Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης"

Το τελευταίο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο ενέκρινε η Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει την ιστορική σημασία της ψηφοφορίας με την οποία η Ελλάδα οδηγείται στην έξοδο από τα Μνημόνια. "Είναι η τελευταία φορά, με τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος της χώρας και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: "Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης".

Ενδεικτικά του ότι κλείνει ένας κύκλος ήταν:

* Η φράση του πρωθυπουργού "στο τέλος της ημέρας ο ιστορικός που θα μας κρίνει θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά".

* Οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, που αποτέλεσαν την ομάδα διαπραγμάτευσης.

* Οι ευχαριστίες προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι "όλοι έκαναν το καθήκον τους".

Το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση για την απομείωση του χρέους, καθώς "αυτό επιθυμούν και οι εταίροι. Λύση που θα καθιστά την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές σταθερή και διαρκή".

Η ψηφοφορία

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία λαμβάνοντας 154 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών (απουσίασαν δύο). Σημειώνεται ότι την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ την καταψήφισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

Άλλαξε η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ποια ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα το 2015 λέγοντας ότι βρήκε άδεια ταμεία και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη πέντε χρόνια σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. "Όμως πετύχαμε όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους, αλλά και να έχουμε και υπεραπόδοση" σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε προκλήσεις και πήρε δύσκολες αποφάσεις, προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν αναγκαίες.

"Βάλαμε τάξη στα οικονομικά και για πρώτη φορά έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρώτη στη λίστα του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις, αποκατέστησε τον διεθνή ρόλο της και στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όλοι, πλέον, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Μητσοτάκης: Ψέματα

Τη θεωρία του περί τετάρτου Μνημονίου (το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2016!) επανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το γνωστό ύψος του δήθεν θυμωμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. τελειώνει τη θητεία της όπως ξεκίνησε: με ψέματα" και ότι "πρόκειται για το τέταρτο Μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ".

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια "βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία" υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών για τη μείωση του αφορολόγητου. "Ντροπή σας, κ. Τσακαλώτο" είπε εκνευρισμένος καθώς προσπάθησε να καταθέσει στα πρακτικά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά τα χαρτιά του έπεσαν από το βήμα της Βουλής και σκορπίστηκαν στο χώρο των πρακτικογράφων!

Ευ. Τσακαλώτος: Κατέρρευσαν τα επιχειρήματά σας

Τη στρατηγική της Ν.Δ. επέκρινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι "η στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον Άδ. Γεωργιάδη και τον Μ. Βορίδη δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της Ν.Δ. και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό".

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε τη διάψευση όλων των προσδοκιών της Ν.Δ. λέγοντας ότι "δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο".

Γεννηματά σαν τον Μητσοτάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Ν.Δ. εξέπεμψε η Φώφη Γεννηματά. "Το τέταρτο Μνημόνιο είναι εδώ" είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. "Αυτό που αρνηθήκαμε να κάνουμε εμείς, ενάντια στις πιέσεις της τρόικας και του Σόιμπλε, το δίνετε εσείς τώρα. Είναι πράξη υποτέλειας, ντροπής και προσβάλλει τον λαό" υποστήριξε.

Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός της Φ. Γεννηματά ότι η κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου επιχειρώντας να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέχρι τις εκλογές! Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη Ν.Δ. που ζητούσε εκλογές το φθινόπωρο και όχι άμεσα, όπως το κόμμα της, λέγοντας ότι ακολούθησε την πολιτική του "ώριμου φρούτου".

Στ. Θεοδωράκης: Δυσπιστία

"Στις 21 Αυγούστου τα παραμύθια τελειώνουν. Πρέπει να βγούμε μόνοι μας στο δάσος. Ήδη η δυσπιστία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα έχει φανεί. Τα δεκαετή ομόλογα είναι στο 4,5%. Και μην μου πείτε ότι φταίει η Ιταλία, γιατί στην Πορτογαλία αντιστοίχως το δεκαετές είναι στο 2%" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας: "Και η δυσπιστία δεν είναι απέναντι στους Έλληνες. Η δυσπιστία είναι απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα και κυρίως σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί".

"Σήμερα, που η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί, να οργανώσει μια επενδυτική και παραγωγική απογείωση, εσείς σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ρουσφέτια και ρουσφετάκια!" ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι "κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί! Το 2015 είχαμε 1.295 δημόσιες επιχειρήσεις κάθε είδους. Σήμερα έχουμε 1.585".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL