Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ιβανόφ: Επιζήμια και ταπεινωτική η συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιβανόφ: Επιζήμια και ταπεινωτική η συμφωνία

Για μια επιζήμια και ταπεινωτική συμφωνία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της γείτονος Γκ. Ιβάνοφ με τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ έπειτα από τη... δίλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο προερχόμενος απο το VMRO Πρόεδρος ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει τη συμφωνία καταγγέλλοντας τον Ζ. Ζάεφ πως εγκατέλειψε τη θέση της χώρας για μη αλλαγή του συντάγματος και την άρνηση του erga omnes.

"Η κυβέρνηση δεν είχε τη δύναμη και το κουράγιο να ξεκινήσει την οικοδόμηση μιας κοινής θέσης και να επιτύχει συναίνεση. Η όλη διαδικασία στερήθηκε διαφάνειας και το αποτέλεσμα είναι η απόδειξη. Το κείμενο (σ.σ.: της συμφωνίας) είναι επιζήμιο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας" είπε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ εξηγώντας ότι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος συνεπάγεται και αλλαγή του προοιμίου αλλά και όλων των άρθρων που αναφέρονται στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

"Η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει όλες τις απαιτήσεις στο έπακρο", υποστήριξε, "ποδοπατώντας την κληρονομιά των προγόνων μας". "Τα 73 χρόνια του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας συνεθλίβησαν. Ό,τι είναι ιερό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ταπεινώνεται" υπογράμμισε. "Είναι αξιοπρεπές το να αποδεχτούμε όλα τα αιτήματα και τα τελεσίγραφα της Ελλάδας;" σημείωσε και πρόσθεσε ότι περισσότερα ζητήματα ανοίγουν παρά κλείνουν, προαναγγέλλοντας "απρόβλεπτες συνέπειες για "τη Μακεδονία και τον λαό της". Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ "δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για μια συμφωνία που δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά αντίθετα την πολώνει".

Σύμβολα φιλίας των δυο χωρών

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γείτονος Μίλε Μποσνιακόφσκι, αναφερόμενος στα ζητήματα των συμβόλων και των αγαλμάτων, υπογράμμισε ότι το μνημείο του έφιππου πολεμιστή στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα μετονομαστεί σε "Μεγάλου Αλεξάνδρου" με προσθήκη επιγραφής που θα επεξηγεί ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ίδιο, ανέφερε, θα συμβεί και με τα μνημεία του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, ως σύμβολα φιλίας των δυο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL