Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Ζαχαριάδης: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά τον Αύγουστο με καθαρή έξοδο

Eurokinissi

«Εμείς σε επίπεδο προαπαιτούμενων μέτρων και δράσεων θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» υπογράμμισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά τον Αύγουστο με καθαρή έξοδο και με σωστή υλοποίηση των όποιων προαπαιτούμενων δράσεων υπολείπονται μέχρι τότε» τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να ανακοπεί και να ανατραπεί η δυναμική της καθαρής εξόδου».

Ερωτηθείς αν θα κλείσουν απρόσκοπτα τα προαπαιτούμενα και αν αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε πρόβλημα για την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Ας πάρουν κι αυτοί γρήγορα τις αποφάσεις τους. Εμείς σε επίπεδο προαπαιτούμενων μέτρων και δράσεων θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Βεβαίως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η θέση μας επί της αρχής της δικής μας αλλά κι ενός ρεύματος πολύ ισχυρού μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στα ζητήματα της Ευρώπης και η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας, τεχνογνωσίας, πρόληψης κινδύνων κλπ».

Για το θέμα της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ο κ.Ζαχαριάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Η πάγια θέση μας είναι ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι διαφορετική με τη δικαστική και με τη νομοθετική και δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια σ' αυτό το επίπεδο. Οι δικαστές, με βάση την επιστημοσύνη τους και τους όρκους που έχουν δώσει, πρέπει να υπηρετούν θεσμικά, από τη θέση τους, το κοινωνικό συμφέρον με τον τρόπο που αυτοί νομίζουν. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη -εγώ δεν θέλω να κάνω εκτίμηση- εδώ είμαστε να δούμε πώς θα κινηθούν τα διάφορα πρόσωπα, τώρα, που έχει τελειώσει αυτή η θεσμική τους ιδιότητα- και βεβαίως είναι ελεύθεροι να το κάνουν".

Σημείωσε ακόμα πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος έχουν επισημάνει πολλές φορές το ότι "χρειάζεται να έχουμε θεσμική εμβάθυνση και θεσμική ολοκλήρωση και να μην μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου" και σημείωσε πως "έχουμε δείξει ότι ανεξάρτητα αν είχαμε αντιθέσεις, ενστάσεις ή διαφωνίες με διάφορες δικαστικές αποφάσεις, πάντοτε τις σεβόμαστε και πάντα νομοθετούμε με γνώμονα να μην θίγεται αυτό το πλαίσιο, το οποίο κάποιες φορές έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη", τονίζοντας πως "άλλοι είναι οι χώροι που στο παρελθόν έκαναν ευθείες παρεμβάσεις".

Για το φαινόμενο των διαρροών σε αποφάσεις του ΣτΕ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σακελλαρίου, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθογένειες είναι "με διάλογο, με θεσμική θωράκιση και με σεβασμό στους θεσμούς για να σταματήσει αυτό το παιχνίδι από αυτούς που το έπαιζαν και εξακολουθούν να το παίζουν", επισημαίνοντας πως δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τώρα αλλά υπάρχει αρκετά χρόνια.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασίας της ΠΓΔΜ, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, με τον Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια, ο Κ.Ζαχαριάδης σημείωσε πως τα τελευταία μέτρα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστικά καθώς "ή μπορείς και κάνεις τα τελευταία βήματα και φτάνει στο τέλος της η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές κι έχουμε μια συμφωνία επ' αμοιβαία οφέλη ή δεν γίνεται αυτό κι έχουμε επιστροφή σ' ένα καθεστώς μη λύσης που το έχουμε για πολλά χρόνια".

Παράλληλα, εκτίμησε, ότι «συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να καλυφθεί η απόσταση και από την άλλη πλευρά, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» καθώς και ότι «υπάρχει μία ωριμότητα και από τις δύο πλευρές».

«Εμείς», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση τη διαπραγματευτική γραμμή, που η χώρα έχει παράξει εδώ και χρόνια ήδη από την κυβέρνηση Καραμανλή-Μπακογιάννη, και χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι από την πλευρά μας έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε και τώρα οι άλλοι είναι που πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα, τόνισε ότι "όλοι οι εχέφρονες δημοκρατικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο βλέπουμε με φρίκη όσα συμβαίνουν στην τόσο ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή", επισήμανε πως "ο πρόεδρος Τραμπ από τότε που ανέλαβε έχει προκαλέσει μια σειρά από εντάσεις και αναταραχές με τον άτσαλο τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στα διεθνή ζητήματα" και πρόσθεσε πως "η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι ένας τόπος ειρήνης, συνάντησης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και διεθνούς ακτινοβολίας αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης".

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης, θα πρέπει να υπάρξει "λύση του Παλαιστινιακού σ' ένα πλαίσιο με βάση τη συμφωνία του ΟΗΕ, του '67" καθώς "κάθε μεταβολή από αυτό το status quo τροφοδοτεί μια ένταση και μια μεγάλη βία".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένα ιστορικό βήμα

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο