Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση φόρων, αύξηση κοινωνικών δαπανών ώς το 2022
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση φόρων, αύξηση κοινωνικών δαπανών ώς το 2022

Το σεξιστικό παραλήρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες στη Βουλή, όπου είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο "σηκώνετε και τα χέρια και τα πόδια ψηλά", δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την αντιπολιτευτική ανεπάρκεια κατά τη συζήτηση του τελευταίου μνημονιακού πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Η αντιπαράθεση Βενιζέλου - Τσακαλώτου προκλήθηκε όταν ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει αποδεχθεί υπερπλεονάσματα και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν γίνει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος, πριν μάθουμε ποιοι θα είναι οι αναγκαίοι τόκοι για τα επόμενα χρόνια".

"Σηκώνουμε τα χέρια... Δεν έχετε διαβάσει ούτε το Μεσοπρόθεσμο", σχολίασε ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Ευ. Βενιζέλος εκνευρισμένος είπε: "Σηκώνετε και τα χέρια και τα πόδια ψηλά. Εγώ δεν έχω διαβάσει; Εγώ το έχω διαβάσει και το έχω κατανοήσει", ενώ κατηγόρησε τον υπουργό για... "πολιτική υστερία". Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά η σεξιστική αναφορά σβήστηκε από τα πρακτικά.

"Το ΠΑΣΟΚ μάς έφερε το ΔΝΤ"

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου δεν είναι τα υπερπλεονάσματα, αλλά η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα αξιοποιηθεί για φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Εις μάτην μάλιστα ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει αν είναι κοντά σε αυτό το μείγμα των φοροελαφρύνσεων και της αύξησης των δαπανών ή πιο κοντά στη Ν.Δ. που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις φοροελαφρύνσεις. "Η κυβέρνηση δεν στοχεύει σε υπερπλεονάσματα, το λέμε για πολλοστή φορά", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα με το Μεσοπρόθεσμο, ούτε μέρισμα εκ των υστέρων, αλλά δημοσιονομικός χώρος που θα ξοδεύεται εκ των προτέρων".

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε και στις αναφορές του Ευ. Βενιζέλου για το ΔΝΤ θυμίζοντας ποιοι το έφεραν στην Ελλάδα: "Εμείς δεν φέραμε το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε το ΔΝΤ. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ. Όταν γίναμε εμείς κυβέρνηση, ήταν ήδη στο πρόγραμμα. Εσείς, μολονότι σας συμβούλευσαν να μην το φέρετε το ΔΝΤ, το παρακαλέσατε να έρθει από το Καστελόριζο, συνεπώς μην μας βγαίνετε και από πάνω για το πρόγραμμα", τόνισε. Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν το έφερε ελληνική κυβέρνηση αλλά η γερμανική...

Κ. Παπανάτσιου: Τελικά δεν υπήρχαν δράκοι στον ΕΝΦΙΑ

"Αποδείχτηκε ότι ούτε και εδώ υπάρχουν δράκοι", υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ. "Τα στοιχεία διαψεύδουν όσους μιλούσαν για υπέρμετρες αυξήσεις σε βάρος κοινωνικών ομάδων και λαϊκών περιοχών", είπε η υφυπουργός σημειώνοντας ότι για το 97% των φυσικών προσώπων το ποσό είναι μειωμένο, αμετάβλητο ή ελάχιστο και το ίδιο συμβαίνει για το 91% των νομικών προσώπων. Ακόμη η Κ. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν υπόψη μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ το 2018.

Γ. Σταθάκης: Μεγάλος μετασχηματισμός

"Η συμφωνία του 2015, εκ των πραγμάτων, αποδείχτηκε και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Έφερε αποτελέσματα, όσον αφορά αυτό που είχαμε υποσχεθεί, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανάκαμψης", τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας ότι και στον ενεργειακό τομέα "έγινε ένας μεγάλος μετασχηματισμός".

Θ. Φωτίου: Από 790 εκατ. στο 1,830 δισ. οι κοινωνικές δαπάνες

"Ακούμε στη Βουλή δύο ψεύδη που δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Ότι δημιουργούμε κράτος επιδομάτων, όχι εργασίας, ανάπτυξης και επενδύσεων, και επίσης ότι κόβουμε επιδόματα. 'Ένα από τα δύο ισχύει: ή κόβουμε ή δίνουμε επιδόματα", ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Υπενθύμισε ότι μέσα σε τρία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν από τα 790 εκατ. ευρώ στο 1,830 δισ. ευρώ το 2018 και θα φτάσουν τα 3 δισ. το 2019.

Προαναγγελία πρότασης μομφής

Από την πλευρά της η Ν.Δ. προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης μομφής δηλώνοντας ότι "η Ν.Δ., στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό". Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας ισχυρίσθηκε ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί εκτός των ορίων του συντάγματος.

Επίθεση Κουτσούμπα

"Κάθε φορά που μιλάτε για το ξέφωτο της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια, φέρνετε κι ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων", υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ισχυρίστηκε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι "επίθεση διαρκείας" και "δεν πρόκειται να τελειώσει τον Αύγουστο".

Σχετικά με την αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων, ο Δ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι μπαίνουν "επιπλέον εμπόδια στη δυνατότητα των σωματείων για προσφυγή στη διαιτησία", καθιστώντας κυρίαρχη τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, ενώ και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων ισχυρίστηκε ότι ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργοδοτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL