Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
"Το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα"

Κάθε μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ημερομηνία - ορόσημο της 28ης Ιουνίου ο Ζόραν Ζάεφ έρχεται αντιμέτωπος με τα εμπόδια που υψώνονται στο εσωτερικό του μπροστά στην προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα. Κι ενώ στην Αθήνα αναμένουν το τηλεφώνημα από τα Σκόπια που θα κλειδώσει το πολυπόθητο ραντεβού Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος -ενθυμούμενος τη φιλο-VMRO καταγωγή του- επιχείρησε να "φρενάρει" τις προσδοκίες για λύση σύντομα. "Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια", σχολίαζει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή στο Μόναχο, αξιωματούχοι του ΕΛΚ "τραβούσαν το αυτί" στον Κ. Μητσοτάκη, τοποθετώντας τη Ν.Δ. στην ίδια πλευρά με το VMRΟ.

"Φρένο" Ντιμιτρόφ

"Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας", ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος. Στην ίδια ανακοίνωση, ο Ν. Ντιμιτρόφ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. "Αυτή τη στιγμή", συμπληρώνει, "όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών".

Σύντομα το τηλεφώνημα

"Το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα", σχολίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε ότι θα ήθελε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει χώρα ακόμα και αύριο (σ.σ.: σήμερα), πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου και τη σύνοδο των υπουργών που θα προηγηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, τα οποία, όπως είπε, συνιστούν την προθεσμία εξαιτίας της οποίας το θέμα θα πρέπει να λυθεί μια ώρα αρχύτερα. "Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα", υπογράμμισε.

"Ίσως εμείς να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα", σημείωσε ο Ζ. Ζάεφ. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε πως αυτή λέει ότι "είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι σημαντικό (η συμφωνία) να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται και θα οικοδομήσουν αυτή τη φιλία, με τη συμφωνία που θα επιτύχουμε". "Εγώ παραμένω αισιόδοξος, αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ευαίσθητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό" πρόσθεσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA.

"Κάποιοι παίζουν παιχνίδια"

Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος, επισήμανε ότι "έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια". Όπως έγραφε το χθεσινό ρεπορτάζ της "Α", η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη μεν, συγκρατημένα δε, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στους εσωτερικούς συσχετισμούς της γείτονος, ενώ καθίσταται σαφές το επίπεδο δυσκολίας της διαπραγμάτευσης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ιστορία του Ντιμιτρόφ με το VMRO αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι έχει βαθιές ρίζες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές και προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ζάεφ.

Μογκερίνι υπέρ λύσης

Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα της Επιτροπής να στηρίξει ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι στη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπουζάρ Οσμάνι.

ΥΠΕΞ: Η Ν.Δ. να μιλήσει στο VMRO

Νωρίτερα χθες, σε άλλο ένα ρεσιτάλ μικροπολιτικής, η Ν.Δ. εγκαλούσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για δηλώσεις στελέχους του... VMRO και μιλούσε για στόχευση Τσίπρα και Κοτζιά "να οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες προ τετελεσμένων". Αφορμή, προχθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, πως έως σήμερα οι δυο πρωθυπουργοί θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία.

"Την επόμενη φορά που η Ν.Δ. θα θελήσει ενημέρωση, καλό θα ήταν να το ζητήσουν ευθέως, ως οφείλουν, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου", απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών. "Το ΥΠΕΞ δεν είναι αρμόδιο, ούτε είναι καθήκον του να ενημερώνει τη Ν.Δ. για δηλώσεις της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (VMRO), αδελφού κόμματος της Ν.Δ. στο ΕΛΚ, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί", τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: "Επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο, ας βρει χρόνο ο κ. Μητσοτάκης να ενημερωθεί από τους φίλους του στο VMRO, καθώς και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ για τις δηλώσεις του στα Σκόπια".

Υπόσχεση Μητσοτάκη ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός"

Παρέμβαση ΕΛΚ στη Ν.Δ. όπως και στο VMRO - "Επιποπλαιότητα και υποκρισία ή μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού;" αναρωτιέται το Μαξίμου σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. στην Ευρωδεξιά

Δήλωση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ» μετέφερε χθες στους δημοσιογράφους ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Έντουαρντ Κούκαν.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάν, ο κ. Κούκαν αποκάλυψε πως τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μια ευρύτερη προοπτική», ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες και ότι «πρέπει να είναι οραματιστής»... Πηγή του ΕΛΚ μάλιστα ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να είναι εντελώς αρνητικός καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει τη συμφωνία. Η ίδια πηγή σε ερώτηση του Euractiove ως προς το τι είπε το ΕΛΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας, είπε ότι μετέφερε στη Ν.Δ. το ίδιο μήνυμα που μετέφερε και στο VMRO... «Δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς μας είπε ο ηγέτης της Ν.Δ., αλλά είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας», απάντησε ο κ. Κούκαν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες.

Με τη δήλωση Κούκαν "επιβεβαιώθηκε ένα πράγμα για τον πρόεδρο της Ν.Δ." σχολίασε το Μαξίμου: "Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό. Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL