Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση στο "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση στο "Μακεδονικό"

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής διανύουν Αθήνα και Σκόπια και τα ερχόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την αδυναμία άρθρωσης σαφούς θέσης παίζοντας το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και ανακαλύπτοντας... εθνικούς μειοδότες. Με τα διπλωματικά επιτελεία να εργάζονται για το κλείσιμο των όποιων ανοιχτών ζητημάτων και μικροενστάσεων της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όλα συναινούν στο ότι το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Νίμιτς και Τσίπρα δεν είναι μακριά. Άλλωστε οι διαφωνίες που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες αφορούν ήσσονος σημασίας ζητήματα, καθώς στα λεγόμενα "μεγάλα" -όνομα, erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση- η συμφωνία έχει επέλθει. Εντούτοις η συμφωνία θα υπάρξει μόνο όταν θα είναι συνολική, όπως επαναλαμβάνουν σταθερά από την ελληνική κυβέρνηση.

Το καλό κλίμα επιβεβαιώνει και η Αθήνα, ωστόσο, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστούν, κυβερνητικός αξιωματούχος χθες μιλούσε για αισιοδοξία μεν, αλλά συγκρατημένη. Εξάλλου έπειτα από τη συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, η κυβέρνηση της γείτονος κρατάει στα χέρια της το αποτέλεσμα με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, αφού νέες παλινωδίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Για συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες σήμερα ή αύριο έγραψε στο Τwitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO Αντόνιο Μιλοσόσκι επικαλούμενος διπλωματικές πηγές. Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τρία νέα ονόματα που δήθεν έπεσαν στο τραπέζι από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI.

Μετεμφυλιακό διχαστικό αφήγημα

Κι ενώ οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης σε ένα εθνικό ζήτημα που "σέρνεται" εδώ και δεκαετίες μοιάζουν μεγαλύτερες από ποτέ, η Ν.Δ. στρέφει το πηδάλιο στα ακροδεξιά, επαναφέροντας το μετεμφυλιακό διχαστικό αφήγημα περί μειοδοτών και πατριωτών. Προσπαθώντας να αποφύγει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές της αντιθέσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να "ντύνεται" Σαμαράς και τα γαλάζια στελέχη να εμφανίζονται ως ντουντούκες του Άδ. Γεωργιάδη.

"Η Ν.Δ. για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών" τόνιζε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Στην ίδια ανακοίνωση το Μαξίμου καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν η «ενιαία και συνολική» λύση που ζητά θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. "Δηλαδή με χρήση και του όρου 'Μακεδονία'; Ναι ή όχι;". "Τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποια σύνθετη ονομασία προτιμά;" συμπληρώνεται με νόημα: "Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;"

Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν

Νωρίτερα η Ν.Δ. σημείωνε με ανακοίνωσή της πως "η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις" τονίζοντας πως η εκχώρηση “μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή. Παράλληλα η Πειραιώς αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας "δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα".

Σύμφωνα με την Πειραιώς η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Απαντώντας στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, λίγη ώρα αργότερα, η Ν.Δ. τόνιζε: "Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;".

Απαντώντας ξανά στα όσα καταλογίζονται από την αντιπολίτευση και τις... "ιερές αυθεντίες" του έθνους και τα μίντια πως η κυβέρνηση "δίνει τη μακεδονική γλώσσα", ο Ν. Κοτζιάς μέσω Twitter υπογράμμιζε χθες: "Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως 'μακεδονική'. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν. Δεν τους φταίει η 'αβλεψία' τους, αλλά η αποκάλυψή της".

"Γαλάζια" εμμονή στη "μειοδοσία"

Στο μεταξύ ένα βήμα παραπέρα πήγαν τη διχαστική στρατηγική περί μειοδοτών, που εισηγήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο Κ. Κυρανάκης και ο Ν. Κακλαμάνης. "Ο υπουργός Εξωτερικών δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό και τις αγωνίες του", σημείωσε στο News 247 ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης, που ισχυρίστηκε πως ο Ν. Κοτζιάς ταυτίζεται "με τα συμφέροντα των Σκοπίων"."Αν εγώ ήμουν Σκοπιανός, θα έτριβα τα χέρια μου, ήταν επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί" δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο βουλευτής Α' Αθηνών και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Έμμεση επιβεβαίωση από Μπακογιάννη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ντ. Μπακογιάννη επιβεβαίωνε εμμέσως τα λεγόμενα του Ν. Κοτζιά. "Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μην διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία" είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. "Εξυπακούεται ότι υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά" συμπλήρωσε.

Δημοψήφισμα Πατούλη...

Για δημοψήφισμα έκανε λόγο ο Γ. Πατούλης (αναλυτικά στη σελίδα 4) κατηγορώντας την κυβέρνηση για "υποχωρητικότητα". "Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιδεικνύουμε υποτακτικότητα απέναντι σε έναν αλυτρωτισμό, δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη γείτονα χώρα το όνομα Μακεδονία" υποστήριξε ο γαλάζιος γιατρός, αυτοδιοικητικός και αισίως "μακεδονομάχος" δήμαρχος Αμαρουσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL