Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Από τον ΑΔΜΗΕ / Σε πλήρη εξέλιξη οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον ΑΔΜΗΕ / Σε πλήρη εξέλιξη οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού

Στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων του έχει θέσει ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς και σχεδόν παράλληλα στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό των αντίστοιχων σημαντικών έργων, που αφορούν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ως γνωστόν τα έργα των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα έχουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι με τις συνδέσεις αυτές μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και συνακόλουθα οι σχετικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών, μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, τίθενται εκτός “ακριβές” ρυπογόνες μονάδες (πετρελαίου - μαζούτ) και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδοσία των νησιών.

Έχοντας ολοκληρώσει ήδη την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο Διαχειριστής “τρέχει” τη β’ φάση (προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ) με την επιλογή της κοινοπραξίας Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. - Fulgor AE ως αναδόχου για το έργο κατασκευής των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με Πάρο και Μύκονο.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και για δυο ακόμη, επιμέρους, έργα της διασύνδεσης, δηλαδή την κατασκευή υποσταθμού στη Νάξο και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου - Λιβαδιού (Εύβοια) και Άνδρου - Τήνου, ενώ είναι έτοιμος να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις εκ των συμμετεχόντων στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Σειρά παίρνει η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αφορά την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, με στόχο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του Ιουνίου, ώστε να γίνει η συμβολαιοποίηση πριν από τα τέλη του έτους και το έργο να περατωθεί το 2020, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, βάσει του νέου σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ.

Συγχρόνως “τρέχουν” οι διαγωνισμοί για τη “μικρή” διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη “μεγάλη” διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε τα θεμέλια χρηματοδότησης του εμβληματικού αυτού project, ύψους 1 δισ. ευρώ, προχωρώντας σε δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με πολύ ανταγωνιστικό επιτόκιο με τις Bank of China (Luxembourg) και ICBC -που υπεγράφη πριν από λίγες μέρες στο Λουξεμβούργο.

Τέλος, ο Διαχειριστής προχώρησε στο πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων καταθέτοντας στη ΡΑΕ την εισήγησή του για το προτεινόμενο σχήμα, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη του έργου στο Προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, 2020-2029, που θα κατατεθεί στη ΡΑΕ στο τέλος του έτους.

Βάσει των σχετικών συμπερασμάτων, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα με σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος προκρίνεται ως καλύτερη λύση, λόγω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας τροφοδότησης, του περιορισμού της λειτουργίας των τοπικών θερμικών σταθμών παραγωγής και της δυνατότητας που παρέχει για την ενίσχυση της ανάπτυξης ΑΠΕ στα διασυνδεόμενα νησιά. Χαρακτηρίζεται ως ένας ισχυρός διάδρομος για την ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων και αποτελεί την ελαφρώς οικονομικότερη λύση.

Ως σημείο σύνδεσης προτείνεται το Κέντρο Υψηλής Τάσης Κορίνθου, που θα ολοκληρωθεί έως το 2021, ενώ το αντίστοιχο σημείο στα Δωδεκάνησα μπορεί να είναι στην Κω ή στη Ρόδο, καθώς υπάρχει μικρή διαφοροποίηση μεταξύ τους ως προς το επενδυτικό κόστος. Το τελικό σχήμα θα αποφασιστεί κατόπιν λεπτομερέστερης διερεύνησης για τη χωροθέτηση των καλωδιακών διασυνδέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL