Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο για το αναπτυξιακό σχέδιο: / "Από την ευημερία των δεικτών στην ευημερία των ανθρώπων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο για το αναπτυξιακό σχέδιο: / "Από την ευημερία των δεικτών στην ευημερία των ανθρώπων"

Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, η νέα εποχή μετά τα Μνημόνια και η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, της εργασίας και της νέας γενιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που η Αθήνα παρουσίασε στους θεσμούς, ενώ πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή αλλά και στο ερχόμενο Eurogroup. "Η Ελλάδα επιστρέφει, και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προαπαιτούμενα και χρέος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς ότι το αργότερο έως τις 10 με 12 Ιουνίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα με των προαπαιτούμένων της τέταρτης αξιολόγησης και να ψηφιστούν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί, όπως ανέφερε, και με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2019-2022. "Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, δεν είναι όμως το μοναδικό" είπε εισαγωγικά ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε δε τις θετικές εκτιμήσεις στα δημοσιονομικά, τη συμφωνία για εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση στη φορολογία του 2020, τις ρυθμίσεις προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα μέτρα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένα βήματα στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα Μνημόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, θέμα για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικής συζητήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, θα παραγάγουν το αποτέλεσμα, το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. "Οι συζητήσεις αυτές όμως δεν γίνονται εν κενώ ούτε σε tabula rasa" επισήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο έχει προσδιοριστεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. "Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής, που ήδη καταγράφεται" τόνισε.

Συνεκτικό σχέδιο

Στην ουσία της συζήτησης που αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα να αποτυπωθεί συγκεκριμένα, σε ένα συνεκτικό σχέδιο, ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα με βάση την εμπειρία από το κυβερνητικό έργο καθώς και την ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς στα περιφερειακά συνέδρια.

"Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο" εξήγησε, που περιλαμβάνει και "συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών". Πρόκειται, τόνισε, για μια συνεκτική στρατηγική που εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

Τέλος του προηγούμενου μοντέλου

Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας αποτελούν το πνεύμα του αναπτυξιακού σχεδίου στον αντίποδα του άναρχου παραγωγικού μοντέλου χωρίς προσανατολισμό που εξυπηρετούσε τα επιχειρηματικά σχέδια μιας κρατικοδίαιτης ελίτ, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. "Το τέλος των Μνημονίων συνιστά και το τέλος αυτού του μοντέλου" τόνισε.

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο, οι τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης είναι η μεταποίηση, η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το φάρμακο, τα logistics, η καινοτομία, οι start-ups, οι υποδομές και η ενέργεια. Παράλληλα, τονίζεται, η ισχυροποίηση των εξαγωγών, που από το 19% του 2009 σήμερα φτάνουν το 33% με στόχο το 50% το 2025. Επιπλέον ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από τον αναπτυξιακό νόμο, το νέο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών, τα κίνητρα για νέες επιχείρήσεις έως τα ΕΣΠΑ, την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Τα κλειδιά στον κόσμο της εργασίας

Πέραν της αναπτυξιακής στρατηγικής, πυρήνας του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι το πέρασμα "από την ευημερία των δεικτών στην ευημερία των ανθρώπων". Έτσι, στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που "πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα", καθώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. "Πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας" σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως προβλέπεται και το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021". "Τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας" υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας τον κόσμο της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών, του πολιτισμού και τη νέα γενιά. "Αυτοί που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας. Γιατί αυτοί πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά και όχι οι κρατικοδίαιτες ελίτ και ο εσμός των διαπλεκόμενων ολιγαρχών" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL