμύτητα ο Αλ. Τσίπρας επέπληξε τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αντ. Σαμαρά γιατί επεχείρησαν «με ιταμό τρόπο» να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης. «Παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που επιχειρήσατε να στήσετε με αφορμή τη συμφωνία για το 'Μακεδονικό', το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε, ότι δεν τα πιστεύετε αυτά που λέτε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Η συμφωνία είναι καλή"

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία τονίζοντας ότι «κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, από το '95 και μετά τουλάχιστον, από την Ενδιάμεση Συμφωνία και μετά, θα ήθελε να την έχει στο τραπέζι». Σημείωσε δε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαλέξει αν θα τους λέει «Βόρεια Μακεδονία» ή «Severna Macedonija» στις διμερείς σχέσεις.

Ξεκαθάρισε ότι «σε κανένα σημείο του κειμένου δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους» και «πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει η λέξη 'μακεδονικό έθνος', 'Macedonian nation', η λέξη 'εθνότητα', η λέξη 'ethnicity'». Αντίθετα, με το άρθρο 7 παράγραφος 5, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όρους όπως «Σλαβομακεδόνες» ή «Σκοπιανοί» για την εθνότητά τους.

Για την ιθαγένεια η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει την ιθαγένεια των γειτόνων ως «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ ώς τώρα ταξιδεύουν με ιθαγένεια «Macedonian» (άρθρο 1, παράγραφος 3β).

«Στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση, μια για πάντα, από την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας. Μπαίνει δηλαδή οριστικό τέλος στην απόπειρα οικειοποίησης και σφετερισμού της ιστορίας μας, μέσα από την πλήρη, σαφή και ρητή αναγνώριση της ελληνικότητας της αρχαίας μακεδονικής ιστορικής κληρονομιάς, των ιστορικών προσώπων και των ιστορικών συμβόλων της», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι «με το άρθρο 8 οι γείτονες δεσμεύονται να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεία, σε όλα τα κείμενα τα επίσημα και σε όλες τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορά στην αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας» και να βάλουν επιγραφές στα αγάλματα ότι αφορούν την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Επίσης αποκαθηλώνουν το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους εντός έξι μηνών.

Από το σύνταγμα απαλείφεται κάθε αλυτρωτισμός και κάθε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές χώρες, κάτι που επεδίωξε η Ελλάδα από το 1992-1993, ενώ η αναγνωρισμένη από το 1977 μακεδονική γλώσσα χαρακτηρίζεται νοτιοσλαβική.

«Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και -ακόμη χειρότερο για εσάς- ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή. Οι μισοί από εσάς δεν θέλατε καμία συμφωνία» ήταν το συμπέρασμα του Αλ. Τσίπρα.

"Κατηγορώ" κατά Σαμαρά

Με μια απλή παράθεση στοιχείων και εγγράφων ο Αλ. Τσίπρας απέδειξε την «υποκρισία» του Αντ. Σαμαρά που είχε θελήσει να εμφανιστεί ως νέος «μακεδονομάχος». Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά ο δικαπραγματευτής δηλώνει ότι, «σύμφωνα με τις οδηγίες του, τα ζητήματα της ταυτότητας δεν εμπίπτουν στις συνομιλίες του ΟΗΕ, καθώς δεν αναφέρονται ούτε στις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε στην Ενδιάμεση Συμφωνία» (πρακτικά συνομιλιών 30 Ιανουαρίου 2013, 5 Μαΐου 2014). Υπενθύμισε ότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών του Αντ. Σαμαρά (Δ. Αβραμόπουλος, Ευ. Βενιζέλος) αναφέρονταν σε σύνθετη ονομασία.

Αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει ότι στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 υπέγραψε τον Κοινοτικό Κανονισμό 3567 που αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα από τον κ. Πινέιρο. Το τελευταίο προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης την 1η Απριλίου 1992.

«Εκεί που χρειαζόταν να είναι αδιάλλακτος, ο Αντ. Σαμαράς ήταν ενδοτικός και αργότερα εκεί που δεν χρειαζόταν, αλλά έπρεπε να προχωρήσει προς το εθνικό συμφέρον, έκανε τον αδιάλλακτο για να πουλήσει πατριωτισμό. Γι’ αυτό τον κατηγορώ. Για εμπόριο πατριωτισμού, για να χτίσει πολιτική καριέρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ανόητε Σαμαρά"

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Αντώνη Σαμαρά ανέσυρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τη διήγηση έκανε ο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Σταύρου Τζίμα με τίτλο «Επίκεντρο» και αφορά τη συνεδρίαση όπου διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει, διότι προφανώς ήταν σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, και του είχε ζητήσει ουσιαστικά να διεκδικήσει να λυθεί το θέμα, διότι είχε αναγνώσει ότι υπήρχε διακαής πόθος από την πλευρά της Γερμανίας για την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και της Σλοβενίας, οπότε ανέθετε ζήτημα και πίστευε ότι μπορούσαμε να το κερδίσουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας και διάβασε την αποκάλυψη Μητσοτάκη: «Τα έκανε μούσκεμα. Δεν φταίει αυτός, εγώ φταίω που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο. Υποχώρησε στην αφόρητη πίεση. Θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως. Εγώ δεν διαφώνησα γιατί υποχώρησε. Του είπα, όμως, μετά: “Ανόητε. Εκείνη την ώρα θα μπορούσες να πάρεις ό,τι ήθελες, να πεις 'υποχωρώ, αλλά θέλω να μου λύσετε το πρόβλημα των Σκοπίων'. Οι Γερμανοί θα έλυναν τότε το πρόβλημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αυτό της Κροατίας”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL