Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κίνημα Αλλαγής / Το τελεσίγραφο Γεννηματά και οι... λωτοφάγοι Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Το τελεσίγραφο Γεννηματά και οι... λωτοφάγοι Βενιζέλου

Έχοντας απευθύνει το τελεσίγραφό της, το ζητούμενο για τη Φ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον για πόσο διάστημα θα κρατήσει αυτή η “ανακωχή” που προσπάθησε να επιβάλει στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής με τις προειδοποιήσεις της για διαγραφές όσων με “προσωπικές στρατηγικές” αποκλίνουν από τις στρατηγικές αποφάσεις της.

Αφενός τα νευραλγικά ζητήματα στρατηγικής στα οποία ζητάει “ενιαία φωνή” αφορούν τόσο στο αίτημα που μονομερώς αποφάσισε και επέβαλε στο ενιαίο σχήμα για ¨εκλογές τώρα” όσο και τις “ίσες αποστάσεις” ή την “αυτόνομη πορεία”. Αφετέρου, δεν πέρασαν ούτε εικοσιτέσερις ώρες από την παρέμβασή της την Πέμπτη και εκείνοι προς τους οποίους απευθύνονταν οι προειδοποιήσεις επανέλαβαν τις διαφωνίες τους. Το γεγονός ότι ακόμα και εκ μέρους του Ποταμιού (Γ. Μαυρωτάς) αυτό έγινε με τρόπο ώστε να ρίχνει τους τόνους -διαφορετικά θα επέφερε ρήξη -, δεν μπορεί να διασφαλίσει για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι οι υπαρκτές δομικές διαφωνίες στο εσωτερικό του για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το ζήτημα των πρόωρων εκλογών πέρασαν στο παρελθόν.

Αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις Γεννηματά και το γάντι που σήκωσε το Ποτάμι σε πολύ αυστηρό τόνο, ότι “δεν δέχεται εντολές από κανέναν”, ο Σπ. Δανέλλης στηλίτευσε τον “αυταρχισμό” και επανέλαβε ότι “το αίτημα για εκλογές δημιουργεί χαλάρωση και πολιτική ζημιά στο Κίνημα Αλλαγής”. Εκτός ίσως αποστάσεων και κατά του εκλογικού αιτήματος είναι και ο Μ. Κύρκος που εξήγησε την πρόταση της Φ. Γεννηματά ως “τοποθέτηση για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες”, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε “πολύ ενδιαφέρουσα” την προσπάθεια Ραγκούση για διάλογο Αριστεράς - Κεντροαριστεράς. Την πρόταση Ραγκούση είχαν απορρίψει, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση εναντίον του, οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Γ. Μανιάτης. Την ίδια ημέρα, ο Δ. Κρεμαστινός επαναλάμβανε την άποψή του για εκκίνηση ενός διαλόγου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα, ο Ανδ. Λοβέρδος υποστήριξε αναφανδόν την κίνηση Γεννηματά να προειδοποιήσει με διαγραφές, δηλώνοντας: “Όσοι αλληθωρίζουν από μας, να πάνε εκεί που κοιτάνε”. Επιτέθηκε δε με χυδαία φρασεολογία κατά του πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον “αρχισυμμορίτη”, κάτι που όχι μόνο δεν αποδοκίμασε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρά τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος επανήλθε εμμένοντας στους χαρακτηρισμούς. Μάλιστα, σε non paper που κυκλοφόρησε η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχειρώντας να μεταθέσει τις αιτίες των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε κάποιο “σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ”, έφτασε στο σημείο να σχολιάσει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς”. Το ύφος του Ανδ. Λοβέρδου πάντως επέκρινε ο Σπ. Δανέλλης δηλώνοντας ότι δεν τον εκφράζει αυτό το “ήθος λόγου”.

Με το ίδιο άτυπο σημείωμα, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη υιοθέτησαν πλήρως το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Ευ. Βενιζέλος για να πείσει το κόμμα του “γιατί” δεν μπορεί να συνεργαστεί ο νέος φορέας με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Τον τελευταίο καιρό η έμφαση δίνεται στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταβληθεί ή μεταβάλλεται σταδιακά σε ένα σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα και επομένως μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με την ελληνική Κεντροαριστερά και συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής που την εκπροσωπεί πολιτικά”, αναφέρει το προαναφερθέν non paper που αφιερώνει πέντε σελίδες για να “εξηγήσει” γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη είχε απαντήσει στους “εκφραστές της άποψης περί 'κανονικοποίησης' του ΣΥΡΙΖΑ”, ότι “η προσέγγιση αυτή θέλει να γίνουμε όλοι λωτοφάγοι”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL