Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μπακογιάννη, Δένδιας επαναφέρουν Γεωργιάδη στο 2008
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπακογιάννη, Δένδιας επαναφέρουν Γεωργιάδη στο 2008

Ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ “μπερδεύει” περισσότερο τις γαλάζιες εσωτερικές γραμμές της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό" ζήτημα. Η επιτάχυνση των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της λύσης επιτείνει τα φαινόμενα κακοφωνίας στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα και χθες η Ν.Δ. να αναζητήσει διέξοδο στον... Ρουβίκωνα και την ατζέντα της ανομίας.

Οι αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κόμματος αναδείχτηκαν εμφατικά από το άδειασμα που επεφύλαξε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπλόφαρε στο Βουκουρέστι, ενώ δεν δίστασε να αναλάβει την πρωτοβουλία να... κατατάξει την υπουργό Εξωτερικών εκείνης της περιόδου στο στρατόπεδο των “αρνητών” της σύνθετης ονομασίας...

"Αυτά η Ν.Δ. δεν τα έχει πει"

Κύκλοι της Ντόρας Μπακογιάννη φρόντισαν να απαντήσουν ("Εφ. Συν") παραπέμποντας στις πάγιες θέσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών : “Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγματική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων. Αυτή τη θέση μας την έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τρεις φορές μέχρι σήμερα».

Μακριά από τους υπερπατριωτικούς τόνους Γεωργιάδη και ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπογράμμισε (Θέμα FM) ότι "η Νέα Δημοκρατία μία συμφωνία που αφορά το εθνικό συμφέρον θα τη δει με το σοβαρότερο τρόπο. Αν έχετε ακούσει ότι θα βάλουμε... φουστανέλες, θα πάρουμε άλογα και καριοφύλλια να πάμε 'να φάμε τους Σκοπιανούς', αυτά η Νέα Δημοκρατία δεν τα έχει πει..."

Παράλληλα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να σχολιάσει στο ραδιόφωνο 24/7 τις επίμαχες δηλώσεις Γεωργιάδη. Τόνισε ωστόσο ότι “η θέση της Ν.Δ. ήταν και παραμένει υπέρ της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, με συνταγματική αναθεώρηση”, σε αντίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη που έχει δηλώσει «θα θέλαμε να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία». Ο Λευτέρης Αυγενάκης ωστόσο φρόντισε να οχυρωθεί πίσω από τη νέα κόκκινη γραμμή της Πειραιώς που αφορά τις “μη παραχωρήσεις στα θέματα ταυτότητας και γλώσσας”.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. από το νέο του βήμα στα “parapolitika.gr” προτίμησε χθες τον ρόλο του βιβλιοπώλη και δεν έδωσε συνέχεια...

Ζήτημα “νομιμοποίησης” από τη Σπυράκη

Η γαλάζια ηγετική ομάδα επιμένει να θέτει ζήτημα ελλείμματος νομιμοποίησης της κυβέρνησης ώστε να “κλείσει” τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε με βάση την εθνική γραμμή του 2008.

“Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα” τόνισε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη επαναφέροντας την κατηγορία ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος που υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι “η Ν.Δ. δεν μπορεί να δώσει συγκατάθεση στη συμφωνία, με βάση τα όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής, και ο Τσίπρας δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για κάτι τόσο σημαντικό καθώς δεν υπάρχει επαρκής πολιτική νομιμοποίηση”. Ο κ. Κουμουτσάκος στρέφοντας το βλέμμα και στους... μακεδονομάχους επεσήμανε ότι το ζήτημα “έχει ιδιαίτερη φόρτιση για τους Έλληνες” και ότι δεν ξέρει “πώς θα αντιδράσουν μετά τη συμφωνία". «Η κυβέρνηση διαίρεσε και δεν ένωσε με τη στάση της» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στον απόηχο της διάψευσης Μητσοτάκη του σεναρίου ότι η Ν.Δ. εξετάζει να καταθέσει πρόταση μομφής μόλις “κλειδώσει” η συμφωνία, υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη έσπευσαν να θέσουν ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας λόγω της στάσης των ΑΝ.ΕΛΛ.

“Όταν σε ένα μείζον εθνικό θέμα η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή, κανονικά πρέπει να πέσει» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.

«Αν και ο κ. Καμμένος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες κυβιστήσεις χάριν της υπουργικής καρέκλας, τίθεται de facto ζήτημα κυβερνητικής συνοχής» υπογράμμισε στο ρ/σ 24/7 η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ξενοφοβία στο Ισραήλ

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η νέα στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου και “για την απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 100 ημέρες”. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις στο "Μακεδονικό".

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα του Global Forum (τίμησε την προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Ισραήλ) αναφέρθηκε ευθέως στους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ενώ στο εσωτερικό της χώρας η γαλάζια ρητορική εστιάζει στους... Ρουβίκωνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ υπογράμμισε ότι “αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL