Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Εύθραυστη ανακωχή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύθραυστη ανακωχή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Εάν το "εκλογές τώρα" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας στρατηγικής της Φ. Γεννηματά, η βάση της αντιπολιτευτικής τακτικής της είναι η πλήρης εγκατάλειψη της γραμμής των "ίσων αποστάσεων"απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με την οποία στήριζε και τον διακηρυγμένο στόχο της "αυτόνομης πορείας".

Αυτή η στρατηγική όμως, μπορεί να επαρκεί για να ενθουσιάζει τα έδρανα εκείνα της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. που καταλαμβάνονται από τα πιο "σκληροπυρηνικά" αντι-ΣΥΡΙΖΑ στελέχη, όμως δεν καλύπτει τα υπόλοιπα κόμματα που μαζί με τη ΔΗ.ΣΥ. συγκροτούν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ επικρίνουν μεν την κυβέρνηση, ωστόσο βάζουν ως προτεραιότητα τα εθνικά ζητήματα, η προώθηση των οποίων αντικρούεται από... "εκλογές τώρα".

Με τα αμέτρητα "κατηγορώ" που διατύπωσε κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως με τον ακραία ισοπεδωτικό λόγο της που... απέδωσε όλα τα δεινά της σύγχρονης Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά έδειξε ότι ο αντίπαλός της δεν είναι η Ν.Δ. ή έστω "και η Ν.Δ." αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει πειστικά πώς οι εκλογές που ζητάει πριν από την ολοκλήρωση της εξόδου από το τρίτο και τελευταίο Μνημόνιο θα ωφελήσουν τη χώρα.

Απουσία διαμαρτυρίας Θεοχαρόπουλου

Μια μέρα μετά την ομιλία Γεννηματά στη Βουλή, η ΔΗΜ.ΑΡ. τάχθηκε κατά της "στρατηγικής της μονόπλευρης στόχευσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ", με στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου να αναφέρουν ότι "ο κόσμος του χώρου δεν θέλει να γίνει ο φορέας δεκανίκι ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ". Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελεί μείζον ζήτημα το "Μακεδονικό". "Είναι ευκαιρία για λύση", ανέφεραν τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Π.Σ. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με χρήση erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους της γείτονος.

Τη δυσαρέσκεια του κόμματος για το γεγονός ότι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης και συνεδριάσεων εξέφρασαν στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την Παρασκευή το βράδυ. Από τη συνεδρίαση, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., απουσίασε συνειδητά ο Θ. Θεοχαρόπουλος σηματοδοτώντας με τη στάση του την κριτική της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι "δεν έχει νόημα πρώτα να λαμβάνονται αποφάσεις και να έπονται οι συνεδριάσεις". Στη συνεδρίαση του 57μελούς οργάνου δεν παρέστη ούτε ο Στ. Θεοδωράκης, καθώς "η παρουσία του δεν κρίθηκε απαραίτητη" λόγω της συζήτησης οργανωτικού περιεχομένου, ενώ Γ. Παπανδρέου και Ν. Ανδρουλάκης βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον μονομέτωπο κατά ΣΥΡΙΖΑ, η Φ. Γεννηματά έσπευσε να αποτιμήσει πως "αποδεικνύουμε σταθερά ότι δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός"... Τα θέματα θα συζητηθούν στην ΚΠΕ της 3ης Ιουνίου.

Λεπτές ισορροπίες με το Ποτάμι

Η ανακωχή Γεννηματά - Θεοδωράκη, μετά από εκείνη την εκρηκτική αντιπαράθεση με αφορμή τη μονομερή αλλαγή στρατηγικής που επέβαλε η επικεφαλής του νέου φορέα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το "εκλογές τώρα", έμοιαζε επιβεβλημένη, καθώς, διαφορετικά, το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η ρήξη.

Από το τετ α τετ που είχαν και έπειτα, ο Στ. Θεοδωράκης μοιάζει να προσπαθεί να παραμείνει πιστός στις θέσεις και τη νοοτροπία του ίδιου και του Ποταμιού, την ίδια ώρα που προσπαθεί να υποχωρήσει τόσο όσο χρειάζεται για να μην τιναχτεί στον αέρα το νεοπαγές σχήμα. Αυτή η λεπτή ισορροπία εκδηλώθηκε έντονα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη και την οποία είχε ζητήσει η Φ. Γεννηματά με την επιστολή εκείνη που ζητούσε ταυτόχρονα πρόωρες εκλογές και η οποία προκάλεσε τις εσωτερικές αναταράξεις.

Ο Στ. Θεοδωράκης περιορίστηκε να μιλήσει για "αναγκαία πολιτική αλλαγή", διατύπωση - απότοκο της προσπάθειάς του να συμβαδίσει με τη γραμμή Γεννηματά χωρίς να την υιοθετήσει. Μείζον ζήτημα για το Ποτάμι, η επίλυση του ονοματολογικού. Ως μήνυμα προς τη Φ. Γεννηματά και την αμφιταλαντευόμενη στάση της μπορεί να εκληφθεί η παρέμβασή του στη Βουλή, με την οποία κάλεσε όσους εγείρουν ως επιχείρημα ότι δεν πρέπει να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να αναλογιστούν αν θα υπάρξουν και στο μέλλον συνθήκες επίλυσης, αν "θα έχουμε και στο μέλλον πρωθυπουργό Ζάεφ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL