Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Στάχτη o καταυλισμός μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάχτη o καταυλισμός μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα

Φωτιά στη Μανωλάδα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR)

Στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν οι κόποι μιας ζωής για εκατοντάδες μετανάστες γης που ζούσαν σε καταυλισμό στη Νέα Μανωλάδα, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες χθες το πρωί. Ρούχα, τρόφιμα, σκηνές, νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά και χρήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, οδηγώντας στην απελπισία περίπου 500 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Άμεση ήταν η κινητοποίηση από πλευράς κυβέρνησης, καθώς με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος επισκέφτηκαν τον καταυλισμό και ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι για αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αόρατοι εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 09.30 το πρωί, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον πρόχειρο καταυλισμό των εργατών γης. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά στις 13.45, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, με τα στελέχη της Πυροσβεστικής να εκτιμούν ότι το κακό ξεκίνησε από μία φιάλη υγραερίου, στην προσπάθεια των μεταναστών να μαγειρέψουν. «Η περιοχή μύριζε αέριο, από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» έλεγαν όσοι βρέθηκαν στο σημείο. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ για να ξεσπάσει πυρκαγιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα ξερά χόρτα και τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν στους καταυλισμούς δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κινητοποιήθηκε, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ν. Ηλιόπουλο να αναχωρούν εσπευσμένα από την Αθήνα ώστε να βρεθούν στη Νέα Μανωλάδα. Άλλωστε στο μυαλό όλων έχουν μείνει οι «ματωμένες φράουλες» και οι σκηνές φαρ ουέστ που είχαν διαδραματιστεί το 2013 καθώς και η στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στους μετανάστες. Δεν ξεχνιούνται και οι «πανηγυρισμοί» του Άδ. Γεωργιάδη μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου κατά του γαιοκτήμονα. «Για εμάς η επίσκεψη ήταν μια αυτονόητη κίνηση» είπαν με νόημα στην «Αυγή» ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Πρώτος σταθμός η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, όπου έγινε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του δημάρχου Κυλλήνης, Ανδραβίδας Ναμπίλ Μοράντ και της τοπικής Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αλλά και να προχωρήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των μεταναστών. Άνθρωποι που δεν είχαν τι να φάνε και πού να βγάλουν το βράδυ. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος ενημερώθηκαν για το χρονικό και έστειλαν μήνυμα στήριξης στους εργάτες γης. «Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες και εργάτες δεύτερης κατηγορίας, δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι πρέπει να ανακουφιστούν οι πληγές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το υπουργείο ήδη από σήμερα, σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους στέλνει τρόφιμα, σκηνές και ρούχα. Χτες το βράδυ δήμος μέσω του κέντρου προσφύγων προσέφερε βοήθεια καλύπτοντας τις πρώτες ανάγκες, δηλαδή κυρίως το φαγητό και την ένδυση, με τους περισσότερους μετανάστες να φιλοξενούνται από άλλους εργάτες γης. «Είμαστε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν σε επαφή με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Σε αυτό το πλαίσιο θα επανεκδοθούν με ρυθμούς «fast track», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα χαρτιά όσων υπάρχουν στα μητρώα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης. Η Αστυνομία κατέγραψε τουλάχιστον 220 άτομα, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου αλλά και των ίδιων των εργατών, πρόκειται για περίπου 500 άτομα. «Πολλοί φοβήθηκαν και έφυγαν» εξηγεί ο Ναμπίλ Μοράντ, τονίζοντας πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση από όλους τους φορείς καθώς προέχει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Καθίσαμε όλοι στο ίδιο τραπέζι για να προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατόν» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός επισκέφτηκαν τον καταυλισμό όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους μετανάστες αλλά και να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. «Είμαστε εδώ για εσάς, ήρθαμε να βοηθήσουμε» είπε η Έφη Αχτσιόγλου απευθυνόμενη προς τους μετανάστες. Μάλιστα η κουβέντα έγινε με κλειστές κάμερες, έπειτα από παράκληση της υπουργού, προκειμένου να νιώθουν πιο άνετα οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες και να μιλήσουν άνετα. Η Έφη Αχτσιόγλου τους κάλεσε να καταγράψουν σε μία λίστα τα ονόματα όλων όσοι έμεναν στον καταυλισμό προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες στήριξης, ενώ τους είπε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. «Χάσαμε τα πάντα, ρούχα, έγγραφα, χρήματα» έλεγαν απογοητευμένοι στην «Α» μετανάστες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επίσκεψη των υπουργών τούς βοήθησε να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των θερμοκηπίων που από χώροι εργασίας μετατρέπονται σε στέγη για εκατοντάδες εργάτες γης προβλημάτισε το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται σύσκεψη με τοπικούς φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση και να σταματήσουν να στοιβάζονται τόσες ψυχές σε χώρους χειρότερους και από βραζιλιάνικες φαβέλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL