Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Αλ. Τσίπρας: Νέα εποχή σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Νέα εποχή σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας (Video)

Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το «Μακεδονικό», στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.https://www.youtube.com/embed/ubVcZF2IQfE

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, και της ανάπτυξης όχι μόνο για τις μας αλλά και όλα τα Βαλκάνια».

«Η σημερινή μας υπογραφή πιστεύω ότι βάζει τα θεμέλια για αυτή την εποχή. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνιας διένεξης, αλλά η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες», είπε στη συνέχεια.

«Ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας και συνανάπτυξης για τις χώρες μας και όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και καταξίωσης. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια γι αυτή τη νέα εποχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια, σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που μας επιτρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σήμερα στους λαούς μας.  Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται και οι δύο».

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας της συμφωνίας, λέγοντας πως «χρειάζεται από κοινού επένδυση για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας και γι' αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε νέα έργα υποδομών». «Έχουμε ιστορικό χρέος να φροντίσουμε αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Ο πρωθυπουργός τέλος ευχαρίστησε τόσο τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όσο και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL