Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πολωτική και διχαστική η εμφάνιση της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολωτική και διχαστική η εμφάνιση της Ν.Δ.

Με διχαστικό τόνο τοποθετήθηκαν τα στελέχη της Ν.Δ. κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει καλόπιστος που να μην αναγνωρίσει ότι καλύψαμε στο 110% την εθνική θέση, καθώς προσθέσαμε και τη συνταγματική αναθεώρηση» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «μακροσκελή επιστολή αυτοκτονίας», καθώς με αυτή η Ν.Δ. αρνείται την εθνική γραμμή που συνδιαμόρφωσαν Κ. Καραμανλής και Κων. Μητσοτάκης.

«Ξεχωρίζει τη Γεωγραφία από την Ιστορία» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, αλλά κι αυτή του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γ. Ιβανόφ και έκανε λόγο για «σύμπτωση ακραίων εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να ματαιώσουν τη συμφωνία». Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η συμφωνία δεν έχει αναφορές στη μακεδονική εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Ιστορία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τις συνταγματικές αιτιάσεις, παρατηρώντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες υπογράφονται από τον υπουργό Εξωτερικών και έχουν ισχύ μόνο μετά από την κύρωσή τους. Χαρακτήρισε «αυταπόδεικτα ψευδή» τον ισχυρισμό ότι η χώρα δεσμεύεται μόνο με την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών. «Δεν θέλουμε να στερήσουμε την πατρίδα από κανένα λαό, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά» πρόσθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας αρνητικά την ταύτιση του υποτίθεται ανανεωτή Κ. Μητσοτάκη με «ό,τι ακροδεξιό, ό,τι αντιδραστικό έχει να δείξει η ελληνική εθνικοφροσύνη».

Καμία διαφορά από το VMRO

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη θέση της Ν.Δ. ότι η συμφωνία πρέπει πρώτα να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι η κύρωση της συμφωνίας, αφού γίνουν πρώτα όλα τα απαιτούμενα βήματα από την ΠΓΔΜ, αποτελεί «ασφαλιστική δικλείδα», την οποία η Ν.Δ. πετά. Ο Γ. Αμανατίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «αν αλλάξετε τα ονόματα δεν έχετε καμία απολύτως διαφορά» με τη VMRO, το κόμμα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Επίθεση σε ΑΝ.ΕΛΛ.

«Η ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις Πρέσπες. Όποιος καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίζει και συνυπογράφει τη συμφωνία» υποστήριξε ο εισηγητής της πρότασης μομφής Γ. Γεωργαντάς πολώνοντας σε ακραίο σημείο τη συζήτηση με «προειδοποιήσεις» του τύπου «δεν υπάρχει ούτε 'παρών', ούτε απουσία από την αίθουσα». Ο Γ. Γεωργαντάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδιαφόρησε για τον κόσμο που βγήκε στον δρόμο» και ισχυρίστηκε πως στη συμφωνία προβλέπεται αλλαγή των αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία Ιστορίας και της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση της Ιστορίας μας».

«Παραβιάζονται όλες οι κόκκινες γραμμές» υποστήριξε ο έτερος εισηγητής της πρότασης μομφής Κ. Τσιάρας, αμφισβητώντας ακόμα και το ότι η συμφωνία αφορά ονομασία erga omnes. Ο Κ. Τσιάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε για πρώτη φορά αναφορές σε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, την «ρίζα του σκοπιανού αλυτρωτισμού». Ο Κ. Τσιάρας υιοθέτησε κι αυτός τον ισχυρισμό περί συμφωνίας αναθεώρησης των βιβλίων Ιστορίας και της Ελλάδας, ενώ επικρίνοντας τους ΑΝ.ΕΛΛ. υποστήριξε πως «οι τζάμπα μάγκες δεν περνάνε πια. Είστε πρόθυμοι του κ. Τσίπρα για να κερδίσετε ακόμα μερικούς μήνες θητείας».

Κουμουτσάκος σε γραμμή Σαμαρά

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος φαίνεται ότι προσχώρησε στην επιχειρηματολογία του στρατοπέδου Σαμαρά, υιοθετώντας την οπτική ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός ήταν «απομονωμένος από τον λαό και την κυβέρνησή του». Ο Γ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε «ποιος με την υπογραφή του θα δεσμεύσει τη χώρα; Ένας απομονωμένος από τον λαό, αλλά και την κυβέρνησή του και το υπουργικό του συμβούλιο πρωθυπουργός;» και συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνήσεις έπεσαν τότε, γι’ αυτό αρχίζει και μυρίζει πτώση και στη δική σας».

Μάλιστα, μάλλον για να μην υπάρξει παρανόηση, ο Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε δεύτερη φορά ότι «εκείνη η κυβέρνηση με τέτοια προβλήματα έπεσε και ετοιμάζεστε να πέσετε και εσείς αργά ή γρήγορα». Ο Γ. Κουμουτσάκος κατέφυγε στον ισχυρισμό πως η κυβέρνηση υποτίθεται πως είχε αποδεχτεί την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», «το πιο βαριά αλυτρωτικό όνομα», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αλλάξετε την επικεφαλίδα, αλλά κρατήσατε το σώμα, όλο το υπόλοιπο υπηρετεί το 'Μακεδονία του Ίλιντεν'».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Εθνικιστικοί σκελετοί

«Το ξέρετε ότι λέτε ψέματα όταν λέτε ότι είναι κακή η συμφωνία» τόνισε η Σ. Αναγνωστοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα ως «τελευταίο προπύργιο» στην προσπάθειά της να δημιουργήσει διχασμό. Η Σ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αποφύγει μια εξέλιξη ανάλογη με το Κυπριακό και να λύσει το ζήτημα με βάση «τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί» πριν ανατραπεί από τον Αντ. Σαμαρά και βγουν «οι εθνικιστικοί σκελετοί από την ντουλάπα».

Κ. Ζουράρις: «Πρόταση θυμηδίας»

«Πρόταση θυμηδίας» χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Ζουράρις δεδομένων των όσων έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την επί πενηνταετία διακυβέρνησή τους. Ο Κ. Ζουράρις μετέφερε ότι συγκινήθηκε όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να επισημαίνει «δεν φοβάμαι τις διαδηλώσεις, τις σέβομαι», αν και επισήμανε ότι όταν άκουσε τον Αλ. Τσίπρα να αποκαλεί στα Ελληνικά την ΠΓΔΜ Βόρεια Μακεδονία ένιωσε όπως όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της μητέρας του. Ο Κ. Ζουράρις συμπλήρωσε ότι «δεν θα ψηφίσω τα ελάττω» όταν έρθει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας.

Κ. Σκανδαλίδης: Θετικά, αλλά...

«Έχει θετικά σημεία που οφείλει κάποιος να αναγνωρίσει, αλλά και τόσα μεγάλα κενά που την αναιρούν» υποστήριξε σχετικά με τη συμφωνία ο Κ. Σκανδαλίδης εκ μέρους της ΔΗ.ΣΥ., ισχυριζόμενος πως «ο πρωθυπουργός προχώρησε μόνος του, ερήμην της κυβέρνησης, με την οπερετική αντίθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και την πλειοψηφία του λαού απέναντι».

Προς αποχώρηση το ΚΚΕ

«Το βασικό ζήτημα είναι η δράση των ιμπεριαλιστών» και όχι η ονομασία παρατήρησε ο Ν. Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση ως «σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή», αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή συμφωνούν με τη στρατηγική αυτή. Το ΚΚΕ αναμένεται να αποχωρήσει από τη συζήτηση πριν την ψηφοφορία, μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

Τη δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ποτέ το όνομα «Μακεδονία» και θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από μηδενική βάση ζήτησε ο Γ. Σαρίδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων προκειμένου να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL