Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς / Η Ν.Δ. καταστροφολογεί για τη ΔΕΗ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς / Η Ν.Δ. καταστροφολογεί για τη ΔΕΗ...

Τα σχέδιά της για την παράδοση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα επανέφερε εκ νέου η Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας εις βάρος της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται επίθεση από funds με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα.

Χθες, την ώρα των συναντήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, τα στελέχη της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και Κ. Σκρέκας αποφάσισαν να εξαπολύσουν νέα επίθεση προχωρώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ΔΕΗ, ενώ με τη συμμετοχή κι άλλων 50 βουλευτών του κόμματός τους κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή αναπαράγοντας την καταστροφολογία, την οποία στήριξαν σε πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται παλαιότερα στοιχεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ στα τέλη Απριλίου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017.

Οι δύο βουλευτές, αφού ξεδίπλωσαν την επιχειρηματολογία τους για την κατάρρευση της ΔΕΗ, κατέληξαν επαναφέροντας τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για τη “σωτηρία” της επιχείρησης, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή...

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην επιλογή της χθεσινής ημέρας από τη Ν.Δ. και στην υπενθύμιση των σχεδίων της για τη ΔΕΗ, που περιλαμβάνουν πρόγραμμα μαζικής εκποίησης και στην ενέργεια, σημειώνοντας: “Τουλάχιστον δεν κρύβουν ούτε τις προθέσεις τους ούτε τις ελπίδες τους να ακυρωθεί η συμφωνία του 2015. Άλλωστε για μια ακόμα φορά διάλεξαν να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς”.

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Μάρτιο η Ν.Δ. παρουσίασε “ενεργειακό πρόγραμμα” εκποίησης των “ασημικών” με στόχο τον πλήρη διαμελισμό του ομίλου για να στηθεί η αγορά των ιδιωτών και των μεσαζόντων εντός κι εκτός συνόρων, την ώρα που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή.

Όπως επισήμανε ο Γ. Σταθάκης, “στη Ν.Δ. είναι άλλωστε προσφιλής τακτική να απαξιώνει τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσει κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα”.

Κερδοσκοπική επίθεση

Την ίδια στιγμή εξελίσσεται κερδοσκοπική επίθεση κατά της ΔΕΗ, που τροφοδοτείται ουσιαστικά από τις κινδυνολογικές και καταστροφολογικές τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ. και όχι μόνο, οι οποίες αντλούν επιχειρήματα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα, δημιουργώντας τουλάχιστον ερωτηματικά ως προς την παρατηρούμενη ταύτιση απόψεων.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το κλίμα διευκολύνονται όσοι επενδύουν στην πτώση της μετοχής της ΔΕΗ (short selling) και μάλιστα συγκεκριμένα funds του εξωτερικού, που τελευταία “ποντάρουν” επιθετικά επιχειρώντας να ισοσκελίσουν τις απώλειές τους μετά την “ηχηρή” άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ τον φετινό Φεβρουάριο.

Τόσο ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης όσο και η ΔΕΗ έκαναν λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε αυτονόητο ότι “εφόσον υπάρχει μια σειρά από τέτοιες καταγγελίες και παρατηρείται ακριβώς μια κερδοσκοπική επίθεση, η οποία έχει οδηγήσει τη μετοχή της ΔΕΗ σε μη συνηθισμένες απώλειες, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει παρέμβαση” (σ.σ.: από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Συγχρόνως η επιχειρούμενη απαξίωση της ΔΕΗ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της και της διαμόρφωσης των σχετικών βημάτων που συνδέονται και με την αξία των προς πώληση μονάδων.

"Τους ανατρέψαμε τα σχέδια"

Ο υπουργός απάντησε στη... διάψευση των προσδοκιών της Ν.Δ., των συνεταίρων και των συνοδοιπόρων της στα ΜΜΕ για το μέλλον της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού γενικότερα, ζητώντας συγγνώμη που “δυστυχώς τους ανατρέψαμε τα σχέδια”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ακύρωση από την κυβέρνηση των συμφωνιών εκποίησης που είχαν ετοιμάσει για την ενέργεια, όπως:

* Το ξεπούλημα του 66% του ΑΔΜΗΕ με τη διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο.

* Την αύξηση του τιμήματος κατά 30% για τον ΔΕΣΦΑ.

* Την ακύρωση του νόμου περί “μικρής ΔΕΗ”.

* Την αντιμετώπιση της δεκαετούς δικαστικής εκκρεμότητας για τους λιγνίτες, διατηρώντας αλώβητο το 90% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

* Τη διατήρηση των ενεργειακών δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο με στρατηγικές συμμαχίες κ.τ.λ.

Οι εισηγητές της Ν.Δ., αφού προεξόφλησαν κατάρρευση της ΔΕΗ, “είδαν” ακόμη και αύξηση στην τιμή του ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών, τη στιγμή που, παρά τις σχετικές πιέσεις, απομακρύνθηκε ακόμα και ο κίνδυνος μιας επιβάρυνσης στους λογαριασμούς μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ). Αν και προέβλεψαν οικονομική καταστροφή, οι χθεσινές συμφωνίες για το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και την σταδιακή απομείωση της χρέωσης προμηθευτή θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ.

Η κατάργηση των ΝΟΜΕ στο τέλος του 2019 ισοδυναμεί με όφελος πάνω από 100 εκατ. για τη ΔΕΗ, ενώ η μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2019 θα περιοριστεί στο 50% (από 65% της χρέωσης σήμερα) -για να καταργηθεί έως το 2020-, ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ετησίως για την επιχείρηση.

Εξάλλου διαψεύστηκε και η περσινή κινδυνολογία, καθώς αποπληρώθηκαν οφειλές 360 εκατ. (ΥΚΩ) την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και προωθήθηκαν αλλαγές σε ΥΚΩ και ΚΟΤ περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος για τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.

Όπως είπε ο Γ. Σταθάκης, “δυστυχώς γι’ αυτούς η ΔΕΗ θα είναι και το 2018 κερδοφόρα” παραμένοντας βασικός πυλώνας στην αγορά ενέργειας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και “ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ολοκληρώνει με πλήρη επιτυχία την καθαρή έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων με την κοινωνία όρθια, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ η Ν.Δ.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL