Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ / Ψηφιακά έργα που ήδη υλοποιούνται εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ / Ψηφιακά έργα που ήδη υλοποιούνται εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης!

Σειρά έργων ψηφιακής πολιτικής που... ήδη εκπονούνται, αλλά και κριτική για καθυστερήσεις σε ψηφιακά έργα (όταν η χώρα, ενώ βρίσκεται στον πάτο της ψηφιακής διακυβέρνησης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, είναι στην κορυφή σε ρυθμούς ανάπτυξης) άσκησε ο Κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ. Ιδού τι υποστήριξε ο αρχηγός της Ν.Δ. και ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα:

Κ. Μητσοτάκης: «Στα ψηφιακά έργα η κυβέρνηση παίρνει μηδέν» Κονδύλια ύψους 1,1 δισ. για έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είχε μπλοκάρει η Ευρ. Επιτροπή, καθώς η χώρα μας δεν πληρούσε βασικά κριτήρια: α) πλαίσιο Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, β) αρμόδιο δημόσιο φορέα υλοποίησης, όπως η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρώτο εκπονήθηκε, το δεύτερο ιδρύθηκε. Από τη σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει εγκρίνει 53 έργα ΤΠΕ προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει διασύνδεση. Δεκάδες τα τυφλά συστήματα» Ο κατακερματισμός πληροφοριακών συστημάτων μη συνδεδεμένων μεταξύ τους κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 15 δισ. ευρώ στο διάστημα 2000-2015, προς όφελος των πολιτικών ηγεσιών, επιτροπών προμηθειών και ιδιωτικών εταιρειών. Γι' αυτό θα πρέπει να δώσει μία απάντηση ο κ. Μητσοτάκης.

Στις επόμενες εβδομάδες προκηρύσσεται έργο για τη δημιουργία του κεντρικού κόμβου διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

«Αργεί η ψηφιακή υπογραφή. Ό,τι γίνεται το έχει αφήσει η Ν.Δ.» Από το 2001, που προβλέπεται ψηφιακή υπογραφή, καμία κυβέρνηση δεν την έκανε πράξη. Η Ν.Δ., μάλιστα, το 2011 είχε προβλέψει «δυνητική» χρήση της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται συστηματικά στις καλένδες. Για πρώτη φορά υλοποιείται και μάλιστα με διασύνδεση μεταξύ των φορέων του δημοσίου.

Στόχοι: Φάκελος ασθενή, ηλεκτρονικό εισιτήριο, ολοκληρωμένο σύστημα δικαιοσύνης, one stop shop για επιχειρήσεις Οι στόχοι του κ. Μητσοτάκη ήδη υλοποιούνται:

* Το ηλεκτρονικό εισιτήριο ξεκινάει άμεσα τον Μάιο στο Ολυμπιείο και ακολουθούν τον Ιούνιο Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσός, Αρχαία Μεσσήνης Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

* Το ηλεκτρονικό αρχείο ασθενή βρίσκεται στο επίκεντρο του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί από το υπ. Υγείας για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του.

* Στη Δικαιοσύνη προχωρούν έργα όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την πολιτική και ποινική διαδικασία και ωριμάζει η εισαγωγή τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια και στα σωφρονιστικά καταστήματα.

* Οne stop shop θα είναι η νέα ψηφιακή πύλη που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με φιλικό και άμεσο τρόπο. Εντάσσεται στους μεσοπρόθεσμους στόχους.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς σε όλη τη χώρα» Κάτι που δεν έκανε επί δεκαετίες, αφήνοντας τη χώρα στον πάτο της Ευρώπης. Σήμερα, τέσσερα έργα- δημόσιες παρεμβάσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έχει ξεκινήσει την υλοποίησή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν εξαγγείλει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL