Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από Σαμαρά

Στοιχισμένη πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά και την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. βρίσκεται η ηγεσία του κόμματος, που επιχειρεί να μεταφέρει στο θεσμικό πεδίο τους μικροκομματικούς τυχοδιωκτισμούς της, μετά τη συμφωνία στο “Μακεδονικό” ζήτημα.

Η Ν.Δ. επενδύει στην διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. και εξετάζει, μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. “Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του”, τονίζουν γαλάζιες πηγές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να προϊδεάσει για μια τέτοια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία επισημαίνοντας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως “θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή”.

Μάθημα Συνταγματικού Δικαίου από Παυλόπουλο

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει “ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε διχαστικούς τόνους ότι η "συμφωνία είναι βαθιά προβληματική επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα’’...

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε με νόημα ότι το σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε: «Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του συντάγματος».

Πατριδοκαπηλία Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού επέβαλε τη γραμμή του στις τάξεις της Ν.Δ., δεν δίστασε να τοποθετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αίσθηση προκάλεσε το ότι επικαλέστηκε την παρακαταθήκη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου σε αντίθεση με όσα τους καταλόγιζε πριν 25 χρόνια.

«Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως “οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού”. Οπως λέει, «δεν ήταν ‘εθνικιστής’ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως ‘η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική’ ούτε ήταν ‘τυχοδιώκτης’ ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ‘το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια’».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά “η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής”.

Διάψευση της Προεδρίας

Σημειωτέον ότι από την Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που απέδιδαν ως διαρροή - απάντηση στον Σαμαρά τη φράση: "Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε ‘κόκκινες γραμμές’ στα εθνικά θέματα»".

Γ. Παπανδρέου κατά Σαμαρά

Η εμπλοκή του ονόματος του Ανδρέα Παπανδρέου στη δήλωση Σαμαρά προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου: "Ο αμετανόητος κ. Σαμαράς ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου σε όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν - δεν χρειαζόμαστε βοήθεια στην ερμηνεία του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβαζε το διεθνές γίγνεσθαι όσο λίγοι. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που οδήγησε στην επιδίωξη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και αποτέλεσε πυξίδα για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, είναι πολιτικές κινήσεις που δεν μπορεί να αναλύσει ο κ. Σαμαράς - στερείται των κατάλληλων ερμηνευτικών εργαλείων. O κ. Σαμαράς ας μείνει σε ό,τι γνωρίζει. Στις άκυρες θεωρίες συνωμοσίας και τον διχασμό των Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα"...

Απομονωμένη η Ν.Δ. στο ΕΛΚ

Η στείρα άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της συμφωνίας δημιουργεί συνθήκες αποξένωσης της Ν.Δ. εντός του ΕΛΚ. Η δυσανεξία της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει η Ν.Δ. διαφάνηκε ανάγλυφα χθες στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη με αιχμή τη φράση «δεν θα λύσουμε το πρόβλημα των Σκοπίων για να δημιουργήσουμε πρόβλημα και διχασμό στη χώρα μου, την Ελλάδα», αποδοκιμάστηκε και δεν χειροκροτήθηκε από κανέναν ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, όπως μετέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας Στο Κόκκινο, Ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στη συμφωνία υπογράμμισε πως «ουσιαστικά αναφέρεται σε ‘μακεδονικό έθνος’ και ‘μακεδονική γλώσσα’, κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν».

Διαφορετικό ήταν το κλίμα όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε τη συμφωνία καθώς χειροκροτήθηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της πτέρυγας του ΕΛΚ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL