Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Αυτή τη φορά απέφυγε τους... εξωγήινους / Καταψήφισε κρυπτόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτή τη φορά απέφυγε τους... εξωγήινους / Καταψήφισε κρυπτόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι το μόνο “παρακλάδι” -ή, καλύτερα, “μετάλλαξη”...- του φιλελευθερισμού που εκφράζει τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε για μία ακόμη φορά κάτω από τη βάση του θεσμικού εκσυγχρονισμού και της υιοθέτησης αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταψηφίζοντας ο ίδιος το νομοσχέδιο που διευκολύνει τις διαδικασίες για αναδοχή παιδιών.

Εξάλλου τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. δεν υπαγόρευσε μόνο η μικροκομματική στρατηγική που έχει επιλέξει και εφαρμόζει ήδη σε όλα τα σοβαρά θέματα (όπως το "Μακεδονικό" ή η άρνηση κατάτμησης της Β' Αθηνών που... ζητούσε ο ίδιος έως πέρυσι) αλλά και η ίδια η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξαν κατά συντριπτική πλειοψηφία πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από τη “βαθιά Δεξιά” περασμένων δεκαετιών, καθώς οι “φωτεινές εξαιρέσεις” “γαλάζιων” βουλευτών που εκμεταλλεύθηκαν την υιοθέτηση της στάσης κατά συνείδηση ψήφου προκειμένου να υπερψηφίσουν την αναδοχή ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα μόλις τέσσερις γυναίκες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ντ. Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Κεραμέως, Κατ. Μάρκου) ψήφισαν “ναι” στην αναδοχή, των ομοφύλων ζευγαριών συμπεριλαμβανομένων, ενώ απουσίασαν όλοι οι πρώην αρχηγοί της Ν.Δ. που παραμένουν βουλευτές (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Ευ. Μεϊμαράκης), όπως και ο γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Μπακογιάννη, που είχε δηλώσει ότι η ίδια είναι μεν θετική αλλά “δεν θα φέρει πρόβλημα στη Ν.Δ.”, αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ κατόπιν συνεννόησης με το γραφείο του προέδρου του κόμματος και αφού πρώτα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει με την εισήγηση για “κατά συνείδηση ψήφο”.

“Όχι σε όλα”

Όπως προαναφέρθηκε, παρ' ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έως πρότινος “διαφήμιζε” το “φιλελεύθερο” προφίλ του, για μία ακόμη φορά πέρασε κάτω από τη φάση σε θέματα κοινωνικού φιλελευθερισμού, καθώς καταψήφισε τη ρύθμιση. Βεβαίως, αυτή τη φορά επέλεξε να μην μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς την προηγούμενη φορά που είχε επιλέξει να λάβει τον λόγο για να δικαιολογήσει το “όχι” σε ένα αμιγώς φιλελεύθερο νομοσχέδιο (σ.σ.: την ταυτότητα φύλου...) είχε αναφερθεί στον περίφημο δεκαπεντάχρονο που... είχε δει εξωγήινους στον Υμηττό.

Πάντως, όπως παρατηρούσαν χθες παράγοντες της Ν.Δ., το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετακινήθηκε από το “όχι” στην κατά συνείδηση ψήφο δείχνει ότι η κυβέρνηση, με τα κοινωνικά φιλελεύθερα νομοσχέδια που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, “ρυμουλκεί” σιγά σιγά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα... ευρωπαϊκά πρότυπα.

"ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ"

Συνάντηση με Καραμανλή στη σκιά των σεναρίων

Εν τω μεταξύ, χθες, Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής θέλησαν, με μία συνάντησή τους, να φρενάρουν τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος στο κοινωνικό Κέντρο από “καραμανλικούς” που έχουν απογοητευθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή και, επισήμως, το ραντεβού έγινε μετά το πέρας της τριήμερης περιοδείας του Κ. Καραμανλή στη Θράκη. “Αφορμή της συνάντησης ήταν η τριήμερη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στη Θράκη. Στη διάρκεια της συνάντησης οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως βέβαια και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις” επισήμανε η Ν.Δ., με ανακοίνωσή της.

Πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν πως το “ζουμί” της συνάντησης ήταν στη φράση για τις “τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις”. Κι αυτό διότι το ραντεβού κορυφής των δύο ανδρών έγινε στη σκιά των σεναρίων για ίδρυση κόμματος από τους “καραμανλικούς” Ευ. Αντώναρο, Κατ. Παπακώστα και Ν. Καραχάλιο και μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” -που απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας της Ν.Δ.- περί “επιστράτευσης” του προέδρου του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου για να αναλάβει το “τιμόνι” του εν λόγω κόμματος. Μάλιστα, στο εν λόγω δημοσίευμα καταγράφεται και η έντονη ενόχληση της Ν.Δ., καθώς ο εύγλωττος τίτλος του ήταν... “Τα ορφανά της Δεξιάς, γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ”! Τούτων δοθέντων, η παρουσία Καραμανλή στο γραφείο Μητσοτάκη υπηρετεί και την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να δείξει πως κρατάει αποστάσεις από τους προαναφερθέντες... “καραμανλικούς” και πως στηρίζει την ηγεσία της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL