Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ είχε αποφασίσει από την αρχή να απορρίψει τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ είχε αποφασίσει από την αρχή να απορρίψει τη συμφωνία

«Μέχρι στιγμής το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ τοποθετούνται με πολύ θετικό τρόπο απέναντι στη συμφωνία άρα δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι εάν πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από τη μεριά των γειτόνων μας και η συμφωνία έρθει στη Βουλή προς κύρωση τότε θα υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο «Μακεδονικό».

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε μιλώντας στον Real Fm πως "από την αρχή είχε πάρει την πολιτική απόφαση, η οποία σχετίζεται με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο κόμμα, να απορρίψει τη συμφωνία και τώρα προσπαθεί να βρει επιχειρήματα για να παρουσιάσει την απόφασή της ως στοιχειωδώς τεκμηριωμένη".

«Θέλουμε ή δε θέλουμε τη λύση της διένεξης με την ΠΓΔΜ; Αν η προαίρεση με την οποία κρίνεις μια συμφωνία είναι αρνητική και ψάχνεις να βρεις επιχειρήματα για να την απορρίψεις τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να βρεις επιχειρήματα εναντίον της καθώς μια συμφωνία μεταξύ δύο είναι δεδομένο ότι δεν θα καλύπτει στο 100% και τις δύο πλευρές αλλιώς δε θα είχαμε συμφωνία. Αυτό ακριβώς έκανε η ΝΔ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα η συνολική συμφωνία όλων των εταίρων που συμμετέχουν σε μια Κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα. Ο κ. Καμμένος είχε πει ότι διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Τήρησε αυτή του τη στάση. Την ίδια στιγμή όμως είχε πει ότι θεωρεί πολύ σημαντικότερο η χώρα να βγει από τα Μνημόνια και να θωρακιστεί θεσμικά απέναντι στη διαφθορά. Αυτή είναι μια πολιτική αξιολόγηση του κ. Καμμένου. Αλλά το να την μετατρέπουμε σε ζήτημα νομικό, ύπαρξης ή μη δεδηλωμένης, ύπαρξης ή μη εξουσιοδότησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Διεθνή Συμφωνία ή να ασκήσει οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητές της είναι το λιγότερο ανόητο».

«Εάν κάποιος αμφισβητεί την ύπαρξη της εμπιστοσύνης της Βουλής σε μια κυβέρνηση δεν έχει παρά να ακολουθήσει τους συνταγματικά προβλεπόμενους τρόπους για να το διαπιστώσει. Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους κατά τους οποίους διαπιστώνεται αν μία Κυβέρνηση έχει ή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής» συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η ονομασία erga omnes της γειτονικής χώρας κατοχυρώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ξεκαθάρισε πως "το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας δεν έχει καμία νομική ή άλλη σχέση με το ζήτημα του erga omnes. Αλλά και στα δύο αυτά ζητήματα, η Συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων καθώς δεν αποδέχεται το status-quo αλλά βελτιώνει την κατάσταση”.

«Για παράδειγμα, πως στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 1977 η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας καθώς δεν έφερε καμία αντίρρηση στο σχετικό ψήφισμα. Στη συμφωνία μιλάμε για μακεδονική γλώσσα η οποία όμως ρητώς πια αναγνωρίζεται ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεται πλήρως η αρχαία πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά μας από την πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά των γειτόνων μας» ανέφερε.

Η συμφωνία βελτιώνει κατά πολύ τη σημερινή κατάσταση και στο θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας, η γειτονική χώρα υποχρεούται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της κατά τρόπο ώστε να εξαλείψει κάθε περιθώριο αλυτρωτισμού, κάθε προσπάθεια αλυτρωτισμού. Δεσμεύονται ότι θα απόσχουν και θα αντιμετωπίζουν, θα τίθενται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλυτρωτισμού, επισήμανε επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος.

https://www.youtube.com/embed/MPVVmgDrg2o

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL