Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΕΕ: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων για τον έλεγχο του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων για τον έλεγχο του προσφυγικού

"Σημαντική" αύξηση στη μεταναστευτική πίεση στα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, καταγράφει η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, ενώ επισημαίνει την ανάγκη αποστολής μεγαλύτερου αριθμού συνοριοφυλάκων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση κάνει λόγο για “σημαντική αύξηση” των ροών από τον Μάρτιο του 2018, τόσο στα νησιά -παρόλο που δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση τα επίπεδα προ της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας- (συνολικά 9.349 αφίξεις από την αρχή του έτους) όσο και στα χερσαία σύνορα (6.108 από την αρχή του έτους, ήτοι εννέα φορές περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017).

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν αυτή η αύξηση πιστοποιεί μη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ευρωτουρκική συμφωνία είναι σε ισχύ και παράγει σημαντικά αποτελέσματα “Κάποτε οι αφίξεις ξεπερνούσαν τις 30.000” σημείωσε ο ίδιος, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στο Αιγαίο είναι “υπό έλεγχο”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι “κατά” της δημιουργίας φράχτη και ότι, αντίθετα, προσβλέπει σε “γέφυρες” συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Στη δυτική Μεσόγειο, επίσης, η ανοδική τάση συνεχίζεται, με περίπου 6.623 αφίξεις από τον Ιανουάριο. Η κατάσταση είναι περισσότερο σταθεροποιημένη στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, ενώ στην κεντρική Μεσόγειο συνεχίζεται η καθοδική τάση.

Σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχουν “σημαντικά κενά” στο προσωπικό και στον εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, σε σημείο που “λιγότερες από τις μισές τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν”. Καλεί δε τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν “επειγόντως” την αποστολή πόρων στην Υπηρεσία, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Υπηρεσίας στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και Ελλάδας - Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Εξάλλου, σημειώνει ότι στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η Επιτροπή έχει προτείνει την ενδυνάμωση της Υπηρεσίας με προσωπικό που θα φτάσει τις 10.000.

“Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και με τις χώρες εταίρους μας. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη και η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει” ανέφερε επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της κοινής πολιτικής ασύλου τον Ιούνιο. “Για άλλη μια φορά υπενθυμίζεται ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο” σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, η Επιτροπή αναφέρεται στις συνθήκες παραμονής των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, οι οποίες, όπως λέει, “παραμένουν λόγος σοβαρής ανησυχίας” λόγω της “βαριάς πίεσης” και του “χαμηλού ρυθμού των διαδικασιών ασύλου” που δυσκολεύουν τις επιστροφές στην Τουρκία.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, να επιταχύνει τον ρυθμό επιστροφών και να ολοκληρώσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις αυξημένες αφίξεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, γενικά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αύξηση των επιστροφών των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε., καθώς μόλις το 36,6% των εντολών επιστροφής εκτελέστηκαν το 2017.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη - μέλη να πραγματοποιήσουν το 50% των επανεγκαταστάσεων προσφύγων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί (20 κράτη - μέλη έχουν προσφέρει 50.000 θέσεις) στο πλαίσιο του οικειοθελούς προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 1.855 μεταφορές.

Τέλος, η Επιτροπή πρότεινε χθες την αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση για θεωρήσεις Σένγκεν, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξελισσόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και των μεταναστευτικών ρευμάτων και στη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα από ασυνόδευτους ανήλικους το 2017 καταγράφει επίσης η Eurostat σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε χθες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έλαβε 2.500 αιτήσεις την περασμένη χρονιά, δηλαδή περίπου 100 περισσότερες από το 2016, ενώ είναι η τρίτη στη σειρά χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους (8% του συνόλου). Οι περισσότεροι προέρχονταν από το Πακιστάν (48%), το Αφγανιστάν (21%) και τη Συρία (13%).

Συνολικά στην Ε.Ε., ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους ανήλθε σε 31.400 το 2017, μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2016 και στο ένα τρίτο σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός αυτός είναι δυόμισυ φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο κατά την περίοδο 2008-2013. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αντιπροσώπευαν την περασμένη χρονιά το 15% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν στην Ιταλία (περισσότερες από 10.000 ή 32% του συνόλου), τη Γερμανία (9.100 ή 29%) και την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL