Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ρ. Σβίγκου: Ο πραγματικός αρχηγός στη ΝΔ είναι ο Σαμαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Σβίγκου: Ο πραγματικός αρχηγός στη ΝΔ είναι ο Σαμαράς

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναφερόμενη στο «Μακεδονικό» και σημείωσε ότι τα Βαλκάνια αλλάζουν σελίδα.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και για μια μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης. Ανταποκρίνεται πλήρως αυτή η συμφωνία στην εθνική γραμμή, όπως διατυπώθηκε και το 2008, την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης, τόσο από τον πατέρα του, όσο και από την αδελφή του που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σίγουρα τη γνωρίζει το κόμμα του όπως και το Κίνημα  Αλλαγής, γιατί ήταν η εθνική γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων» ανέφερε η Ρ. Σβίγκου μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

Όπως είπε, η συμφωνία αυτή θα κυρωθεί στη Βουλή, εφόσον έχουν εκπληρωθεί και όλες οι προϋποθέσεις που υπάρχουν από τη γείτονα χώρα. «Το ότι ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή βρίσκει προσχήματα και αφορμές δείχνει πόσο λίγος είναι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν δεν μπορεί να επικρατήσει στο ίδιο του το κόμμα. Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει λύση στο ονοματολογικό. Μπορεί να μην το θέλουν βουλευτές της Ν.Δ. ή μπορεί να μην το θέλει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Σαμαράς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει λύση, γιατί θέλει η χώρα να αποκτήσει αναβαθμισμένο κύρος στα Βαλκάνια και θέλει η χώρα να λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της και να μην αναλώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο στα βόρεια σύνορα, ενώ έχει πολύ σοβαρότερα ζητήματα να λύσει» τόνισε η Ρ. Σβίγκου.

Για το ενδεχόμενο πρόταση μομφής, σημείωσε:

«Βλέπουμε την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει το κόμμα του, να τα βρει με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, δικαιώνοντας ιστορικά τον κ. Σαμαρά έναντι του πατέρα του, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ας κάνει την πρόταση μομφής, καλοδεχούμενη και θα υποστεί ένα ακόμα πολιτικό Βατερλό, όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει στο Κοινοβούλιο.

Δεν έχει κάτι να φοβηθεί η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής  και ειλικρινά θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συσπειρώσει το δικό του κόμμα ώστε να μην υπάρξει καμία φωνή μέσα στη Ν.Δ. που να αναγνωρίζει τα θετικά αυτής της συμφωνίας και να αναγνωρίζει ότι μπορούν να αλλάξουν σελίδα τα Βαλκάνια μέσα απ’ αυτή τη συμφωνία. Αυτό είναι που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης γι αυτό και έσπευσε χθες να κάνει τη δήλωση, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Έσπευσε να μιλήσει για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο να διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία, κάτι που δεν είχε τολμήσει να το πει το προηγούμενο διάστημα –το είπε τώρα που καταλήξαμε σε  συμφωνία- γιατί τα εσωκομματικά του προβλήματα είναι τέτοια που τον καθιστούν πλήρως αναξιόπιστο».

Για τη δήλωση Σαμαρά είπε:

«Είναι πολύ βαριά κι αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς πριν και για τον κ. Παυλόπουλο. Θα περίμενα όταν ο αρχηγός ενός κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης κάνει επίσκεψη σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περιμένει λίγο παραπάνω ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς για να κάνει ο ίδιος δήλωση, πιο επιθετική κιόλας, θέλοντας να δείξει ποιος πραγματικά είναι ο αρχηγός μέσα στη Ν.Δ».

Για τη στάση των ΑΝΕΛ

«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπάρχουν διαφορές με τους ΑΝ.ΕΛ., ποτέ δεν έκρυψε και ο κ. Καμμένος τη διαφωνία του σχετικά με τη σύνθετη ονομασία. Την κυβέρνηση όμως την εκφράζει ο πρωθυπουργός, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες τις κάνει ο κ. Κοτζιάς.  Αν θυμηθούμε το ΄92 το ίδιο κόμμα, η Ν.Δ. είχε έρθει με δύο γραμμές τότε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εμείς είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα τα οποία συγκυβερνούν με βάση συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά με βάση αυτούς τους άξονες. Κι όσον αφορά τη συμφωνία είμαστε σίγουροι ότι θα έχει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Για τη διαχρονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ονοματολογικό:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση και υπήρχε τότε μια εθνικιστική έξαρση και στην εδώ πλευρά και στην πλευρά της γειτονικής χώρας, είχε θέση για σύνθετη ονομασία χωρίς αλυτρωτισμούς. Πάντοτε ήταν αυτή η θέση. Μπορείτε να ανατρέξετε στις ενημερώσεις που έκανε η κα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών, στον κ. Αλαβάνο και στον κ. Τσίπρα.  Παρά τις διαφωνίες και με το ΝΑΤΟ και με την τότε κυβερνητική πολιτική,  θα δείτε με πόση σοβαρότητα και με πόση εθνική ευθύνη αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις τότε της κυβέρνησης Καραμανλή. Σε καμία περίπτωση δεν υπηρετήσαμε ούτε το λαϊκισμό, ούτε τη δημαγωγία, ούτε τα ακροδεξιά αντανακλαστικά, όπως κάνει η Ν.Δ».

Για το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία:

«Εμείς δεν πιεζόμαστε ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από ξένους παράγοντες για τη λύση. Δεν ξέρω αν πιέζεται η Ν.Δ. και άλλα κόμματα. Εμείς σίγουρα δεν πιεζόμαστε, γιατί αυτή ήταν η θέση μας κι όταν ήμασταν αντιπολίτευση, θέλαμε λύση, θέλουμε λύση και φέρνουμε και λύση.

Αυτό που μας «πιέζει» είναι η αναγκαιότητα τα Βαλκάνια να γυρίσουν σελίδα, η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να υπάρξει μια νέα εποχή και για την εξωτερική μας πολιτική. Η Ελλάδα κέρδισε από τη συμφωνία. Πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία τη γειτονική χώρα. Δεν κέρδισε κάτι μ’  αυτή την εκκρεμότητα η Ελλάδα τόσα χρόνια.

Ακούω και μια κριτική από το ΚΚΕ που λέει ότι, επειδή θα μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ, γι αυτό το λόγο είμαστε ενάντια στην αλλαγή της ονομασίας. Θεωρώ ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.  Μπορεί οποιοσδήποτε να ασκήσει κριτική στο ΝΑΤΟ, μπορεί να ασκήσει στην κυβέρνηση κριτική για την στρατηγική της αναφορικά με το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από μια διμερή συμφωνία, όταν τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έθεταν βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύνθετη ονομασία. Τώρα προσπαθούμε σε νέες βάσεις να θέσουμε τις σχέσεις μας μ’ αυτό το κράτος και βέβαια συνολικά να αλλάξουν πορεία και τα Βαλκάνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL