Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αποκάλυψη στην Εξεταστική της Βουλής / Πάνω από 85 δισ. η ζημιά στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη στην Εξεταστική της Βουλής / Πάνω από 85 δισ. η ζημιά στην Υγεία

Πάνω από 85 δισ. ευρώ είναι το μαύρο χρήμα στην Υγεία από το 2000 και πάνω από 23 δισ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου από τη φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ Σταύρος Ευαγγελάτος. Αν και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας - Πρόνοιας, ο Στ. Ευαγγελάτος δεν εφείσθη επαίνων για τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη που, όπως είπε, «επανηθικοποιούν το σύστημα υγείας».

«Η πολιτική ηγεσία μάς έχει βεβαίως απελευθερώσει. Να το πω, είναι ξεκάθαρο αυτό. Σε κάθε τόνο το λέω, ότι οι αρχές μας ταυτίζονται απόλυτα με τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διερεύνηση ελέγχων και το μαχαίρι στο κόκαλο. Άρα λοιπόν, εδώ έχουμε απελευθερωθεί και μπορούμε και κάνουμε, γι’ αυτό άλλωστε και τα λέμε και σήμερα εδώ», είπε εμφατικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στην εκτίμηση Πολάκη για 85 δισ. μαύρο χρήμα στην Υγεία από το 2000 και 23 δισ. ζημία μόνο από το φάρμακο. «Έχουμε στοιχεία για κάποια νοσοκομεία, για κάποια υλικά, για κάποιες χρονιές, τα οποία μας δίνουν δυστυχώς μια βάση ότι η οικονομική ζημία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ίσως περισσότερη απ’ όση έχει ήδη αναφερθεί από τον υπουργό», τόνισε ο Στ. Ευαγγελάτος επιβεβαιώνοντας τον Π. Πολάκη.

Οι υπουργοί έδιναν τις ανώτατες τιμές

Ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ κατήγγειλε ότι:

* Με Υπουργικές Αποφάσεις οι υπουργοί καθόριζαν τις ανώτατες τιμές και στη συνέχεια γίνονταν απευθείας αναθέσεις.

* Το ΣΕΥΠ ζήτησε την ανάκληση των επίμαχων Υπουργικών Αποφάσεων, αλλά δεν εισακούστηκε.

Με off shore ανέβαινε το κόστος

Όπως σε κάθε σκάνδαλο της περιόδου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν και οι απαραίτητες off shore, προκειμένου να ανεβάζουν τις τιμές. Το σύστημα, σύμφωνα με τον Στ. Ευαγγελάτο, λειτουργούσε ως εξής: «Υπήρχαν οι ανώτατες τιμές από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και η όποια εταιρεία, για να δικαιολογήσει την τιμή, η οποία ήταν αυξημένη στην Ελλάδα και ύστερα από έρευνα βρέθηκε να είναι πολλαπλάσια από αυτή που ίσχυε σε άλλες χώρες, ίδρυε off shore εταιρείες, έτσι ώστε να φαίνεται άλλη εικόνα ως προς τις τιμές εισαγωγής των προϊόντων τους στη χώρα μας».

* «Σε πολλά νοσοκομεία οι παραγγελίες των ειδών προς τις προμηθεύτριες εταιρείες γίνονται απευθείας από τους γιατρούς, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις οικονομικές υπηρεσίες».

Το σκάνδαλο με βηματοδότες, απινιδωτές

«Πριν την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες καθορίστηκαν οι ανώτατες τιμές για την προμήθεια βηματοδοτών και απινιδωτών, η τακτική των προμηθευτών να μη συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αποσκοπούσε στο να οδηγηθεί η διαδικασία προμήθειάς τους σε απευθείας αναθέσεις με τιμές πολύ υψηλές, τις οποίες θεωρούμε ότι οι προμηθευτές ήθελαν να καθιερώσουν στην αγορά. Οι τιμές προμήθειας των βηματοδοτών και απινιδωτών τέθηκαν με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τιμές που ισχύουν διεθνώς για τα είδη αυτά. Οι τιμές καθορίστηκαν χωρίς να γίνει έρευνα αγοράς σε διεθνές επίπεδο. Οι τιμές που καθορίστηκαν με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις είναι οι ανώτατες επιτρεπόμενες, αλλά δεν έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα, γιατί τα νοσοκομεία είχαν την υποχρέωση, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, να διαπραγματεύονται με τους προμηθευτές, ώστε να υπάρχει έκπτωση. Τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν τους βηματοδότες και τους απινιδωτές στις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές ή με μικρή απόκλιση από αυτές. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις αποτέλεσαν το άλλοθι, ώστε τα νοσοκομεία να νομιμοποιούν τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης».

Νομιμοποιήθηκαν οι απευθείας αναθέσεις

* Με τους Νόμους 3763/2009, άρθρο 36, και 3867/2010, άρθρο 27, παράγραφος 9, νομιμοποιήθηκαν οι δαπάνες με απευθείας αναθέσεις.

Ραδιοφάρμακο: 6 χρόνια δεκαπλάσια τιμή!

* Τον Μάρτιο του 2016 αποκαλύφθηκε ότι για 6 χρόνια «ένα ραδιοφάρμακο τιμολογούνταν δέκα φορές υψηλότερα. Είδαμε δηλαδή στην τιμή ότι, ενώ το φάρμακο κάνει 220 ευρώ, η εταιρεία το χρέωνε στο νοσοκομείο 2.200 ευρώ». Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι γινόταν λογιστικό λάθος επί 6 έτη...

«Το ίδιο ραδιοφάρμακο πωλείται 1.000 ευρώ στο Δημόσιο από την ίδια εταιρεία, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πωλείται 500 ευρώ έως το πολύ 600 ευρώ», κατέθεσε ο Στ. Ευαγγελάτος.

«Από τα 500.000 εμβόλια έληξαν τα 495.000»

Tamiflu: από τα 500.000 αντιικά σκευάσματα Tamiflu και εμβόλια τα οποία είχαν προμηθευτεί για την επικείμενη πανδημία της γρίπης «αφέθηκαν να λήξουν τα 495.000» στις αποθήκες το 2011. Είχαν γίνει τρεις παραγγελίες και μόνο η αρχική παραγγελία κόστισε 12.800.000 ευρώ.

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το 2008 και 2009: ζημία 6.766.000 ευρώ από εξωσυμβατική προμήθεια λαπαροσκοπικών υλικών και εργαλείων διεγερτών νεύρων -νευροδιεγερτών- μοσχευμάτων και άλλων υλικών στην αντιμετώπιση ανευρυσμάτων αορτής.

- Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη Νευροχειρουργική Κλινική το 2008 και 2009: ζημία 2.100.000 ευρώ «για χειρουργεία, παράνομες αποθήκες υλικών στα χειρουργεία, ελλείμματα διαχειριστικών κανόνων, αποφυγή τήρησης διαδικασίας προέγκρισης των δαπανών για παραγγελίες και προμήθειες, βάπτισμα της μεγάλης πλειοψηφίας των περιστατικών ως επειγόντων για απευθείας παραγγελίες και παραλαβές από εταιρείες, πιέσεις για νομιμοποιήσεις των παρανόμων οικονομικών πράξεων και τα συναφή».

- Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: ζημία 1.018.000 ευρώ από προμήθεια εξωσυμβατικών ειδών στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική Κλινική.

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πριν το 2010: στον διαγωνισμό για αναισθησιολογικά μηχανήματα δεν συνεκτιμούσαν τις δαπάνες συντήρησης, εργασίες, ανταλλακτικά και το λειτουργικό κόστος των μηχανημάτων εις όφελος εταιρείας. Τα κόστη αυτά προσετίθεντο και πληρώνονταν μετά.

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2005 μέχρι και το 2009: ζημία 974.000 ευρώ από προμήθεια αναλωσίμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού, συσκευών και οργάνων ειδών ιατρονοσηλείας. «Αποδείχθηκε σκοπιμότητα των μελών των επιτροπών», είπε ο Στ. Ευαγγελάτος.

- Νευροχειρουργική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας από Ιούνιο 2005 μέχρι Απρίλιο του 2008: ζημία 831.000 ευρώ από προμήθεια οστικών μοσχευμάτων με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαπραγμάτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL