Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Εμφανίστηκε ως φωνή των συλλαλητηρίων - Μιλά για "μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση" και επαναφέρει την αντίληψη της εθνικοφροσύνης *Προσέρχεται σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτοντας ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης / Διχαστικός Μητσοτάκης σε γραμμή ΛΑΟΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμφανίστηκε ως φωνή των συλλαλητηρίων - Μιλά για "μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση" και επαναφέρει την αντίληψη της εθνικοφροσύνης *Προσέρχεται σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτοντας ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης / Διχαστικός Μητσοτάκης σε γραμμή ΛΑΟΣ

Η γραμμή... ΛΑΟΣ “σέρνει” στην απόρριψη της συμφωνίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τη διχαστική χθεσινή του δήλωση αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί, το επόμενο διάστημα, τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας Κ.Ο.

Το πρωί (9.30) ωστόσο στο Προεδρικό Μέγαρο θα επιχειρήσει να εμπλέξει στους μικροκομματικούς ακροβατισμούς του και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ν.Δ.- αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες, ωστόσο μετατέθηκε για σήμερα. “Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, γι’ αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη” τόνισε χθες υποστηρίζοντας, σε πλήρη αρμονία με τα στελέχη του σαμαρικού στρατοπέδου και τις... μετεγγραφές από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, πως “η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει”.

Θέμα νομιμοποίησης

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ως όχημα τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. για να επισημοποιήσει το διαζύγιο με τη γραμμή του Βουκουρεστίου που διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή. “Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του” υπογράμμισε χαρακτηριστικά και ακολούθως οχυρώθηκε πίσω από τα ζητήματα της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” τονίζοντας πως “συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση’.

Έκλεισε το μάτι στα συλλαλητήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναμάσησε την κατηγορία της “μυστικής διπλωματίας”, έστρεψε το βλέμμα στα συλλαλητήρια εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι “περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του”. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τόνισε, η συμφωνία “έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων”. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα φλερτ με τους “μακεδονομάχους” τόνισε πως “μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη”.

Βαδίζοντας ωστόσο σε ακροδεξιά μονοπάτια συμπλήρωσε πως “αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή, ακόμα χειρότερα, δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν”. "Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο...” συμπλήρωσε επαναφέροντας με έμμεσο τρόπο τις βολές περί εθνικής μειοδοσίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποδόμησε για άλλη μία φορά το προφίλ του πολέμιου του λαϊκισμού που καλλιεργεί για τον εαυτό του. “Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Γεωργιάδης - Βορίδης είχαν χαράξει τη γραμμή....

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι από χθες το πρωί, πολλές ώρες πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού, το δίδυμο Άδωνι Γεωργιάδη - Μάκη Βορίδη λειτούργησε συντονισμένα και προκατέλαβε την τελική στάση της Ν.Δ.

“Η Ν.Δ. δεν θα συμφωνήσει για μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να... εκπροσωπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταυτόχρονα να δεσμεύσει τους υπόλοιπους: «Δεν είναι του Γεωργιάδη η γραμμή, είναι του Μητσοτάκη» είπε δημόσια τονίζοντας με νόημα πως “η συγκεκριμένη γραμμή δεσμεύει και την κ. Μπακογιάννη και το σύνολο της Κ.Ο. γενικότερα”...

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αργά το βράδυ, απένειμε μάλιστα τα εύσημα στον πρόεδρο της Ν.Δ.: “Ο Kυριάκος σήμερα έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες! Σε ευχαριστούμε Πρόεδρε!” ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόταση μομφής;

Χθες το πρωί ζήτημα αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση λόγω της διαφοροποίησής τους στο επίμαχο ζήτημα έθεσε ο Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια περί κατάθεσης πρότασης μομφής από τη Ν.Δ., παρά τις διαψεύσεις Μητσοτάκη. «Όποιος διαφωνεί δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που παράγουν έννομες συνέπειες» είπε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Παράθυρο συμφωνίας από Γ. Κεφαλογιάννη

Πριν από την ανακοίνωση της χθεσινής συμφωνίας είχαν ακουστεί και “γαλάζιες” φωνές που κινούνταν κοντά στην εθνική γραμμή του 2008. “Πρέπει να δούμε αν είναι erga omnes η συμφωνία " δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στον Real Fm. Ο κ. Κεφαλογιάννης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επικύρωσης καθώς τόνισε ότι “σε ένα ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας θα μπορούσε να έχει και θετική ψήφο, αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχουμε βάλει από πλευράς Σκοπίων και τα βήματα που πρέπει να γίνουν"...

Ευ. Αντώναρος: Ώρες ευθύνης

Μέσω των κοινωνικών δικτύων ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος έστειλε προς τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. το μήνυμα πως “αυτές δεν είναι ώρες στείρων μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Αυτές δεν είναι ώρες αυτοκαταστροφικού υπερπατριωτισμού. Αυτές είναι ώρες σύνεσης, εθνικής συνεννόησης, μετριοπάθειας και φιλοπατρίας. Αυτές είναι ώρες ευθύνης. Σε προσωπικό, σε συλλογικό, σε εθνικό επίπεδο”...

Μαξίμου: Κατώτερος των περιστάσεων ο κ. Μητσοτάκης

“Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα” ήταν το λακωνικό σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL