Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εμπρός καταστροφολογία, πίσω έλλειψη προτάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπρός καταστροφολογία, πίσω έλλειψη προτάσεων

Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πριν τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα σελίδα, που θα εγγράφει πιο ελπιδοφόρες και δυναμικές προοπτικές για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να βουτά σε σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος και να χρησιμοποιεί τα «εργαλεία» του μίσους και της καταστροφολογίας.

Η εικόνα της εξόδου από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς σκιές και αστερίσκους, η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους («βιώσιμου», σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά) που θα προσδώσει νέα δυναμική στον στόχο της ανάπτυξης και η ενσωμάτωση των κερδών της διαπραγμάτευσης με κοινωνικό - φιλολαϊκό πρόσημο στο στρατηγικό σχέδιο που θα διέπει τη μεταμνημονιακή εποχή έχουν διογκώσει την αμηχανία και το στρατηγικό έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποτέλεσμα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγκαστεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή να δηλώσει πως «η Ν.Δ. ουδέποτε ζήτησε προληπτική γραμμή στήριξης» λαμβάνοντας ρητορικές αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και άλλους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς παράγοντες που έχουν κάνει... «σημαία» την «πιστωτική γραμμή».

Από την άλλη μεριά όμως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε και το αφήγημα της καθαρής εξόδου επιτείνοντας την εικόνα σύγχυσης στο μήνυμα της Ν.Δ. και αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση στα σχοινιά, καθώς της προσάπτει ότι στην ουσία στοχεύει σε ένα 4ο Μνημόνιο.

Φοβάται τις συγκρίσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει να μείνει μακριά από τους προβολείς το «γαλάζιο» οικονομικό πλάνο. Ενώ ήδη έχει μπει στις ράγες η ανασυγκρότηση του εργασιακού δικαίου μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού, η Ν.Δ. μέχρι πρότινος, διά του προέδρου της, υποστήριζε σθεναρά πώς το αντίδοτο στην ανεργία είναι η προώθηση της ευελιξίας καθώς το ωράριο «9 με 5» και η σταθερή εργασία είναι πλέον ξεπερασμένα! Συν τοις άλλοις, ενώ προωθείται η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και η δρομολόγηση 7.900 μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019 (με βάση την αναλογία 1:1), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τουιτάρει ανοιχτά πως υπάρχουν πλεονάζοντες γιατροί στο ΕΣΥ...

Βασική έγνοια της γαλάζιας ηγεσίας είναι η αποφυγή της σύγκρισης ανάμεσα στις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος και θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο με τις περαιτέρω... απορρυθμίσεις που περιλαμβάνει το «γαλάζιο» πρόγραμμα.

Η αδυναμία της Ν.Δ. να συγκροτήσει ένα πειστικό - θετικό αφήγημα στο φόντο της νέας πραγματικότητας που σχηματίζεται με τους αυξημένους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής - κοινωνικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε πανικό τους ενοίκους της οδού Πειραιώς.

Τα αμαρτήματα του Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, γαλάζιοι παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για τη φράση - σταθμό «το χρέος είναι βιώσιμο», που σφράγισε την πρωθυπουργική θητεία του Αντώνη Σαμαρά και αποτελεί ακόμα βαρίδι για την αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός πώς ο κ. Μητσοτάκης πλέον συμφωνεί στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους που «εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ήδη πάντως κορυφαία στελέχη, όπως πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτών των παρεμβάσεων με την επισήμανση πως έχει αποκλειστεί το κούρεμα. «Ελάφρυνση με την έννοια του κουρέματος δεν θα υπάρξει, η συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα επιτόκια κ.λπ.» έχει τονίσει ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτηριστικά.

Σωσίβιο στα... τρίκυκλα και τον Δεκέμβριο του 2008

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του αλαλούμ στρατηγικής; Η ανάσυρση για πολλοστή φορά της «κουρελιασμένης» πλέον ατζέντας της ανομίας με αιχμή τη θεωρία των δύο άκρων. Οι Ρουβίκωνες, το «κάψιμο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008» και η «ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της βίας από τον Αλ. Τσίπρα» δεν είναι παρά τζούφια πυροτεχνήματα προκειμένου η ατζέντα των ΜΜΕ να μείνει μακριά τόσο από τη διαδρομή εξόδου από το Μνημόνιο όσο και από το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. που αποτυπώνει τις πιο σκληρές φαντασιώσεις του... Πολ Τόμσεν.

Το μισαλλόδοξο κατηγορητήριοκατά του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 επέφερε το θεαματικό άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εκείνης της περιόδου. Ο Ευ. Αντώναρος, αφού πρώτα έκανε λόγο για «μπούρδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνέστησε «να σιωπά για θέματα που δεν γνωρίζει αντί να χαϊδεύει συνειδητά τα αυτιά κάποιων’’, επεσήμανε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις πως «την Αθήνα το 2008 δεν την έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δυσαρέσκεια πάντως στα καραμανλικά στελέχη της παράταξης διογκώθηκε και από τους υπαινιγμούς Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για τις ευθύνες και της καραμανλικής περιόδου στην πορεία προς τη χρεοκοπία.

Ενοχλεί ο δικαστής Γεωργιάδης

Την ίδια ώρα, τα μετριοπαθέστερα «γαλάζια» στελέχη -που κάθε άλλο παρά με θετική ματιά είδαν την προσχώρηση και αναρρίχηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην κομματική ιεραρχία- εκφράζουν τη δυσανεξία τους για τον... πολυπράγμονα αντιπρόεδρο. Η επιλογή του να σπεύσει να απαλλάξει από οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή τον «γαλάζιο» δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο, που αποθέωσε την ακροδεξιά επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα ενδοκομματικά δηλητηριώδη σχόλια που αφορούν κυρίως την εμπέδωση της παντοδυναμίας του αντιπροέδρου στην οδό Πειραιώς και την επέκτασή της σε... δικαστικά καθήκοντα. Πάντως άλλοι κομματικοί παράγοντες, ίσως πιο διορατικοί, εξέφραζαν την ανησυχία πώς η «αθωωτική απόφαση του Γεωργιάδη « δίνει το έναυσμα σε «γαλάζια» στελέχη όλων των βαθμίδων να ξεσαλώσουν σε περίπτωση ανάλογων μελλοντι- κών επιθέσεων με ακροδεξιό υπόβαθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL