Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ / Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ την Πέμπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ / Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ την Πέμπτη

Τα φώτα για το “Μακεδονικό” πέφτουν πλέον στη Σόφια, όπου θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, με στόχο να συνεχιστεί σε επίπεδο κορυφής η διαπραγμάτευση, “κλείδωσε” το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο μετά τη γόνιμη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση προχωρά βήμα-βήμα και, παρότι διπλωματικές πηγές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, εικάζεται ότι έχει βρεθεί φόρμουλα για να υπηρετηθεί η ελληνική “κόκκινη γραμμή” περί erga omnes, αφ’ ης στιγμής αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ χθες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία” με τίτλο “Ελευθέρας FYROM στο ΝΑΤΟ με ρήτρα διεθνούς ευθύνης”, στο οποίο αναφέρεται ο κίνδυνος να μπει η ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία ανέκκλητα, χωρίς να έχει αλλάξει το σύνταγμά της. “Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής: τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ” ξεκαθάριζαν κυβερνητικές πηγές. “Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εστία’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” κατέληγαν.

Σπέκουλα για τη θέση των Βρυξελλών

Σε σπέκουλα κατά της “Αυγής” με μια δήθεν διάψευση των Βρυξελλών προχώρησαν χθες διάφοροι “καλοθελητές” -και από διάφορα ΜΜΕ, αλλά και από πολιτικές παρατάξεις-, με αφορμή την αποκάλυψη της εφημερίδας μας την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την οποία “έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης (σ.σ.: για το “Μακεδονικό”) με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή”, όπως επί λέξει γράφαμε.

Η δήλωση Σχοινά

Η εν λόγω αποκάλυψη, που αναδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των Βρυξελλών για τη Ν.Δ., προκάλεσε αίσθηση και χθες ετέθη ως ερώτημα στον, Μ. Σχοινά εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ. Ο Μ. Σχοινάς, λοιπόν, υπενθύμισε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις”. «Η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλή των Ελλήνων: ‘Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας’».

Πριν από τη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοτικές πηγές από το περιβάλλον του Ζ. Κλοντ Γιούνκερ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν “είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν είναι θέμα των ημερών να κινηθούν όπως νομίζουν».

Τι πραγματικά έγραψε η "Α"

Σημειωτέον ότι η “Αυγή” της Κυριακής ουδέποτε υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες ζήτησαν μετ’ επιτάσεως ή έθεσαν ως... προαπαιτούμενο τη στήριξη της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αποκάλυπτε επί λέξει ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το ‘Μακεδονικό’ με πλειοψηφία 180 βουλευτών”. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν πως “την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μογκερίνι”. Επίσης, σύμφωνα με την “Αυγή” της Κυριακής, “αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης”. Με άλλα λόγια, στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι οι Βρυξέλλες θα ήθελαν μια ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά δεν προτίθενται να αποπειραθούν να υπαγορεύσουν στην κυβέρνηση πώς θα χειριστεί το θέμα - δηλαδή, ό,τι ακριβώς είπε ο Μ. Σχοινάς στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες! Άλλωστε, προς επίρρωσιν των παραπάνω, το προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ανέφερε πως “το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη” αλλά και πως “εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στέρεη συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών ‘κόκκινων γραμμών’, τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή”. “Είναι νωρίς για να συζητήσει κανείς τον τρόπο επικύρωσής της (σ.σ.: της συμφωνίας για το “Μακεδονικό”, αν προκύψει) από την ελληνική Βουλή. Κι όταν έρθει αυτή η ώρα, η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της” κατέληγε το εν λόγω ρεπορτάζ, καθιστώντας σαφές ότι οι αποφάσεις περί τους πολιτικούς χειρισμούς θα ληφθούν στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες...

Συν τοις άλλοις, ως εκ του ρόλου του, ουδέποτε ο εκπρόσωπος του Ζ. Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε να επισημοποιήσει ή να δημοσιοποιήσει μια άποψη του προέδρου της Κομισιόν που έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς στην περίπτωση αυτή θα έκανε αυτό που θέλει να αποφύγει: δηλαδή, θα εμφανιζόταν να δίνει “οδηγίες” στην κυβέρνηση και να παρεμβαίνει σε θέματα εσωτερικής πολιτικής τάξης...

Χρ. Βερναρδάκης: “Η Ε.Ε. ανησυχεί”

Ως “πολύ πρόωρη” περιέγραψε τη συζήτηση για τον τρόπο ψήφισης τυχόν συμφωνίας και ο Χρ. Βερναρδάκης μιλώντας στον ρ/σ 24/7. Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ανησυχούν για το κατά πόσο θα τηρηθεί η όποια συμφωνία μετά την “κομματική” -όπως υπογράμμισε- εκμετάλλευση του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL