Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: / ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: "Γαλάζιες" φιλίες με άρωμα Γαλλίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: / ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: "Γαλάζιες" φιλίες με άρωμα Γαλλίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Τα «χαριεντίσματα» στο Παρίσι κυρίως "γαλάζιων" δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας με τη γαλλική Suez, που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση υδάτων και δεν κρύβει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει την ΕΥΑΘ, καυτηρίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Την ώρα που η ΕΥΑΘ δέχεται επιθέσεις από παντού με αφορμή κάποιες βλάβες οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου αλλά και της μη τέλεσης οποιουδήποτε έργου από το 2010, κάποιοι προσπαθούν, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, να επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η «γαλάζια» διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ - Κ.Μ.) στο ταξίδι που διοργάνωσε στο Παρίσι συμπεριέλαβε επίσκεψη στη Suez. Καλεί τον ΦΟΔΣΑ - Κ.Μ. να μη λειτουργεί ως «ντίλερ» στην ιδιωτικοποίηση του νερού και «να επικεντρωθεί στην ορθή διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην περιοχή ευθύνης του, την εναρμόνιση του περιφερειακού σχεδιασμού με τον εθνικό σχεδιασμό απορριμμάτων, την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων συλλογής, τη δημιουργία διακριτών ρευμάτων, την αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και την ελαχιστοποίηση της τελικής απόθεσης σε ΧΥΤΥ", ενώ σημειώνει ότι στο εν λόγω ταξίδι συμμετέχουν τριάντα δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία που μέσα από την περιφερειακή τους ένωση (ΠΕΔΚΜ) τάσσονται υποτίθεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. «Δεν πρόκειται για κάποιο ταξίδι αναψυχής, ούτε για να ενημερωθούν για το πώς το νερό της γαλλικής πρωτεύουσας αποϊδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στον δήμο. Είναι προσκεκλημένοι της εταιρείας Suez η οποία κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 29,7%!» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Φ. Ροσινιόλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους της αποστολής, αφού εξέφρασε την επιθυμία της Suez “να βοηθήσει” στον εκσυγχρονισμό του δικτύου της ΕΥΑΘ, τόνισε πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την τιμή του νερού, κάτι «που σε απλά ελληνικά σημαίνει αύξηση της τιμής».

«Όμως, τη στιγμή που η αντιπροσωπεία του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας χαριεντίζεται με την εταιρεία-κολοσσό, η οποία έχει ‘βάλει στο μάτι’ το νερό της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της δημόσιας ΕΥΑΘ έχει σχεδιάσει επενδυτικό πλάνο για έργα 170 εκατομμυρίων ευρώ, με βασική παραδοχή τη διατήρηση της τιμής στα σημερινά επίπεδα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και δηλώνει την προσήλωσή του στην άποψη ότι "το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στον δημόσιο έλεγχο" και ότι "θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο απεργάζεται το αντίθετο». Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους δημάρχους "να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και να μην κρύβονται πίσω από δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Suez».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL