Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μαζί με την οικονομία ανεβαίνει και... ο "πυρετός" της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζί με την οικονομία ανεβαίνει και... ο "πυρετός" της Ν.Δ.

Ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και μικροκομματισμού παραμένει το στρατηγικό δόγμα της Ν.Δ., καθώς, την ώρα που η οικονομία ανεβαίνει σε όλους τους τομείς, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ξεδιπλώνει προτάσεις που θα ζήλευε και η μακαρίτισσα Μ. Θάτσερ και ταυτοχρόνως αναιρεί τον... παλιό εαυτό του διαφωνώντας ακόμη και με θέσεις που ο ίδιος έχει εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια, όπως η κατάτμηση της Β’ Αθηνών!

Αυτή η κατάσταση, όμως, έχει προκαλέσει εσωκομματική αναταραχή και τάσεις αποσυσπείρωσης, με αποτέλεσμα αφενός να πυροδοτούνται ζυμώσεις για νέους κομματικούς φορείς, αφετέρου στην αξιωματική αντιπολίτευση να “βλέπουν” πίσω από τις ζυμώσεις αυτές... “γενίτσαρους” του ΣΥΡΙΖΑ!

"Πλεονάζοντες γιατροί" και "παρωχημένο οκτάωρο"!

Η πολιτική επένδυση του Κυρ. Μητσοτάκη στον “προγραμματικό” λόγο έφερε στην επιφάνεια  ορισμένα “μαργαριτάρια” που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και θα ζήλευε... ακόμη και ο Π. Τόμσεν. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόλαβε:

* Να ταχθεί υπέρ της αγοράς... διαγνωστικών υπηρεσιών, αντί για διαγνωστικά μηχανήματα από τα νοσοκομεία, ήτοι να μην αγοράζει το ΕΣΥ αξονικούς τομογράφους κ.ά., αλλά να “πέφτει στην ανάγκη” των ιδιωτών -με ό,τι σημαίνει αυτό για την τιμολόγηση των εξετάσεων.

* Να μας ενημερώσει ότι υπάρχουν “πλεονάζοντες γιατροί” στα δημόσια νοσοκομεία.

* Να δεσμευθεί πως δεν θα απολυθεί “κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος”, αφήνοντας εκτός των δεσμεύσεών του τους συμβασιούχους -επίσης με ό,τι σημαίνει αυτό...

* Να προαναγγείλει με σαφήνεια απολύσεις στην ΕΡΤ λέγοντας ότι ο ίδιος θα κόψει το ανταποδοτικό τέλος στο μισό, η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση θα πρέπει αντιστοίχως να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της και, “αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

* Να προαναγγείλει γενικευμένη εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου στους ιδιώτες (outsourcing) ισχυριζόμενος ότι “το Δημόσιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.

Και, βεβαίως, να αμφισβητήσει όλα τα κατακτημένα με αίμα εργασιακά δικαιώματα και την εργασιακή “κανονικότητα” χαρακτηρίζοντας, μερικές μόλις ημέρες μετά την Πρωτομαγιά, παρωχημένο το οκτάωρο, αλλά και το να παίρνει ένας εργαζόμενος σύνταξη ασκώντας το ίδιο επάγγελμα σε όλο τον εργασιακό βίο του.

Άκρατος νεοφιλελευθερισμός

Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι στην περίπτωση του προέδρου της Ν.Δ. δεν ισχύει αυτό για το οποίο τον κατηγορούν πολλά “γαλάζια” στελέχη -ότι, δηλαδή, πηγαίνει “από γκάφα σε γκάφα”, όπως τονίζει δημοφιλής βουλευτής που ανήκει στην “καραμανλική” πτέρυγα. Αντιθέτως, οι συμπτώσεις είναι... πολλές για να είναι απλώς συμπτώσεις και, αυτονοήτως, πίσω από την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιληφθεί πώς “χτυπάει” στην κοινή γνώμη αυτό το οποίο ο ίδιος λέει κρύβεται η άκρατη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του για το πώς πρέπει να οργανωθούν η αγορά, οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και το Δημόσιο.

Καμία συζήτηση

Παραλλήλως με τον νεοφιλελευθερισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει στη ρότα του μικροκομματισμού και σε ό,τι αφορά τις αυτονόητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Μετά το “Μακεδονικό”, για το οποίο η στάση (μία απ’ τις στάσεις, για την ακρίβεια...) της Ν.Δ. ήταν πως “δεν είναι της ώρας να λυθεί”, την ίδια γραμμή υιοθετεί το Μοσχάτο και αναφορικά με την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της... Ευρώπης:

“Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή εν μέσω μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου” είναι η αντίδραση συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. -κι ας πρόκειται για ένα αίτημα που είχε διατυπώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από την εποχή που ήταν ένας απλός βουλευτής αυτής της ίδιας περιφέρειας!

“Δεν είναι τώρα η ώρα αλλαγής του εκλογικού νόμου” δήλωσε, ενδεικτικά, ο Γ. Κουμουτσάκος στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ενώ η Άννα Ασημακοπούλου διερωτήθηκε στον ρ/σ Real FM “γιατί το θυμήθηκε τώρα ο κ. Τσίπρας” και άφησε υπονοούμενα ότι μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να “κλέψει” έδρες από το Κίνημα Αλλαγής.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Βαφτίζουν “γενίτσαρους” όσους βλέπουν άνοδο της οικονομίας

Σε αυτό το τοπίο ανόδου της οικονομίας και πλήρους αποσυσπείρωσης και στρατηγικού αδιεξόδου της Ν.Δ., στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη βλέπουν... φαντάσματα. Ενδεικτικό των απόψεων που ακούγονται στον “πρωινό καφέ” της οδού Πειραιώς είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, με τίτλο “Τα ορφανά της Δεξιάς, γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ”, που κάνει λόγο για ίδρυση νέου κόμματος από τους Ευ. Αντώναρο, Κατ. Παπακώστα, Ν. Καραχάλιο και... Γ. Καρατζαφέρη, με αρχηγό τον Κων. Μίχαλο του ΕΒΕΑ.

Αφορμή για το εν λόγω σενάριο αποτέλεσε η κατηγορηματική διαφωνία του Κ. Μίχαλου προχθές, μέσω του ρ/σ Στο Κόκκινο, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών. “Εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί ότι ο επαγγελματίας και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι κάποιας μορφής πειραματόζωο, φοβάμαι ότι πλανάται πλάνην οικτράν” είχε ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σχολιάζοντας την συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και προσθέτοντας με νόημα:

“Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν από την απαρχή αυτής της οικονομικής εθνικής τραγωδίας το 2010 πάσχιζαν τότε να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής των Μνημονίων και σήμερα, που ήρθε πλέον η ώρα της εξόδου με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή των δανειστών, αμφισβητούν, τορπιλίζουν, ενώ ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές προ της λήξης του Μνημονίου, που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL