Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Υπεκφυγή της Ν.Δ. για το σπάσιμο της Β' Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής / Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι των πολιτικών βαρονιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεκφυγή της Ν.Δ. για το σπάσιμο της Β' Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής / Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι των πολιτικών βαρονιών

Τη δέσμευση ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή η κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β' Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής εξέφρασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα. Παράλληλα, χαρακτήρισε “προφάσεις εν αμαρτίαις” την εμμονή της Ν.Δ. να συσχετίσει την κατάτμηση των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Με την επισήμανση ότι η κατάτμηση της εκλογικής “mega” περιφέρειας Β' Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής θα λειτουργήσει “εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα”, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε χθες ολοκληρωμένη πρόταση. “Δεν μπορούμε, κανένα κόμμα και όλοι μαζί, να είμαστε όμηροι οποιωνδήποτε πολιτικών βαρονιών” υπογράμμισε. Ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο “θα αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους” και “θα περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες οι οποίες χαρακτηρίζουν, δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες”.

Ο υπουργός, παρότι χαρακτήρισε θετική την προσέλευση των κομμάτων στον διάλογο, επέκρινε τη Ν.Δ., η οποία εκπροσωπούμενη από τον Μ. Βορίδη, έθεσε ως προϋπόθεση την ψήφο των απόδημων Ελλήνων προκειμένου να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση. “Δεν είμαστε αντίθετοι εξ αρχής σε αυτό” ξεκαθάρισε ο Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι “πρέπει να το εξετάσουμε με έναν εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, ο οποίος να είναι συμβατός και με το σύνταγμα, αλλά να λύνει και μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα”.

Αναφερόμενος στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, ο υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός προς τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας πως "οι δικές τους πολιτικές είναι που τους έδιωξαν από τη χώρα”.

Απαντώντας στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα σε 35, ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε: “Η πρότασή μας είναι η απλή αναλογική όπως κατατέθηκε. Είναι ήδη νόμος του κράτους, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μακάρι αυτοί οι οποίοι τότε δεν το είχαν ψηφίσει τώρα να επανατοποθετηθούν και να δημιουργήσουν τους όρους για να το επαναφέρουμε”. “Αν θέλαμε να υπονομεύσουμε -επαναλαμβάνω- την πρόταση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών, θα το είχαμε συνδέσει με αυτό. Θεωρούμε ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν χωριστά» πρόσθεσε. Αντέστρεψε μάλιστα το ερώτημα προς το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας: “Τι θα λέγατε, αν εμείς θέταμε ως προϋπόθεση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, να συμφωνήσετε με την πρόταση που ήδη είναι νόμος του κράτους, της απλής αναλογικής που θα ισχύσει τις μεθεπόμενες εκλογές, και να ζητούσαμε να ψηφιστεί τώρα με αυξημένη πλειοψηφία, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;”. “Θα ήταν προφανώς μία αιτία για να μη συμφωνήσουμε σε τίποτα” σημείωσε.

Επιμονή στην πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. το 2016 εξέφρασε ο Μ. Βορίδης, θέτοντας ως προϋπόθεση την ψήφο των απόδημων Ελλήνων προκειμένου να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση. “Δεν συναινούμε” είπε εξερχόμενος της σύσκεψης ο Μ. Βορίδης, επιμένοντας ότι το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών είναι “συνδεδεμένο” με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού. Το Κίνημα Αλλαγής, εκπροσωπούμενο από την Ευ. Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και τον Γ. Αμυρά (Το Ποτάμι), έθεσε ως προϋπόθεση για να δώσει συναίνεση την ψήφο των 500.000 Ελλήνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα. Παραγνωρίζοντας τον σε ισχύ νόμο της απλής αναλογικής για τις μεθεπόμενες εκλογές, επανέφεραν το θέμα της υφιστάμενης μείωσης του μπόνους των 50 εδρών σε 35, όπως και ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στις εκλογικές δαπάνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL